Anasayfa


04-04-2019
Çipras ve Zaev için Nobel Barış Ödülü önerisi
Başbakan Aleksis Çipras ile Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Nobel Barış ödülüne aday olarak önerildi.
4 Nisan 2019 Perşembe

33 Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili, Başbakan Aleksis Çipras ile Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in 2019 yılı Nobel Barış ödülünü alması için öneride bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nda bulunan altı farklı siyasi grubun (Sol, Sosyalistler,Yeşiller – Avrupa Hür İttifakı, Avrupa Halk Partisi, Muhafazakarlar ve Liberaller) 16 ülkeden toplam 33 milletvekili, Norveç Nobel Komitesi’ne gönderdikleri mektup ile 2019 yılı Nobel Barış Ödülü için Başbakan Aleksis Çipras ve Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’i önerdi.

Öneri mektubunun yazılmasına SİRİZA AP Milletvekili Dimitris Papadimulis ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi AP Milletvekili Knut Fleckenstein’ın öncülük ettiği belirtildi.

33 AP milletvekilinin imzasını taşıyan mektupta 2015 yılı Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Tunus Ulusal Diyalog Komitesi’nden Ouided Bouchamaoui’nin Çipras ve Zaev’i önermiş olmasının da dikkate alınması gerektiği belirtilirken, “İki başbakanın başarılarının ödüllendirilmesi ciddi bir şekilde değerlendirilmeli. Sayın Quided Bouchamaoui’nin önerisinin çok doğru olduğunu ve büyük bir öneme sahip olduğunu, iki başbakanın çabalarının milli hassasiyetler açısından, bir türlü çözülemeyen sorunlar ve savaşlardan acılar çekmiş Batı Balkanlar bölgesi için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.
Balkanlar’da böylesine yenilikçi bir anlaşma ilk kez başarıyla sonuçlandı. Her iki Başbakan da kendi ülkelerinde uğradıkları iç baskıya rağmen liderlik örneği gösterip öne doğru adım atarak söz konusu anlaşmayı imzaladılar. Nobel Barış Ödülü için adaylıkları herkese cesaret ve ulusal sınırların ötesinde ilerici düşünmenin ödüllendirilmesi gerektiği mesajını vermektedir.

Söz konusu ödül Aleksis Çipras ve Zoran Zaev’e vardıkları anlaşmanın kendi ülkelerinde kabul görmesi ve iki ülkenin dostluklarını pekiştirmesi açısından önemli bir destek vermenin yanı sıra karmaşık ulusal farklılıklar ve sorunlar yaşayan ülkelere de iki başbakanı örnek alarak sorunlarını çözmek için cesaret verecektir.” denildi.

Mektuba imzasını atan AP milletvekilleri şöyle: Dimitris Papadimulis (GUE/NGL), Stelyos Kuloglu (GUE/NGL), Konstantina Kuneva (GUE/NGL), Jasenko Selimovic (ALDE), Ivo Vaigl (ALDE), Ivan Jakovcic (ALDE), Johannes Cornelis Van Baalen (ALDE), Norica Nicolai (ALDE), Ilhan Kyuchyuk (ALDE), Charles Tannock (ECR), Eduard Kukan (EPP), Antanas Guoga (EPP), Andrey Kovatchev (EPP), Michael Cramer (Greens/EFA), Bart Staes (Greens/EFA), Ernest Urtasun (Greens/EFA), Igor Soltes (Greens/EFA), Victor Bostinaru (S&D), Tanja Falon (S&D), Knut Fleckenstein (S&D), Tonino Picula (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Brando Benifei (S&D), Peter Kouroumbashev (S&D), Babette Winter (S&D), Liisa Jaakonsaari (S&D), Biljana Borzan (S&D), Clare Moody (S&D), Boris Zala (S&D), Suzanne Melior (S&D), Maurin Karine Gloanec (S&D), Arndt Kohn (S&D).

Haberler


İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor