Anasayfa

04-04-2019
Tiran'da Uluslararası Türk Dili ve Bölgesel Çalışmalar Kongresi
Arnavutluk Tiran Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde ''Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını'' kongresi, 28 - 30 Mart tarihleri arasında Türkiye ve Balkan ülkelerinden yoğun katılımla gerçekleşti.
4 Nisan 2019 Perşembe



Kongreye, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği adına Genel Sekreter Mümin Mümin katıldı.

Tiran Devlet Üniversitesi'nde Türk Dili Bölümü'nün 20. kuruluş yıl dönünü nedeniyle yapılan kongre, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bakü Qızlar Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Gostivar Vizyon Üniversitesi tarafından desteklendi.

Kongrenin açılış konuşmasını Arnavutluk Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Lorena Haxhiu yaptı.

Kongre düzenleme kurulu adına söz alan Tiran Devlet Üniversitesi Balkan Dilleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adriatik Derjaj, Türk dilinin prestij dili seviyesine yükselmekte olduğunu dile getirdi. Derjaj, Arnavutluk'ta ve Balkan coğrafyasında Türk dilinin bir iş dili olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kogreye katılan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Genel Sekreteri türkolog Mümin Mümin yaptığı konuşmada, azınlık eğitimi, azınlığın sosyo-kültürel yapısı, gelenek ve görenekler, dernek faaliyetleri, Batı Trakya Türk edebiyatını ve dili hakkında bilgi verdi.

Mümin ayrıca, "Osmanlı Asırlarında, Bugünkü Yunanistan Sınırları İçinde Kalan Şehirlerde Yaşamış Şair ve Yazarların Hayatları" adlı bir sunum yaptı.

Haberler


Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri iş birliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi

Fener’de yeni ticari alanlar belirleniyor