Anasayfa

04-04-2019
Tiran'da Uluslararası Türk Dili ve Bölgesel Çalışmalar Kongresi
Arnavutluk Tiran Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde ''Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını'' kongresi, 28 - 30 Mart tarihleri arasında Türkiye ve Balkan ülkelerinden yoğun katılımla gerçekleşti.
4 Nisan 2019 Perşembe



Kongreye, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği adına Genel Sekreter Mümin Mümin katıldı.

Tiran Devlet Üniversitesi'nde Türk Dili Bölümü'nün 20. kuruluş yıl dönünü nedeniyle yapılan kongre, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bakü Qızlar Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Gostivar Vizyon Üniversitesi tarafından desteklendi.

Kongrenin açılış konuşmasını Arnavutluk Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Lorena Haxhiu yaptı.

Kongre düzenleme kurulu adına söz alan Tiran Devlet Üniversitesi Balkan Dilleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adriatik Derjaj, Türk dilinin prestij dili seviyesine yükselmekte olduğunu dile getirdi. Derjaj, Arnavutluk'ta ve Balkan coğrafyasında Türk dilinin bir iş dili olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kogreye katılan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Genel Sekreteri türkolog Mümin Mümin yaptığı konuşmada, azınlık eğitimi, azınlığın sosyo-kültürel yapısı, gelenek ve görenekler, dernek faaliyetleri, Batı Trakya Türk edebiyatını ve dili hakkında bilgi verdi.

Mümin ayrıca, "Osmanlı Asırlarında, Bugünkü Yunanistan Sınırları İçinde Kalan Şehirlerde Yaşamış Şair ve Yazarların Hayatları" adlı bir sunum yaptı.

Haberler


“Dostlar alışverişte görsün” ziyareti

Gümülcine’nin Yunanistan’a ilhakının 105. yılı kutlandı

Zeybek: ‘Yüksek enerji tüketen tarım tesisleri destek kapsamına alınmalı’

İlayda Ünal, Kırköy Derneği Ova Kadınlar Kolu yönetimini ağırladı

Miçotakis: “Silahlı Kuvvetlerde şimdiye kadarki en büyük reform hayata geçiyor”

Sürücü belgesi başvuruları dijital olarak yapılabilecek

İskeçeli 67 gönüllü kan bağışçısı Atina’daki törenle onurlandırıldı

Dendias: ‘Trakya’nın stratejik önemi Yunanistan ve AB’nin güvenliğini sağlıyor’

Milletvekilinin oturduğu apartmanın girişinde patlama

Yerapetritis, NATO bakanlar toplantısı için Antalya’da

Yunan basınından Erdoğan’a övgü

Yunanistan’a eleştiri: İnsan hakları ve adalet ilkeleri zayıflıyor