Anasayfa

04-04-2019
Tiran'da Uluslararası Türk Dili ve Bölgesel Çalışmalar Kongresi
Arnavutluk Tiran Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde ''Türkçenin Dünü, Bugünü ve Yarını'' kongresi, 28 - 30 Mart tarihleri arasında Türkiye ve Balkan ülkelerinden yoğun katılımla gerçekleşti.
4 Nisan 2019 Perşembe



Kongreye, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği adına Genel Sekreter Mümin Mümin katıldı.

Tiran Devlet Üniversitesi'nde Türk Dili Bölümü'nün 20. kuruluş yıl dönünü nedeniyle yapılan kongre, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Bakü Qızlar Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Gostivar Vizyon Üniversitesi tarafından desteklendi.

Kongrenin açılış konuşmasını Arnavutluk Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Lorena Haxhiu yaptı.

Kongre düzenleme kurulu adına söz alan Tiran Devlet Üniversitesi Balkan Dilleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adriatik Derjaj, Türk dilinin prestij dili seviyesine yükselmekte olduğunu dile getirdi. Derjaj, Arnavutluk'ta ve Balkan coğrafyasında Türk dilinin bir iş dili olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kogreye katılan, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Genel Sekreteri türkolog Mümin Mümin yaptığı konuşmada, azınlık eğitimi, azınlığın sosyo-kültürel yapısı, gelenek ve görenekler, dernek faaliyetleri, Batı Trakya Türk edebiyatını ve dili hakkında bilgi verdi.

Mümin ayrıca, "Osmanlı Asırlarında, Bugünkü Yunanistan Sınırları İçinde Kalan Şehirlerde Yaşamış Şair ve Yazarların Hayatları" adlı bir sunum yaptı.

Haberler


Tütün üreticilerine destek sinyali

Araç bakım sektörü grevde: Dijital kayıt zorunluluğuna tepki

Gastrade, Dedeağaç’ta ikinci FSRU projesini planlıyor

Kask denetimleri sıkılaşıyor!

BTAYTD, FUEN Avrupa Azınlık Bölgeleri Forumu’na katıldı

Yeni çalışma yasası neler içeriyor?

“Dr. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi” Bursa’da hizmet açıldı

Millet Gazetesine açılan 50 bin eurolok tazminat davası reddedildi

Sivil Koruma ve İklim Krizi Bakanlığından yangın uyarısı

Yeni kabine üyeleri yemin ederek göreve başladı

Maronya Antik Tiyatrosunda “Strings in Motion” konseri

Gıda ve akaryakıtta kâr sınırı uygulaması sona eriyor