Anasayfa


14-04-2019
Yağmur ve şükür duasına yoğun katılım
Rodop ilinde Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Menetler ve Değirmendere köylerinin dokuz yılda bir, dokuz kurban keserek düzenledikleri Kurbantepe yağmur duası 14 Nisan Pazar günü gerçekleşti.
14 Nisan 2019 Pazar



Havanın yağmurlu olması nedeniyle etkinlik Menetler ve Değirmendere camilerinde yapıldı. Etkinliğe Türkiye’den eski Başbakan Yardımcısı ve şu anda TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olan AK Parti milletvekili Hakan Çavuşoğlu, eski bakanlardan iş adamı Cavit Çağlar ile çok sayıda soydaş katıldı.
Etkinlik Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’in yaptığı selamlama konuşmasıyla başladı. Edirne Selimiye Camii imam hatibi ve Dünya Kur’an-ı Kerim Okuma birincisi Alp Can Çelik’in Kur’an-ı Kerim okumasıyla devam etti.
Değirmendere köyü din görevlisi Salih Molla Salih, etkinliği Değirmendere ve Menetler köylerinin ortaklaşa düzenlediğini ve Menetler köyünün başı çektiğini söyledi. Salih, “Yıllar öncesi bu bölgede büyük bir kuraklık yaşanmıştır. Kuraklık olunca da nehirlerin ve kuyuların suları çekilmiştir. Sular çekilince hayvancılık ve çiftçilikle uğraşanlar sıkıntıya düşmüştür. Bu sıkıntıyı gidermek için, tekrar suların gelmesi için Kurbantepe denen tepede yağmur duasına çıkılmıştır ki bu gelenek günümüze kadar devam etmektedir.” diye konuştu.

HAKAN ÇAVUŞOĞLU
Türkiye eski Başbakan Yardımcısı ve halen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu konuşmasına, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek başladı. Çavuşoğlu, “Bizlere düşen görev bu ülkenin en iyi vatandaşları olmak, buna karşılık olarak da Yunanistan devletinin eşit vatandaşlık statüsünde bizlere yaşama hakkını sunmasıdır. Bizim her zaman buradaki yasalara uymamız gerekir. Bizler burada birer Müslüman Türk Azınlığı olarak bulunuyoruz. Dolayısıyla bizlerin burada iki ayaklı yürüyüşümüz söz konusudur. Bir tarafımız Müslüman, diğer taraftan da etnik kimliğimiz Türktür. Biz biliyoruz ki, sizlerin ayağınıza bir diken batsa, bizim yüreğimize hançer saplanır. Siz bir dertlenirseniz, bizler de bunun kat ve kat üstünde dertleniriz. Sizler için yapabildiklerimiz vardır, yapamadıklarımız vardır. Samimiyetimizde, size olan düşüncemizde, size gösterdiğimiz yakınlıkta hiçbir zaman için eksiklik olmayacaktır. Son olarak sizlere aslen Değirmendere köyünden bildiğimiz Halit Eren’in kucak dolusu selamlarını iletiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Allah huzurunuzu ve mutluluğunu daim eylesin. Sizleri çok seviyoruz, iyi ki varsınız, iyi ki burada tarihin bir emaneti olarak, buralarda varlık gösteriyorsunuz.” dedi.

CAVİT ÇAĞLIR
İş insanı ve eski bakanlarından Cavit Çağlar yaptığı konuşmada, dedesinin Üşşekdere köyünden olduğunu söyledi. Batı Trakya’ya severek geldiğini ve Batı Trakya’da çok güzel ağırlandığını belirten Çağar, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Çağlar, “Kızılağaç’ta dedemin kuyularını ve tarlalarını gördüm. Ancak hiçbir şey önemli değil. Buradaki insanlar önemli. Burada güzel insanlarımızı, kardeşlerimizi, dostlarımızı gördük. Biz orada anavatanınızda siyaset yapıyoruz. İş hayatımız var. Büyük işler kurduk. Allah, ülkemizi ve insanlarımızı muhafaza etsin, diyorum. Müslümanlığı dünyada en iyi yaşayan biz Türkleriz! Mekke ve Medine’ye gidiyoruz, ancak Müslümanlığı doya doya yaşayan biziz. Camiye gelirken kendimize çeki düzen veriyoruz. Bu anlatılacak bir şey değil. Parayla pulla olan bir şey değildir. Sizin misafirperverliğinize çok teşekkür ediyorum. Sizin bölgenizden iyi ki bir Hakan Çavuşoğlu çıkmış. Kendisi Türkiye’de ve Bursa’da çok başarılı bir siyasetçi. Ben üç dönem milletvekilliği ve bakanlık yaptım. Yunanistan devletinin getirdiği kanunlara çok güzel uyuyorsunuz. Ancak azınlıkların bazı hakları da vardır. Dünya artık değişti. Bazı konularda bizler de onlara fazlasıyla yaklaşım gösteriyoruz. Onların da bazı konularda bizlere yaklaşım göstereceklerine inanıyorum ki Hakan kardeşim bunun takipçisidir. Atina’da cami yapılıyor. Çipras Türkiye’ye geldiğinde Heybeliada’yı açtık v.s. Karşılıklı iyi hoşgörülü biçimde birbirimize sarıldığımız takdirde, onlar da , bizler de ve sizler de rahat edersiniz. Şunu bilin ki, Türkiye her zaman yanınızda, arkanızda. Öz vatanınız var. Yunanistan’da ise azınlık olarak yaşamaya devam edeceksiniz. Dedelerimizin emanet ettiği toprak öyle kolay bırakılıp da gidilecek yerler değildir.” ifadelerini kullandı.

RIDVAN AHMET
Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet yaptığı konuşmada, “Batı Trakya dinini, dilini, milliyetini, birlik ve beraberliğini hiçbir zaman kaybetmeyecektir” dedi. Ahmet konuşmasına şöyle devam etti: “Yüzyıllardan beri beraber güler, beraber ağlarız. Beraber oturup, beraber kalkarız. Beraber üzülür ve beraber seviniriz. Batı Trakya olarak belki çok zor günler geçiriyor olabiliriz. Maddiyatımızı kaybetmiş olabiliriz. Gençlerimiz işsiz ve yurt dışına göç etmiş olabilir. Ama herkes şunu çok iyi bilmelidir ki, Batı Trakya dinini, dilini, milliyetini, birlik ve beraberliğini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. O yüzden içinde bulunduğumuz bu duruma üzülmeyeceksiniz. Toplum olarak durumumuz ne olursa olsun, başımızı öne eğmeyeceğiz. Tüm problemler karşısında Rodop dağları gibi dimdik duracağız. Başta bizler olmak üzere hep beraber durmadan çalışacağız. İnşallah yarınlarımız bugünlerden daha iyi olacaktır. İnşallah kıyamete kadar bu topraklarda birlik içinde yaşayacağız.”

İBRAHİM ŞERİF
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptığı konuşmada, Menetler ve Değirmendere köy halkına ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
İbrahim Şerif, “Mutluyuz, sevinçliyiz. Yağmur olması sebebiyle etkinliğin Menetler Camii’nde yapılmasını kararlaştırdık. Çok güzel oldu ki Allah razı olsun. Bizim niyetimiz ve de iki köyün insanlarının niyetleri halisti. Allah gönüllerimizden geçenleri bildiği için bir haftadan beri çok güzel rahmet oldu. Mutluluğa erdik. Allah’a binlerce şükürler olsun.” dedi.

Etkinlik Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm’ün yaptığı kısa konuşma ve şükür duası ile sona erdi. Etkinliğin sonunda da katılımcılara yemek ikram edildi.

Etkinliğe katılanlar arasında milletvekilleri İlhan Ahmet ile Ayhan Karayusuf, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şube Başkanı Ali Emin Latif, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Kozlukebir Belediyesi başkan adayları Erdem Hüseyin ve İbrahim Şerif, Eyalet Başkan Yardımcısı Tarkan Murtaza, eyalet meclis üyeleri Ahmet İbram, İsmail Hüse Mustafa, Mustafa Katrancı, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Rodop İli Selanik Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, Doğu Makedonya – Trakya eyalet başkanlığı adaylarından Kostas Kaçimigas, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Avrupa Parlamentosu milletvekili adayları, Eyalet meclis adayları, Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet ve binlerce soydaş yer aldı.


Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler