Anasayfa


25-04-2019
Hüseyin Esat: “Kısa vadede üreticiye tazminat yok”
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat düzenlediği basın toplantısında tütün üreticilerinin son durumu ve geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı ile yapılan görüşme hakkında bilgi verdi.
25 Nisan 2019 Perşembe

Tütün üretiminin bölge için çok önemli olduğunu söyleyen Esat, geçen dönemde tütün üreticisinin ortaya çıkan hastalık ve doğal afetler sebebiyle çok zor duruma düştüğünü söyledi. Üreticinin uğradığı zararların tazminatı için son üç dört ayda insanların kafasını karıştıran bir çok şeyin söylendiğini vurgulayan kooperatif başkanı bu belirsizliği ortadan kaldırmak için geçtiğimiz günlerde Rodop SİRİZA milletvekili Mustafa Mustafa ile birlikte Tarım Bakanı’nı ziyaret ettiklerini söyledi. Hüseyin Esat “Son üç dört ayda bir çok şey söylendi. İnsanımızın kafası karıştırıldı. Bizler de kooperatif olarak milletvekilimiz Mustafa Mustafa ile birlikte geçtiğimiz Pazartesi günü bakanla görüşmeye gittik. Bakana durumumuzu aktardık. Bakan bizleri dinledi kendi fikirlerini de söyledi. Kesin olarak söylediği tek bir şey var. O da Yunanistan’da artık ‘de minimis’ diye bir olay kalmamıştır. Bundan sonra bunu duymayacağız. O yüzden açıkça söylemek gerekirse ‘sıcak para’ artık bitti. Bize tek söylenen her üreticiye uğradığı zarar oranında bir ödeme olacak. Ancak bu ödeme tüm işlemler hızlı olsa bile ancak 2020 yılında olacak. Sayın bakan bizlere en azından bunun sözünü verdi. Biz aslında 15 Mayıs’a kadar ‘sıcak para’ dediğimiz ödemeyi talep etmek için gittik. Ancak sayın bakan bunun mümkün olmadığını söyledi. Bu durumda diğer alternatifler üzerine konuşmaya başladık. Kendisi son derece sıcak kanlı bir kişi, Bizleri de dikkatli bir şekilde dinledi. Sonuç olarak en erken tarih olarak 2020 yılı sonu olmak üzere herkes uğradığı zarara göre bir tazminat alacak.” ifadelerini kullandı.

Bakan ile görüşmenin ardından milletvekili Mustafa Mustafa ile birlikte ELGA’yı da ziyaret ettiklerini ve yaşanan sorunları onlara da aktardıklarını söyleyen Hüseyin Esat sözlerine söyle devam etti: “Bu sene tütünün fiyatı ortalama 4,28 eurodan satıldı. Bu rakam geçen sene 5 euro üzerindeydi. Bakanın geç te olsa zararlar karşılığında tütüncüye ödeme yapılacağının sözünü vermesi bizler için olumlu olsa da açıkçası üreticimizi pek memnun etmedi. Çünkü tütüncümüz ‘sıcak para’ beklentisi içindeydi. Ben buradan üreticilerimize seslenmek istiyorum. Dışarıda söylenenlere kimse inanmasın ‘sıcak para’ kesinlikle üreticimize kısa vadede verilmeyecek.”

“ÜRETİCİLERİMİZ TÜTÜNÜN YANISIRA ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELMELİ”

Tütün üretiminin artık tek başına ailelerin geçimi için yeterli olmayacağını vurgulayan Hüseyin Esat “Her zaman söylediğim gibi tüm üreticilerimiz tütünün yanı sıra ek bir ürün yetiştirmeye çalışsınlar. Açık ve net konuşalım başka türlü ailelerini rahat geçindiremeyecekler. Üreticimiz kesinlikle sağda solda konuşulanları dinleyipte boş beklentiler içine girmesin. Kooperatifimizi dinlesinler. Oluşan hastalıklarla mücadele için yine tüm üreticimize çağrım kooperatifimizi dinlesinler. Belki hastalıkları yüzde yüz ortadan kaldıramayız ama en azından yüzde 10 seviyelerine indirmek için gayret göstermemiz lazım. Bunun için de ilaçlama konusunda lütfen kooperatifimizi dikkate alsınlar. Gereksiz ilaçlama yapmasınlar. Sağda solda, internette dolaşan bilgilere lütfen bakmasınlar. Kooperatif olarak bizim vereceğimiz bilgileri dikkate alsınlar. Çünkü fiyatı tütünün kalitesi belirliyor. Kalitesiz tütün ile yüksek fiyat almak mümkün değil. O yüzden üreticilerimize tekrar sesleniyorum. Kaliteli ürün alabilmemiz için hastalıklardan kurtulmamız şart. Bunun için de doğru ilaçlama yapmak çok ama çok önemli. Kaliteli ürün olmadığı sürece kimse iyi fiyat beklemesin. Bu sadece tütün için geçerli değil diğer ürünlerde de eğer kalite olmaz ise ya ürün elinizde kalır, ya da çok ucuza satmak zorunda kalırsınız.” ifadelerini kullandı.

Tütün üreticisi sayısının her yıl azaldığına da dikkat çeken Hüseyin Esat, geçen yıla oranla bu yıl tütün teslim eden üretici sayısının yaklaşık olarak 300 kişi azaldığını söyledi. Esat son olarak bu yılın üretici için çok zor bir yıl olacağını ve bir çok kişinin tarlalara inemeyeceğini söyledi.

Haberler


Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’