Anasayfa


30-04-2019
İlhan Ahmet’ten vakıflar konusunda basın toplantısı
Milletvekili İlhan Ahmet, 26 Nisan Cuma günü düzenlediği basın toplantısında azınlık vakıfları konusunu ve Çipras’ın bölgemize gerçekleştireceği ziyareti değerlendirdi.
30 Nisan 2019 Salı

Milletvekili İlhan Ahmet Vakıf yönetimlerinde Cunta’dan sonra seçim yapılmadığını, gelmiş geçmiş bütün iktidarların atama usulüyle vakıf yönetimlerini belirlediklerini ve son günlerde bu atama olayının yine tekrarlandığını vurguladı. İlhan Ahmet “2008 yılında 3647 sayılı kanuna göre vakıflarda seçim öngörülüyordu; Dimetoka’da, İskeçe’de ve Gümülcine’de. Ancak Azınlığımız bu kanunun bazı maddelerine itiraz etmiştir ki o dönemdeki Yüksek Tahsilliler Derneği ve Din Görevlileri Derneği ile birlikte bir rapor hazırlamıştır. Bazı değişikliklerin olması halinde Azınlığın bu vakıf yasasını kabul edebileceğini söylemişti. Neydi bu itirazlar? Seçim öngörülüyordu, ancak vakıf mallarının %95 gibi bir kısmı Hayriye Medresesi’ne bağlıydı ki burada da seçim değil atama öngörülüyordu. Bir azınlık milletvekili olarak tarihi sorumluluğu da üzerime alarak Yunan Meclisine bir soru önergesiyle bu konuyu dile getirdim. Önergede şunları sorduk: Hükümet ne zaman 3647 sayılı kanuna göre vakıf idarelerinde seçim ilan edecek? Bu seçim nasıl olacak. Aynı zamanda 3647 sayılı kanunun Yüksek Tahsilliler Derneği’miz ile kurum ve kuruluşlarımızın ortak bir teklifi vardı. Bu kanunun hangi maddelerinin değişeceği yönünde bir deklarasyonu vardı. Azınlığımızın ortak önerisi dikkate alınarak bu kanunun maddelerini ne zaman ve nasıl değiştireceğini ve seçimin ne zaman yapılacağını soruyorum.” diye konuştu.

Milletvekili İlhan Ahmet şöyle devam etti: “Önergede vakıflarımızın borçlarını da ilave ettim. Biliyorsunuz ki 2008 yılında vakıflarımıza 4.879.000 euro borç bildirilmişti. Bu borç nereden gelmişti? Vakıf yönetimi borcu ödemek istiyor, devlet kabul etmiyor ve sonuçta bütün vakıf mallarımıza ipotek koyulmuştu. 2006’da vakıflarımızın borçlarının silinmesi yönünde bir yasa çıkardık, ancak ondan sonra hükümet bu borcun 4.000.000 euroluk kısmını sildi. 400.000 eurosunu faiz ve temettü gibi sebeplerle silmedi. Niçin silmedi? Yasaya aykırı olarak, malların üzerindeki ipoteklerin devam etmesi için bunu yaptı. Şu anda da kalan 400.000 euroluk borç tekrar 3.500.000 euroya ulaştığını öğrenmiş bulunmaktayız. Buna karşılık tamamına yakını ipotek edilmiş durumdadır.

İlhan Ahmet vakıf seçimlerinin ne zaman yapılacağını, mevcut kanundaki değişikliklerin ne zaman yapılacağını, vakıf borçlarının silinip silinmeyeceğini ve ipoteklerin kaldırılıp kaldırılmayacağını sorduğunu söyledi.

Milletvekili Ahmet şöyle konuştu: “Bizim yasalarımıza göre gayrimenkul emlak vergileri camilerden vakıf arazilerinden alınmaya devam etmektedir. Bu konuda da bir istisna kiliseyi verilen istisnaların vakıflarda verilip verilmeyeceğini sorguluyorum. Bakanlığın vereceği veya vermeyeceği cevaba göre 30 gün içinde konuyu meclis genel Kurulu’na da getirmeyi planlıyorum. Bu konu klasik azınlık haklarını ilgilendiren en önemli konulardan bir tanesi.”

“ÇİPRAS ZİYARETİNİN BOŞ OLMAMASINI ÜMİT EDİYORUM”

Düzenlediği basın toplantısında Başbakan Aleksis Çipras’ın 6 Mayıs Pazartesi günü bölgemize yapacağı ziyarete de değinen İlhan Ahmet, “Çipras’ın 6 Mayıs günü Gümülcine’yi ziyaret edeceğini basından öğrenmekteyiz. Bölgeye üçüncü ziyareti olacaktır. Buradan kendisinden azınlığın beklentilerine cevap vermesini bekliyoruz. Fakat azınlığın önerdiği şekilde. Çiftçimizin, tütüncümüzün, pamukçumuzun ve emekçimizin haklarını da bir an önce vermesini istiyoruz ki azınlıkta ekonomik sıkıntı inanılmaz büyük boyutlara varmıştır. Azınlık hakları önemli olduğu kadar, ekonomik haklarının da ihlal edildiğini görüyoruz. Bu ziyaretinde ilk iki ziyareti gibi boş olmamasını ümit ediyorum.

Haberler


Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’