Anasayfa


03-05-2019
Kiraz Festivali başladı
Yassıköy Belediyesi’nin düzenlediği 19. Kiraz Festivali 2 Mayıs Perşembe günü başladı.
3 Mayıs 2019 Cuma



Festivalin ilk günü Gümülcine Türk Gençler Birliği folklor ve saz ekibi ile “Çikolata Çikita” müzik grubu ve sanatçı Yorgos Ksanthiotis’in seslendirdiği şarkılarla başladı.

Festivalin açılış konuşmasını, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı yaptı. 2001 yılında bölgede yetişen kirazları dünyaya pazarlamak ve bölgeye ekonomik gelir getirmek amacıyla başlatılan festivalin günümüze kadar geldiğini ve bu süreçte halkın beğenisini kazandığını belirten İsmet Kadı, kirazın bölgede bir asrı aşkın bir süreden beri var olduğunu, yıllardır bir çok aileye önemli ölçüde gelir sağladığını, bu nedenle üzerinde durulması gereken bir ürün olduğunu söyledi. Son yıllarda bölgede kiraz üreticisinin artığını, kiraza kalite belgesi alındığını, dünya genelindeki kaliteli kiraz türlerinin bölgede yetişmeye başladığını belirten Kadı, bölge kirazının büyük bir kısmının Rusya, Romanya ve Bulgaristan’a ihraç edilmeye başlandığını hatırlattı ve son olarak bölgede modern bir kiraz işleme tesisinin var olduğunu kaydetti.

Kirazı il genelinde yaygınlaştıramadıklarını ve daha az dönümden daha çok ürün almaya olanak sağlayan sık dikim sistemine yeterli ölçüde geçilemediğini belirten Kadı. geçen yıl kiraz fiyatlarının düşük olmasını da olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi. Kiraz üreticilerinin ümitsizliğe kapılmamaları gerektiğini söyleyen Yassıköy Belediye Başkanı, belediye yönetimi olarak sulama projelerine önem verdiklerini söyleyerek, bölgede kiraz üreticisinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN GÜMÜLCİNE KONSOLOSU NESLİHAN ALTAY

Kiraz festivalinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Türkiye’nin Gümülcine Konsolosu Neslihan Altay, “Bölge insanı doğanın sunduğu bu güzel nimeti mümkün olan en etkili şekilde değerlendirmeyi hedeflemekte ve bu yönde kararlı adımlarla ilerlemektedir. Bu çerçevede üretim ve ihracatta yüksek rekabet standartlarına ulaşma yolunda gösterilen gayret, azim, dayanışma ve özveri büyük önem taşımaktadır.” dedi.

DMT EYALETİ MECLİS ÜYESİ MUSTAFA KATRANCI

Doğu Makedonya - Trakya (DMT) Eyaleti meclis üyesi Mustafa Katrancı, konuklara DMT Eyaleti Başkanı Hristos Metios başta olmak üzere DMT Eyaleti Başkan Yardımcıları Ahmet İbram ve Nikos Çalikidis’in selamlarını iletti. Eyalet olarak bölgedeki ticari faaliyetleri yakından takip ettkilerini söyleyen Katrancı, ürünlerin daha kaliteli olabilmesi adına sulama tekniklerini araştırdıklarını belirtti. Katrancı, bölgedeki kiraz üretiminin artmış olmasının kendilerini memnun ettiğini ifade etti.

RODOP MİLLETVEKİLİ İLHAN AHMET

Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ilk günden beri bu etkinliklere katıldığını söyleyerek, “İlk başladığı andan itibaren bu etkinliğin eğlenceye yönelik olduğu hususunda bazı eleştiriler olmasına rağmen bunun üretime de faydası olduğunu zaman içerisinde gördük, yaşadık. Ben ve diğer milletvekili arkadaşlarım bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Bu zor süreçte de tarım konusunda dönüm başına verilecek olan bazı yardımların artırılması için çalışma içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

DEB PARTİSİ GENEL BAŞKANI ÇİĞDEM ASAFOĞLU

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, kirazın Yaka bölgesi için önemli bir ürün olduğunu, kiraz festivalinin Yaka kirazını tanıtmak ve pazarlamak konusunda önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Bu yıl kiraz festivalinin seçim arifesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Asafoğlu, DEB Partisi olarak 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katıldıklarını hatırlattı. DEB Partisinin bir dava partisi olduğunu ve Dr. Sadık Ahmet kutsal emaneti olduğunu vurgulayan Asafoğlu, 2014 yılında olduğu gibi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hem emanate sahip çıkacağını, hem de bugüne dek gördüğü haksız muameleye tepkisini sandıkta göstereceğini belirtti.

DMT EYALET BAŞKANI HRİSTOS METİOS

Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios yaptığı konuşmada, eyalet yönetimi olarak kiraz gibi yerel ürünleri hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti’nin tamamının kalkınması amacıyla yatırımlar yapılması, tarımın desteklenmesi ve turizm sektörünün geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Metios, bu alanlara önemli bütçeler ayırdıklarını ifade etti. “Kiraz Festivali”ne katılmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Metios, festivalin başarılı geçmesini diledi.

FESTİVALDEKİ ETKİNLİKLER

Festivalde 3 Mayıs Cuma akşamı saat 21:00’da ilk olarak sanatçı Beste Yoltay sahne alacak. Ardından 22:30’da sanatçı Ümit Sayın konser verecek.

Festivalin son günü olan 4 Mayıs Cumartesi akşamı saat 21:00’de sahneye önce sanatçı Nuray Selim çıkacak; kapanışı ise 22:30’da sanatçı Lara yapacak.

Haberler


İTB’nin hak arama mücadelesi Trakya Üniversitesinde panelde ele alınacak

Panathinaikos AKTOR, 12 yıl aradan sonra Dörtlü Final’e yükseldi

Ilıca’da muhteşem Hıdırellez Şenliği

İTB ve GTGB ekipleri Kuzey Makedonya’daki Hıdrellez Festivaline katıldı

Yağmur geliyor, hava sıcaklığı düşüyor

Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti