Anasayfa


08-05-2019
Çipras, müftülük ve vakıflar konusunu gündeme getirdi
Başbakan Aleksis Çipras 6 Mayıs Pazartesi günü İskeçe’yi ziyaret etti. Çipras, İskeçe’deki konuşmasında müftülük ve vakıf idare heyetleri seçimlerine değindi.
8 Mayıs 2019 Çarşamba

İlk olarak Koyunköy’de Romanların kaldığı bölgeyi ve derneklerini ziyaret eden Çipras vatandaşlarla bir araya geldi. Çipras öğleden sonra partisi tarafından İskeçe’nin Tekke köyündeki kapalı spor salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuştu.

Ülke gündemiyle ilgili konuları ele alan Başbakan Çipras, azınlığı yakından ilgilendiren konulara da değindi. Müslüman azınlığın demokratik haklarıyla ilgili yıllardır uygulanması gereken reformları hayata geçirdiklerini savunan Çipras, söz konusu reformların Avrupa hukukuna dayandığını ve bölgeyi üçüncü güçlerin müdahalelerinden koruduğunu ileri sürdü. Çipras, bu çerçevede şer-i hukukun zorunlu olmaktan çıkartıldığını, müftülüklerin daha şeffaf çalışmasına katkı sağlayacak yeniliklerin yapıldığını ve müftülük kurumunun reform edildiğini söyledi. Müftülüklerdeki reformların yerine getirilmesi için müftü naiplerinin atandığını dile getiren Çipras, önümüzdeki günlerde müftülerin yetkilerini düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayınlanacağını ifade etti. 1920/1991 sayılı sayanın değiştirilmesi gerektiğini bildiklerini ve bu amaçla söz konusu yasayı ele aldıklarını anlatan Çipras, müftünün din görevlilerinden oluşan bir kurul tarafından belirleneceği ve azınlık tarafından kabul görecek bir düzenlemenin hayata geçirileceğini vurguladı. Böyle kritik bir reformun resmi olmayan yapıları ortadan kaldıracağını söyleyen Çipras, vakıf idare heyetlerinin seçimle işbaşına getirilmesi amacıyla 2008 yılında çıkartılan vakıflar yasasında gerekli değişikliklerin yapılacağını da sözlerine ekledi.

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin statüsündeki belirsizliğin ortadan kaldırıldığını kaydeden Başbakan, azınlık öğrencilerinin yer aldığı 15 anaokulunda iki dilli eğitim verildiğini ve burada görevlendirilen eğitimcilerin çocukların ana dilini konuştuğunu belirtti. Çipras, son olarak İskeçe Azınlık Lisesi’ne yapılan ek sınıflar sayesinde vardiyalı eğitime son verildiğini söyledi.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler