Anasayfa


20-05-2019
“Bölgemizin kalkınması için hep birlikte çalışacağız”
Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios, bölgenin kalkınması için tüm vatandaşlarla birlikte ortak bir amaç için çalışacaklarını söyledi.
20 Mayıs 2019 Pazartesi

Geçen dönemi değerlendiren ve önümüzdeki yıllarda ekonomik kalkınmaya yönelik 334 projenin hazırlandığını anlatan Metios, komşu ülkelerle işbirliği olanaklarını da geliştirmek istediklerini vurguladı.

Nisan ayında gerçekleştirilen etkinlikte beş yıllık dönemin değerlendirilmesinin yapıldığını hatırlatan Metios, bu etkinlikte geleceğe dair planları da kamuoyuna aktardığını söyledi. Önümüzdeki yıllarda Doğu Makedonya - Trakya eyaletinde 334 proje ve çalışmanın planlandığını anlatan Metios, bu projelerin finansmanının hazır olduğunu söyledi. Tüm planın altı başlık altında toplandığını aktaran Eyalet Başkanı, “Bölgemiz temelde bir tarım bölgesi. Bu nedenle toprak bütünleştirilmesine, sulama sistemleri, baraj, sondaj, tarım arazilerinin aydınlatılması ve hayvancılığın desteklenmesi için küçük altyapı çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Öte yandan özel yatırımların kalkınmada son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle yeni iş imkanlarını desteklemek amacıyla kaynak ayırıyoruz.” diye konuştu.

“TURİZME ÖNEM VERİYORUZ, TARİHİ ESERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNDEN YANAYIZ”

Hristos Metios, yönetim olarak turizme büyük önem verdiklerini ve öncelikleri arasına aldıklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Tabii ki bölgemizdeki turizm yatırımlarına da özel bir önem veriyoruz ve bunun için de kaynak ayırıyoruz. Bölgemizin turizm açısından tanıtımı ve bu sektörde gelişmesi için üç yıllık bir program hazırladık. Yönetim olarak turizmi önceliklerimiz arasına almış bulunuyoruz. Tarihi ve mimari eserlerin restorasyonu için girişimlerde bulunduk. Bunun sonuncunda bölgemizde çok sayıda mimari eserin restorasyonu planlandı. Bunlardan biri Dimetoka’daki tarihi Beyazıt Camii. Bir diğeri ise Drama’daki Arap Camii. Bu süreçte eyalet yönetimi olarak sürekli yeni eserleri turizme kazandırmak amacıyla değerlendirmeye ve devamında da restorasyon kapsamına alıyoruz.”

VATANDAŞ İÇİN DOĞALGAZ İMKANI

Bölgenin doğalgaza kavuşacağını da dile getiren Metios, doğalgaz boru hattı ağını 500 kilometre uzattıklarını, Kavala, Drama, İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç ve Kumçiftliği’nin önümüzdeki dönemde doğalgaza kavuşacağını ifade etti. Altyapı çalışmaları konusunda belirli bir aşamaya gelindiğini söyleyen Metios, Rodop ve İskeçe illerinde çok sayıda küçük kesimhane yapımını öngören projenin Tarım Bakanlığı’na sunulduğunu ve Avrupa Birliği’nin de bu projeyi kabul ettiğini belirtti. Metios, söz konusu kesimhanelerin Kurban Bayramı’nda kurban kesimi için kullanılacağını dile getirdi.

26 Mayıs seçimlerinde amacının tek olduğunu vurgulayan Metios, “Bu amaç da kalkınma. Önem verdiğimiz, öncelik verdiğimiz konu kalkınmadır. Eyalet seçimleri bölge için kritik bir dönemde oluyor. Seçimlerin sonucu da bölgemizin geleceğini belirleyecek. Bu nedenle çıkacak mesaj gayet açık ve net olmalıdır. Vatandaşlarımız somut bir içeriği olmayan şaşalı açıklamalardan etkilenmemelidir. Soyut sözlere kanmamalıdır. Seçmen, değerlendirmesini çok iyi yapmalıdır. Her listeyi güzel ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirmelidir. Herkesin söylediklerini mantık ve akıl çerçevesinde tartmalıdır.” diye konuştu.

“KOMŞULARLA İŞBİRLİĞİ İMKANLARI GELİŞTİRİLMELİ”

Yunanistan ile Türkiye arasındaki işbirliğine de değinen Metios, “Eyaletimiz sınır bölgesinde bulunuyor. Bu nedenle komşu ülkelerle işbirliği önem arz ediyor. Aynı zamanda avantaj teşkil ediyor. Jeopolitik değişikliklerin yaşandığı bir dönemde Doğu Makedonya - Trakya eyaleti önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca Türk ve Bulgar vatandaşlar, bölgemizdeki sahillerimize kolay bir şekilde gelebiliyor. Bu da bölgemizdeki turizmin ciddi bir oranda gelişmesine katkı sağlıyor. Bu alanda amacımız Türkiye’den ve diğer ülkelerden bölgemize olan ziyaretçi sayısını arttırmaktır. Komşu ülkelerdeki valilerle ve ülkelerin büyükelçi ve başkonsoloslarıyla yaptığım görüşmelerde her zaman ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapıyorum. Turizm ve ticaretin yanı sıra doğal felaketlerle mücadele konularında da işbirliğimizin devam etmesi ve gelişmesi çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

Doğu Makedonya - Trakya eyaletindeki azınlık insanına da mesaj veren Hristos Metios, vatandaşları inanç ve kökenlerine göre değerlendirmediklerini söyledi. Metios şöyle konuştu: “Tam aksine. Biz çok kültürlülüğün bölgemiz için zenginlik olduğuna inanıyoruz. Trakya’da; farklı kültürler kaynaştı. Birçok anlamda örnek bir bölge olduğumuza inanıyorum. Geçmişte içe dönük ve izole edilmiş dönemler yaşasak da, uyumlu ve barış içinde olduğumuz bir ortam yaratmayı başardık. Kaldı ki, bölgemizin kalkınması ve gelişmesi herkesin ortak talebi. Herkesi ilgilendiren bir konu. Bu nedenle bölgemizi geliştirmek ve ileriye taşımak için hep birlikte çalışacağız.”

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı