Anasayfa

26-06-2019
Selanik'te Türk kitabı tanıtıldı
Selanik Belediyesi'nde 102 yıl sonra ilk kez bir Türk akademisyen kitap tanıtımı yaptı.
26 Haziran 2019 Çarşamba



Batı Trakya Türkleri'nin kültürel ve tarihi mirası üzerine araştırmalar yürüten Marmara Üniversitesi öğretim üyesi, mimarlık tarihçisi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'nun kaleme aldığı "18 Ağustos 1917 Selanik Yangınının 100. Yılında Osmanlı Şehir Dokusuna ve Mimarisine Etkileri" adlı kitabın tanıtımı, Selanik Belediyesi Manolis Anaknostakis Salonu'nda gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, Selanik Yahudi Müzesi Kuratörü Dr. Evangelos Hekimoglu, Yunanistan Musevi Cemaatleri Merkez Komitesi Başkanı ve Selanik Musevi Cemaatleri Başkanı David Saltiel'in önsözünü yazdığı Halaçoğlu imzalı eser, bir asır sonra iki ülke arasında kültür köprülerinin atılmasına öncülük etti.

Söz konusu davetin bizzat Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'dan geldiğini belirten Halaçoğlu, "Bir asır sonra Selanik'te kitabı tanıtılan bir Türk akademisyen olmanın gururunu yaşıyorum. Araştırma kitabımız bir takım bürokratik engellerden dolayı iki yıl gecikmeli basıldı. 1917 yangınıyla doğrudan bağlantılı olarak şehrin mimari mirasıyla ilgilenerek, mevcut fotoğraflar ile arşiv bilgilerini inceledim. Kitapta yayımlanan fotoğraflar, 1917 yangını ve etkilerini araştıran yerel tarih yazımı için önemli bir kaynak niteliğinde. Gerek Selanik'in gerek Yunan ve Türk tarihçiler arasındaki işbirliği açısından örnek bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Yangın sonrasında harabeler, şehrin yıkılan bölümleri ve yangınzedelerin yaşadıklarını detaylı olarak ele aldım." dedi.


Haberler


Öğrencilere diş hekimliği ve eczacılık meslekleri tanıtıldı

ABTTF, Avrupa Parlamentosunun hukukun üstünlüğü oturumuna katıldı

İskeçe Müftüsü Trampa’dan Yunanistan’a müftülük sorununun çözümü için diyalog çağrısı

İnanç Mustafaoğlu’ndan Büyükelçi Erciyes’e ziyaret

Çelebi Sultan Mehmet Camii Noel’den önce açılacak

İtalyan Film Festivali 12-15 Kasım’da düzenlenecek

Doğum yardımı artırılıyor

Mehmet Hilmi’nin mücadelesi Türk Tarih Kongresi’nde anlatıldı

GTGB eski başkanlarından Arif Hüseyinoğlu vefat etti

“Müftü” mü, atanmış memur mu?

Elektrik borçlarına yeni düzenleme: Kesinti öncesi 10 gün süre verilecek

Kültür Bakanı Mendoni İmaret’in halka açılacağını duyurdu