Anasayfa

23-07-2019
Hükümet güven oyu aldı
Erken genel seçimler sonrasında tek başına iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi (YDP) hükümeti Mecliste güven oyu aldı.
23 Temmuz 2019 Salı

Hükümet programına ilişkin yaklaşık 3 gün süren Meclis Genel Kurulu tamamlandı. Süreç sonundaki oylamada tamamı YDP’nin milletvekilleri olan 158 "evet" oyu ile hükümet programı onaylandı.

Mecliste 300 milletvekilinden 142’si ise "hayır" oyu kullandı.

Ekonomiye ağırlık verilen hükümet programında, güvenlik, savunma, göç ve dış politika konuları da önemli yer tuttu.

Meclis kürsüsünden milletvekillerine hitap eden Başbakan Kiriakos Miçotakis icraat sözü vererek, "Halk bize güvendi. Sorumluluğumuz ağır. Yunan halkını iyileştirmeye çalışmadığım bir gün bile olmayacak." dedi.

VERGİLERDE İNDİRİM

Miçotakis’in programında yatırımları kolaylaştırmak amacıyla özellikle vergi yükünün hafifletilmesi yer alıyor. Gelecek hafta emlak vergisinin düşürülmesini öngören yasa tasarısının Meclise getirileceği açıklanırken, işletme vergisi ve katma değer vergisinin de düşürülmesi planlanıyor.

Öte yandan, vergi borcu bulunan vatandaşların ödemelerini 120 aya kadar yayabilecekleri bir düzenlemenin de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Özelleştirme programına hız verilmesi ise ekonomi programının bir diğer önemli ayağını oluşturuyor. Hükümetin Kamu Enerji Kurumu (DEH), Uluslararası Atina Havalimanı ve Yunan Petrolleri (ELPE) özelleştirmelerine öncelik verileceği belirtiliyor.

Miçotakis, bu yıl ve gelecek yıl için bütçe planlamalarında değişiklik öngörmezken, ülkenin kreditörlerinin koyduğu yüzde 3,5’lik faiz dışı fazla hedefini düşürmek için müzakerelerde bulunmayı planlıyor.

Eski Başbakan ve SİRİZA lideri Aleksis Çipras ise hükümetin ekonomik hedefleri gerçekleştirmek için 1,8 milyar avro değerinde kaynağa ihtiyacı olduğunu ve bütçede bunun yer almadığını iddia etti.

KUZEY MAKEDONYA VE KIBRIS

Hükümetin dış politika programında ise Kuzey Makedonya ile yapılan isim anlaşması ve Kıbrıs sorununa öncelik verildi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, seçim öncesi partisinin "Anlaşma iptal edilecek." şeklindeki sert tavırdan farklı olarak, anlaşmanın olumsuz etkilerinin önüne geçilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.

Dendias, Kıbrıs sorununa ilişkin ise müzakere masasında dönülmesinin en yararlı adım olacağını belirterek bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de faaliyetlerini durdurması gerektiğini ileri sürdü.

Haberler


“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis Libya’ya gidiyor

Topsidis Rodop ilindeki çalışmaları anlattı

Ülke genelinde peş peşe orman yangınları!

Rodop ilinde yüksek yangın riski!

Yassıköy Belediyesinin 2024 Faaliyet Raporunu açıklandı

SİRİZA’nın yeni Merkez Komitesi üyeleri belli oldu

Zeybek ve Hacıgene arasında “azınlık okulu” tartışması