Anasayfa

23-07-2019
Mati'deki yangın felaketinin üzerinden 1 yıl geçti
Geçen yaz Atina'nın Mati bölgesinde çıkan ve 102 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yangın felaketinin üzerinden bir yıl geçti.
23 Temmuz 2019 Salı

Yangının birinci yıl dönümü sebebiyle ilk anma töreni 21 Temmuz Pazar günü felaketin yaşandığı bölgede düzenlendi. Anma törenine Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Attiki Eyaleti'nin yeni seçilen başkanı Yorgos Patulis ve bölge belediye başkanlarının yanı sıra felakette yakınlarını kaybedenler ile hayatını kaybedenleri anmak isteyen çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma töreni sırasında konuşan Bakan Hrisohoidis hükümet olarak bundan sonra benzeri felaketlerin yaşanmaması için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, hayatını kaybedenleri hüzünle andığını belirtti.

23 Temmuz Salı günü yapılan anma törenine ise Başbakan Kiriakos Miçotakis'te katıldı. Törene başbakanın yanı sıra hayatını kaybedenlerin yakınları ve güvenlik güçlerinin temsilcileri katıldı.

Bu arada Başbakan Miçotakis, 22 Temmuz Pazartesi günü bölgenin ve yangından etkilenenlerin yaralarını sarmaları için atılacak yeni adımları açıkları. Söz konusu adımlara göre Özel Yardım Hesabı'nda 1 yıl boyunca bekleyen 31 milyon euroluk miktar bölge ve yangınzedeler için kullanılacak, geçen yıl çok miktarda yanıcı maddenin biriktiği Neos Vuças bölgesindeki arsa temizlenecek, yangın sonucunda ağır şekilde yararlanan tüm vatandaşlar her türlü ilaç ve tıbbi hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilecek, Mati bölgesindeki yangından etkilenenlerden 5 yıl boyunca emlak vergisi (EMFİA) alınmayacak, bölgenin yeniden yapılanması ve zararların düzeltilmesi için 20 milyon euro tahsis edilecek.

Hatırlanacağı üzere geçen yıl 23 Temmuz günü Atina’nın yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusundaki Penteli bölgesinde ormanlık alanda çıkan yangının şiddetli rüzgar nedeniyle sahil kenarındaki Mati ve civarındaki bölgelere sıçramasıyla ülkenin en büyük yangın felaketlerinden biri yaşanmıştı. Yangın sırasında 93 kişi yanarak hayatını kaybederken, 9 kişi ise yangından kurtulmak için girdikleri denizde boğularak can vermişti.

Yangın felaketinin ardından dönemin Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakan Vekili Nikos Toskas görevinden istifa etmişti.

Yangın sırasında yaşanan ihmallerle ilgili olarak adli soruşturma halen devam ediyor.

Haberler


“AB Adalet Puan Tablosuna göre Yunanistan yargı süresinin uzunluğunda son sırada!”

Liverpool’un yıldız futbolcusu Diogo Jota trafik kazasında hayatını kaybetti

Özgür Ferhat, Dijital Müşteri Kayıt Zorunluluğunu meclis gündemine taşıdı

Gümülcine ve İskeçe Müftülerinden Leman dergisine tepki

Girit Adası’ndaki yangın yerleşim yerine sıçradı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis Libya’ya gidiyor

Topsidis Rodop ilindeki çalışmaları anlattı

Ülke genelinde peş peşe orman yangınları!

Rodop ilinde yüksek yangın riski!

Yassıköy Belediyesinin 2024 Faaliyet Raporunu açıklandı

SİRİZA’nın yeni Merkez Komitesi üyeleri belli oldu

Zeybek ve Hacıgene arasında “azınlık okulu” tartışması