Anasayfa


05-09-2019
Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan Bozcaada Rumlarına destek açıklaması
Halit Habip Oğlu: “Lozan’a göre Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar ne kadar Rum kökenli ise bizler de öyleyse Batı Trakya’da o kadar Türk’üz!”
5 Eylül 2019 Perşembe

Diasporadaki Yunanlılardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Antonis Diamataris, Bozcaadalılar Derneği Başkanı Hristos Kalfas ve Genel Sekreter Panagiotis Okumasi’yi kabulünde yaptığı açıklamada, Bozcaada Rumlarını desteklemenin Yunanistan için “kutsal görev” olduğunu ifade etti ve adayı yakın zamanda ziyaret etme sözü verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre dernek başkanı Kalfas görüşmede, 1923’ten bugüne Bozcaada’nın tarihi hakkında bilgi vererek, Bozcaada’da Hristiyan nüfusun yaşadığı temel sorunları ve bunlar arasında en önemlisi sayılan adadaki Rum toplumunun korunması meselesini Bakan Yardımcısı Diamataris’e aktardı. Dernek başkanı Kalfas ayrıca, Bakan Yardımcısı’ndan geçmişte adadan göç eden Rumların adaya dönüşlerinin sağlanmasında Yunan devletinin yardım etmesi talebinde bulundu.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın açıklamalarını iyi analiz etmek gerek. Her ne kadar 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda gayrimüslimlerden söz edilse de Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar Rum kökenli. Bundan dolayı da Gökçeada’da 2015 yılında yeniden açılan okulun adı Rum Azınlık Okulu. Öte yandan bizler Batı Trakya’da Türk kimliğimizle yaşıyoruz, ancak Yunan devleti Batı Trakya Türk toplumunun varlığını inkar ediyor. Okullarımız her yıl birer birer kapatılıyor. Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar Rum kökenli olduğuna göre bizler de Batı Trakya’da o kadar Türk’üz! Umarım yeni hükümet tarafından Batı Trakya’da Türk kimliğini inkar politikası bir an önce sona erdirilerek bu yanlıştan dönülür!” açıklamasında bulundu.

Haberler


Prof. Kaymakçı: ‘Miçotakis’in Yunanistan’da Türk yoktur tezini kabul etmiyoruz’

Schengen vizesine zam

Hüseyin Baltacı: ‘Bölgenin zenginliğiyiz, tehlikeli olarak gösterilmeyi kabul etmiyoruz’

Panathinaikoslu Samet 19 Mayıs paylaşımı nedeniyle kadro dışı bırakıldı

Memurlar 24 saatlik greve gitti

Tutuklu dokuz göçmen serbest bırakılıyor

DEB Partisinden Makedon azınlık üyelerine ziyaret

GTGB’nin kır koşusu için kayıtlar başladı

‘Yunanistan Midilli Adası’ndaki tarihi camileri restore etmiyor’

Erdoğan Miçotakis ziyaretini değerlendirdi

Atina’da Yerapetritis – Şükri görüşmesi

İskeçeli soydaşlar Ketenlik’teki hatim etkinliğine akın etti