Anasayfa


24-09-2019
"Türkiye – Bulgaristan İlişkileri ve Türk Azınlık” kitabı yayınlandı
Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kader Özlem tarafından yayınlanan Türkiye-Bulgaristan İlişkileri ve Türk Azınlık başlıklı kitap okurlarla buluştu.
24 Eylül 2019 Salı

Aslen Bulgaristan’ın Kırcaali bölgesinden olan Kader Özlem, tarihsel süreç içerisinde Türkiye ve Bulgaristan ilişkilerini ele aldığı çalışmada, Bulgaristan Türklerinin bu ilişki ağındaki yerini inceliyor. Brubaker'ın Üçlü Bağ yaklaşımı çerçevesinde Türk azınlığın geçirdiği dönüşüm sürecinin analiz edildiği kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde kuramsal ve kavramsal bir bakış açısının sunulmasının ardından, ikinci ve üçüncü bölümlerde Bulgaristan'ın Prenslik haline geldiği 1878 yılından itibaren ve özellikle komünist dönemde Türk azınlığın maruz kaldığı asimilasyon politikaları ve göç olgusu irdeleniyor. Kitabın ağırlık noktasını oluşturan dördüncü ve son bölümde ise Jivkov sonrası dönemde iki aktör arasındaki ilişkiler ve Bulgaristan Türklerinin değişim süreci analiz ediliyor.

Kitabın yazılma gerekçesini Türk yazın hayatında Bulgaristan konusunun yeterince incelenmemesi olarak belirten kitabın yazarı Kader Özlem, alana ilişkin mütevazı bir katkıda bulunduğunu belirtti. Dr. Özlem, komşu bir ülke olarak Bulgaristan’ın sadece kriz olduğunda ele alınacak bir konu olmadığına dikkat çekerek buna karşın hem Bulgaristan’ın hem de Türk azınlık konusunun 1989 Zorunlu Göçü’nden sonra hak ettiği ilgiyi çekemediğini dile getirdi.

KADER ÖZLEM KİMDİR?

Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya gelen yazar 1989 Zorunlu Göçünde ailesiyle birlikte Bursa’ya göç etti. Uludağ Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi almış, doktorasını ise Trakya Üniversitesi’nde aynı bölümde tamamlamıştır. Hâlihazırda Bursa Uludağ Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan yazar, aynı zamanda Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nun (BGF) Genel Başkanıdır. İngilizce ve Bulgarca bilen Kader Özlem evli ve iki çocuk babasıdır.

Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi