Anasayfa

24-09-2019
"Türkiye - Bulgaristan İlişkileri ve Türk Azınlık" kitabı yayınlandı
Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kader Özlem tarafından yayınlanan Türkiye-Bulgaristan İlişkileri ve Türk Azınlık başlıklı kitap okurlarla buluştu.
24 Eylül 2019 Salı

Aslen Bulgaristan'ın Kırcaali bölgesinden olan Kader Özlem, tarihsel süreç içerisinde Türkiye ve Bulgaristan ilişkilerini ele aldığı çalışmada, Bulgaristan Türklerinin bu ilişki ağındaki yerini inceliyor. Brubaker’ın Üçlü Bağ yaklaşımı çerçevesinde Türk azınlığın geçirdiği dönüşüm sürecinin analiz edildiği kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde kuramsal ve kavramsal bir bakış açısının sunulmasının ardından, ikinci ve üçüncü bölümlerde Bulgaristan’ın Prenslik haline geldiği 1878 yılından itibaren ve özellikle komünist dönemde Türk azınlığın maruz kaldığı asimilasyon politikaları ve göç olgusu irdeleniyor. Kitabın ağırlık noktasını oluşturan dördüncü ve son bölümde ise Jivkov sonrası dönemde iki aktör arasındaki ilişkiler ve Bulgaristan Türklerinin değişim süreci analiz ediliyor.

Kitabın yazılma gerekçesini Türk yazın hayatında Bulgaristan konusunun yeterince incelenmemesi olarak belirten kitabın yazarı Kader Özlem, alana ilişkin mütevazı bir katkıda bulunduğunu belirtti. Dr. Özlem, komşu bir ülke olarak Bulgaristan'ın sadece kriz olduğunda ele alınacak bir konu olmadığına dikkat çekerek buna karşın hem Bulgaristan'ın hem de Türk azınlık konusunun 1989 Zorunlu Göçü'nden sonra hak ettiği ilgiyi çekemediğini dile getirdi.

KADER ÖZLEM KİMDİR?

Bulgaristan'ın Kırcaali şehrinde dünyaya gelen yazar 1989 Zorunlu Göçünde ailesiyle birlikte Bursa'ya göç etti. Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi almış, doktorasını ise Trakya Üniversitesi'nde aynı bölümde tamamlamıştır. Hâlihazırda Bursa Uludağ Üniversitesi'nde akademisyenlik yapan yazar, aynı zamanda Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu'nun (BGF) Genel Başkanıdır. İngilizce ve Bulgarca bilen Kader Özlem evli ve iki çocuk babasıdır.

Haberler


Tempi tren faciası davası başlıyor: 36 sanık hakim karşısında

Gümülcine’de silahlı soygun girişimi: Bir kişi yakalandı, bir şüpheli aranıyor

Alkol ve sigara satışında dijital yaş doğrulama sistemi

Midilli’de şap alarmı: Hayvancılık ürünlerine kapsamlı yasaklar getirildi

Atina’da emekliler zam talebiyle sokağa çıktı

Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor