Anasayfa


24-10-2019
İlhan Ahmet’ten emekliler için soru
Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet, Yunanistan dışında, Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerde yaşayan vatandaşlardan emeklilik hakkı kazananlarda yapılan maaş kesintilerini meclis gündemine taşıdı.
24 Ekim 2019 Perşembe

İlhan Ahmet, milletvekilleri Yorgos Mulkiotis ve Hara Kefalidu ile birlikte hazırladığı soru önergesinde, söz konusu sigortalı hak sahiplerinin emekli maaşlarında haksız kesinti yapılmasına yol açan yasa maddesiyle ilgili düzenleme talebini, Ekonomi ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlarının dikkatine sundu.

Soru önergesinde, “4387/2016 sayı ve tarihli (ΦΕΚ 85/Α/12-5-2016) mevcut yasaya göre, bahse konu hak sahiplerinden 40 yıl Yunanistan’da ikamet etmiş olma şartı aranmakta, aksi halde her yıl için maaşlarından 1/40 miktarında kesinti yapılmaktadır. Bu durum özellikle Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde yaşayan Yunan vatandaşlarından emeklilik hakkı kazananları doğrudan olumsuz etkilemektedir.” diye belirtildi.

İlgili bakanlardan, mevcut yasada Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerde yaşayan vatandaşlardan sigortalı hak sahipleri için 40 yıl olarak aranan Yunanistan’daki daimi ve yasal ikametgah şartında azalma ya da bu şartı tamamen kaldırma şeklinde yeni bir düzenleme yapılması istendi.

55-67 YAŞ GRUBUNDAKİ İŞSİZLERE UZUN SÜRELİ İSTİHDAM TALEBİ

Bu arada Rodop milletvekili İlhan Ahmet, 55 - 67 yaş grubundaki uzun vadeli işsizlere istihdam sağlayan programın devamıyla ilgili talebi Çalışma Bakanı’na iletti.
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı’na yönelik soru önergesinde milletvekili Ahmet, İş ve İşçi Bulma Kurumu (OAED) tarafından uygulanan ve Aralık 2019’da sona erecek söz konusu programın (ΦΕΚ Β’ 2307/7-7-2017) uzatılarak, uygulanmaya devam etmesini talep etti.

Programın sona ermesi halinde, programdan yararlanan kişilerin yeniden işsizliğe sürüklenme tehlikesine işaret eden İlhan Ahmet, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı’na, 55 - 67 yaş grubundaki uzun vadeli işsizlere istihdam sağlayan ve yerel yönetim işletmelerinin yanı sıra kamu ve özel sektör işletmelerine de destek (teşvik) veren bu programın Aralık 2019 tarihinden sonra da devam edip etmeyeceğini sordu.
İlhan Ahmet ayrıca, söz konusu kişilerin işsiz kalması halinde İşsizlik Fonu’na (Tamio Anergias) dahil olup olmamaları hakkında ilgili bakanlıkça nasıl bir karar alındığının da yanıtını istedi.

“YDP HÜKÜMETİ SOSYAL DEVLET OLMA SINAVI VERECEK”

Öte yandan konuyla ilgili yaptığı kısa değerlendirmede milletvekili İlhan Ahmet, “Toplumumuz içindeki en hassas gruplardan olan 55 – 67 yaş grubu işsizlerin istihdamına yönelik kalıcı ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmeyi veya sona erdirmeyi tercih etmek, şüphesiz ki Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın ilk sınavlarından biri olacaktır. Böylece Yeni Demokrasi hükümetinin, sosyal devlet ilkesine ne derece bağlı olduğu da iktidarlarının ilk altı ayında kendini göstermiş olacaktır. Ayrıca toplumun her kesiminde mevcut hükümet hakkında, iktidarları süresince vatandaşlara karşı bu ilkenin yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceğine dair soru işaretlerine neden olacaktır” diye belirtti.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret