Anasayfa


26-10-2019
AGROFEST Tarım-Hayvancılık Festivali başladı
AGROFEST Tarım-Hayvancılık Festivali’nin açılış töreni 26 Ekim Cumartesi günü Kozlukebir futbol sahasında yapıldı.
26 Ekim 2019 Cumartesi



Tarım - Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE), Kozlukebir Belediyesi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) işbirliği ile gerçekleştirilen festivalin açılışına katılanlar, festival alanındaki standları gezdi.
Daha sonra Kozlukebir köyü belediye meclis salonunda protokol konuşmaları ve sunumlar yapıldı.

İSMAİL MOLLA ALİ MEHMET
Tarım – Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Başkanı İsmail Molla Ali Mehmet, yaptığı konuşmada, böyle bir etkinliğin bölgede ilk defa düzenlendiğini, bölge halkının neredeyse tamamının tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirtti. Ali Mehmet, "Değerli misafirler bugün burada tarım ve hayvancılık alanında gelişen teknoloji ve yenilikleri üreticimizin görmesi ve ayak uydurabilmesi, aynı zamanda bölge ekonomisini canlandırabilme amacındayız. İnanıyorum ki halkımız bu tür faaliyetlere kaliteli üretimin, bilinçli yetiştiriciliğin artması ile öncelikle kendi gelirine ve de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Sözlerime son verirken bu organizasyonda bizimle birlikte Kozlukebir Belediyesi yönetimine ve Başkan Rıdvan Ahmet’e DEİK ve DTİK yöneticilerine, sponsorlarımıza tüm katılımcılara teşekkür ederim." dedi.

LEVENT SADIK AHMET
DEİK/Yunanistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve Dünya Türk İş Konseyi Balkanlar Komite Başkan Yardımcısı iş insanı Levent Sadık Ahmet, "Organizasyonu üstlenen ve bizlerle işbirliği yapan Tarım Hayvancılık Araştırmaları Enstitüsü’ne ve Kozlukebir Belediyesi’ne, ayrıca bu güzel festivalde bölgemize faydalı bir sunum gerçekleştirecek olan Anadolu Hayvancılık ailesine de en içten teşekkürlerimi sunarım." dedi.
Levent Sadık Ahmet konuşmasına şöyle devam etti: "1986 yılında kurulmuş olan DEİK; Türkiye’nin yurt dışındaki ticaret ve yatırımlarını geliştirmek amacıyla Türk özel sektörünün şemsiye örgütü olarak ülkemizin dış ticaret ve yatırım ilişkilerini yürütmektedir. Kurucu kuruluşları, üyeleri ve iş konseyleri ile birlikte, Türkiye'nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir ticari diplomasi örgütüdür.
Bugün itibariyle, DEİK’İn 147 iş konseyi, 1150’i aşan üye şirketi ve 1600’den fazla temsilcisi bulunmaktadır. 1988 yılında Atina'da imzalanan anlaşma ile kurulan DEİK/Türkiye-Yunanistan İş Konseyi, ilk yıllarında Atina Ticaret ve Sanayi Odası ile başlayan işbirliğine Helenik Girişimciler Federasyonu (SEV) ile devam etmiştir. İş Konseyi aynı zamanda Enterprise Greece gibi diğer Yunan kurumları ile de işbirliği içerisinde çalışmaktadır. İş Konseyi bünyesinde iki ülke ilişkilerinin gelişimine katkıda bulunması amacıyla bankacılık, borsa, çevre, denizcilik, inşaat, tarım, KOBİ, sanayi ve ticaret, sigorta ve turizm gibi birçok sektörde iki ülke arasında işbirliğini geliştirme ve ortak projelerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmekteyiz.
Türkiye ile Yunanistan arasında günümüzde mevcut yaklaşık 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. Biz İş Konseyi olarak bu ticaret hacmini iki katına çıkartmak amacı için yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İkili ekonomik ilişkileri gelinen noktadan daha ileriye götürme isteği ve faaliyetlerini daha geniş kitlelere yaymak amacı ile bölgesel ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu noktada Yunanistan’ın her yerini bir bütün olarak görüyor, Atina ve Selanik’e gösterdiğimiz hassasiyeti aynı şekilde Batı Trakya coğrafyasına da gösteriyoruz.
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) ise Özel Amaçlı İş Konseylerimiz arasında yer alıyor. DTİK, tüm dünyada 6 bölgede komiteler aracılığıyla diaspora faaliyetlerini sürdürüyor. 2016 yılında DTİK Genel Kurul seçimlerinde Yunanistan’dan aday olup komitede başkan yardımcısı olarak göreve başladım. Dünya’nın farklı coğrafyalarından gelen Türklerin bir arada olduğu DTİK Kurultayı ve seçimlerindeki sonuç; beni ve Batı Trakya’daki iş insanlarımızı çok heyecanlandırdı ve gururlandırdı. Diaspora çalışmaları kapsamında ekonomi ve sosyal alanda bölgemiz Batı Trakya’nın önemine her zaman dikkat çektik ve yine diaspora alanında çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Diaspora ve lobicilik meselesinin çok mühim olduğunu, yurtdışında yaşayan Türk insan sayısının fazlalığı, bu nedenle Türk diasporasının stratejik bir güç olarak konumlandırmaya ihtiyacı olduğunu ve bunun için tüm güç unsurlarımızı konsolide edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülke diasporalarını güçlü olması, bizlerin yaşadıkları ülkelerde organize ve uyumlu yaşamaları, ticari alanda güçlü ve etkin olmaları ile orantılıdır.
Diasporamız anavatan, anadil ve öz kültürleri ile olan bağlarını korurken, bulundukları ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi hayatına proaktif biçimde katılmalı, yasalara saygılı ve başarılı vatandaşlar olarak yaşamlarını sürdürmelidir. Fakat birlik ve beraberlik içinde olursak bu coğrafyada sesimizin daha gür çıkacağına inanmaktayım. Bu vesileyle burada yaşayan sizlerle, Hollanda’da, Rusya’da yaşayan bir Türk’ün beraber iş yapması imkanına ulaşmanızı sağlayacak bir online platform desteğini üyelerine sunmaktadır."

RIDVAN AHMET
Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, “AGROFEST Festivali Kozlukebir belediyesi, Tarım ve Hayvancılık sektörü aynı zamanda bu alanda faaliyet gösteren bütün iş sektörleri için çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple Tarım ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nün bizlere sunduğu bu festival önerisini hemen kabul ettik ve bunun gerçekleşmesi için bütün imkanlarımızı seferber ettik. Kozlukebir belediyesi her zaman halkının yararına olan hizmetleri desteklemiştir ve bundan sonra da destekleyecektir. Bu vesileyle belediyemiz halkımızın yararına uğraş veren tüm kurum ve kuruluşlarla beraber çalışmaya hazırdır. Belediye yönetimi olarak bizlerin bölgemizin ve her şeyden önemlisi geleceğimiz olan gençlerimizin önünü açacak onlara iş imkanı sağlayacak her türlü proje fikir ve önerilerinizi açık olduğumuzu ve bu noktada çalışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Sözlerime son verirken bu festivalin düzenlenmesinde başrol oynayan Tarım ve Hayvancılık Araştırma Enst’tüsü yönetim kuruluna, DEİK ve DTİK Başkan ve yöneticilerine, belediye meclis üyelerimize belediye çalışanlarımıza ve bu organizasyona katılarak bizlere büyük destek veren sizlere tekrar teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından plaket töreni yapılarak, sunumlara geçildi.

İlk olarak THAE Başkanı İsmail Molla Ali Mehmet, "Tarım Hayvancılık Araştırma Enstitüsü tanıtımı"nı yaptı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Ardından Anadolu Hayvancılık Dış Ticaret Koordinatörü Gülçin Yaman, "Tarımda ve Hayvancılıkta Akıllı Üretim Sistemleri"ni anlattı.
Ziraat Mühendisi Hakan Ali’nin "YAKA IKE ve Kirazcılık" başlıklı sunumunun ardından THAE Ekonomi Direkötürü Ekonomist Onur Mustafa, "Batı Trakya’nın Tarım Hayvancılık Sektörü" hakkında bilgi verdi.
THAE Kurucu Üyesi Ziraat Mühendisi Salih Topal’ın "Batı Trakya’da Kirazcılık" ve THAE Asbşakanı Ziraat Mühendisi Bülent Salih’in "Batı Trakya’da Zeytincilik" başlıklı konuşmaları ile sunumlar sona erdi.
Festivalin birinci günü, Grup Trakya’nın konseri ile son buldu.

FESTİVALİN İKİNCİ GÜNÜ 27 EKİM PAZAR
Festivalin ikinci gününde Kozlukebir köyü belediye meclis salonunda sunumlara devam edilecek. Saat 13:00 ile 16:00 arasında gerçekleşecek sunumların ilkinde THAE Kurucu Üyesi Ziraat Mühendisi Hüseyin Sadık, "Batı Trakya’da Aromatik Bitkiler" hakkında bilgi verecek. Daha sonra THAE Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Kadir Hüseyin "Batı Trakya’da Tütün Üretimi" ve THAE Asbaşkanı Ziraat Mühendisi Bülent Salih, :Tütüncülük" konuları başlığı altında birer sunum gerçekleştirecekler.
Kozlukebir köyü futbol sahasında standlardaki ürün sergileri gün boyu devam edecek.
Festival Türkiye’den gelecek olan sanatçı Ankaralı Yasemin’in konseriyle sona erecek.

AGROFEST Tarım-Hayvancılık Festivali’nin açılış törenine Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Konsolos İbrahim Sakli, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, DEİK Türkiye – Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, THAE Başkanı İsmail Molla Ali Mehmet, T.C. Ziraat Bankası Gümülcine Şube Müdürü Hüseyin Tolga Gür, Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Ahmet ve diğer yerel yöneticiler katıldı.


Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret