Anasayfa


29-10-2019
Azınlık ‘tehlike’ Çepelis ‘tehlikeli’
İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis’in geçen hafta gerçekleştirilen Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin İskeçe’deki yeni şubesinin açılışına katılması, yoğun bir azınlık karşıtlığının hortlamasına neden oldu.
29 Ekim 2019 Salı

BTAYTD İskeçe şubesinin açılışı için gerçekleştirilen etkinliğe katılan İskeçe Belediye Başkanı Çepelis sert tepkilerle karşı karşıya kaldı. Neredeyse tüm muhalefet listeleri tarafından açılışa katıldığı için eleştirilen Belediye Başkanı Çepelis, İskeçe’deki birçok yerel basın organın da hedefi oldu.

Konuyla ilgili haber, yorum ve açıklamalarda, Belediye Başkanı Çepelis’in Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin şube açılışına katılması eleştirildi. Çepelis’in, Ahmet Mete’nin de bulunduğu etkinliğe katılarak Mete’nin “müftü” sıfatına meşruiyet kazandırdığı iddia edildi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nı, kurumlarını ve üyelerini de itham eden bazı yayınlarda ise Yüksek Tahsilliler Derneği “yasa dışı” olarak nitelendirildi. “Lozan Antlaşması’nı tanımayan dernek” olarak nitelendirilen Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin bazı üyelerinin, azınlıktaki “aşırı uçlarla” iletişim ve işbirliği içinde olduğu öne sürüldü.

İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis’in yanı sıra Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin ve azınlığın hedef gösterildiği söz konusu haber ve yorumlar Batı Trakya Türk Azınlığı arasında tepkiyle karşılandı.

Hatırlanacağı üzere 16 Ekim Çarşamba günü Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin İskeçe’deki yeni şubesinin açılışı yapılmış ve etkinliğe çok sayıda davetlinin yanı sıra İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis, üç belediye başkan yardımcısıyla birlikte katılmıştı.

Etkinliğin ertesi günü İskeçe Belediyesi’ndeki muhalefet listeleri Çepelis’in etkinliğe katılmasını eleştiren açıklamalar yayımladılar. Ayrıca konuyla ilgili İskeçe ve Gümülcine’deki yerel basında haber ve yorumlar çıktı.

DİMARHOPULOS’DAN AÇIKLAMA

İskeçe Belediyesi ana muhalefet listesi başkanı ve bir önceki belediye başkanı Haralambos Dimarhopulos’un imzasıyla yayımlanan açıklamada; Çepelis’in söz konusu etkinliğe katılarak tarihi geçmişe ve milli bilince hakaret ettiğini iddia edildi. Dimarhopulos açıklamasında, “İskeçe’nin bir numaralı vatandaşı ve dört belediye başkan yardımcısı, Yunan devletine paralel olarak faaliyet gösteren yapılara meşruiyet kazandırmamalı. Tekrarladığınız davranışlarınız sadece İskeçe için değil, Trakya ve Yunanistan için de tehlikeli.” ifadelerine yer verildi. Dimarhopulos açıklamasında, Belediye Başkanı Çepelis’in seçim öncesinde kendisine verilen desteğe dolaylı olarak yanıt verdiğini belirtti.

LİRACİS’DEN AÇIKLAMA

İskeçe Belediyesi’ndeki muhalefet listelerinden biri olan Pashalis Liracis başkanlığındaki “Yeni İskeçe” (Nea Ksanthi) listesinden yapılan yazılı açıklamada da Belediye Başkanı Çepelis’in BTAYTD’nin şube açılışına katılması eleştirildi. Liracis yayımladığı açıklamada, Belediye Başkanı Çepelis’in Pontuslular, Küçük Asyalılar, Kırbıslılar, Ermeniler, Evroslular ve Trakyalılar’dan özür dilemesini istedi. “Yeni İskeçe” listesinin açıklamasında, belediye başkanı ve belediye başkan yardımcılarının söz konusu etkinliğe katılmakla azınlığın aşırı uç kesimlerini meşrulaştırdığı iddia edildi. Açıklamada, “Öncelikle Yunan bayrağını yüksekte tutan Yunan Pomaklarından ve Yunan Müslümanlarından özür dilemelidir.” ifadeleri dikkat çekti. Liracis’in açıklamasında bundan sonra milli menfaatlere zarar veren bu tür davranışlara izin vermeyecekleri kaydedildi. Açıklamada ayrıca, listenin önümüzdeki belediye meclis toplantısının gündemine, Türkiye’nin kuzey Suriye’deki harekatını kınayan teklifi taşıyacağı belirtildi.

PAPAHRONİS’DEN AÇIKLAMA

İskeçe Belediyesi’ndeki bir diğer muhalefet listesi başkanı Yannis Papahronis de Çepelis’i kınayan bir açıklama yayımladı. Papahronis açıklamasında, “Sayın belediye başkanı; Trakya’nın Yunanlılığını bozan bir etkinliğe bilinçsizlikten mi, yoksa bilinçli bir şekilde mi katıldınız?” sorusunu yöneltti. Açıklamada, belediye başkanı ve üç başkan yardımcısının etkinliğe katılarak “sözde müftü”ye meşruiyet kazandırıldığı iddia edilerek, “Lozan Antlaşması’na saygı duyuyorlar mı? Trakya’da Müslüman azınlığın olduğunu kabul ediyorlar mı? Batı Trakya’nın Yunanlılığının kabul edilmediği bir etkinliğe belediye başkanı ve üç başkan yardımcısı nasıl katılabiliyor? Şu anda Suriye’nin kuzeydoğusunda temizlik operasyonları yapanlara güvenoyu mu veriyorsunuz? İskeçe’deki topluma nasıl bir cevap vereceksiniz? Pontuslulara, Ermeni toplumuna, Kıbrıslılara, Küçük Asyalılara ne diyeceksiniz? Biz seçmenler sizden tutum ve davranışınızla ilgili olarak açıklama bekliyoruz.” denildi.

MELİSSOPULOS’DAN AÇIKLAMA

Savvas Melissopulos’un başkanlığını yaptığı “Herkes İçin İskeçe” listesi de konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Diğer listelere göre eleştiri dozunun daha hafif olduğu görülen açıklamada Melissopulos, milli meseleler ve toplumun uyum içinde yaşamasını ilgilendiren konuların ciddiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti ve bu konuların fanatizme malzeme yapılmaması, aynı zamanda küçük hesaplar peşinde koşulacak konu haline getirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Yunanistan’da her vatandaşın kendini ifade etme özgürlüğüne sahip olduğunu dile getiren Melissopulos’un, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin yasal bir dernek olduğunu, ancak bazı dernek üyelerinin aşırı uçlarda yer alan çevrelerle olan ilişkisinin, bu derneğin toplum tarafından tam anlamıyla kabulünü güçleştiren bir sorun olduğunu iddia etmesi dikkat çekti. Açıklamada, belediye başkanı gibi temsili sıfatı olan kişilerin bu derneğin faaliyetlerine katılmasının normal sayılacağı, ancak bu etkinliklere katılarak Yunan devletinin tanımadığı kişi ve kurumların meşrulaştırılmaması gerektiği kaydedildi.

ÇEPELİS: “TEHLİKE ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYORLAR”

Bu arada İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis, yayımladığı açıklamayla, kendisine yapılan eleştiri ve saldırılara cevap verdi. Yerel yönetim alanındaki zayıflığını örtbas etmek isteyen çevrelerin, muhalefet etme güdüsüyle bilinen tehlike çığırtkanlığıyla hareket ettiğini vurguladı. Çepelis bu kişilerin, bölgedeki barış ortamına yaptıkları olumsuz etkiyi göz ardı ettiklerini ifade ederek, “Belediye yönetimini, 1982 yılından bu yana yasal bir şekilde faaliyet gösteren bir derneği meşrulaştırmakla itham ediyorlar. Bu çevrelerin muhalefet etme girişimi, geçmişte toplum arasında ayrıştırıcı çizgilerin oluşmasına ve uzun yıllar bölgenin geri kalmasına ve ayrıca derin travmaların oluşmasına neden olan tutum ve davranışları benimsemelerine neden olmuştur. Bu çevreler, derneğin insani konulardaki faaliyetini ve 2019 yılındaki Trakya’nın Kurtuluşu etkinliklerine halk oyunları ekibiyle katılmasını görmezden gelmektedir. Belediye yönetiminin yasal bir derneğin açılışında yer alması, tüm Avrupa Birliği’nde olduğu gibi bölgedeki tüm vatandaşlara karşı eşit bir biçimde yaklaşmasından kaynaklanmaktadır.”

Belediye Başkanı Çepelis açıklamasında, tehlike çığırtkanlığı yapan çevrelerden bu tutumlarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu ve “geçmişin hayaletlerinden kurtulun” diye seslendi.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret