Anasayfa

01-11-2019
"Yunanistan’daki göçmen kampları barut fıçısı gibi"
Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Yunan adalarındaki sığınmacı kamplarında durumun barut fıçısına dönüştüğü ve bu durumun sürdürülemeyeceği uyarısında bulundu.
1 Kasım 2019 Cuma

Deutsche Welle’nin haberine göre Midilli ve Sisam adaları ile Korinth kentinde sığınmacıların yaşadığı kampları ziyaret eden Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, kamplardaki durumun "barut fıçısı" gibi olduğunu dile getirdi. Kamplarda sağlık hizmetlerinin ve sıhhi tesislerin çok yetersiz olduğunu vurgulayan Mijatovic, Sisam’da bazı sığınmacı ailelerin ağaçları keserek kendilerine barınaklar inşa ettiklerini ve insanların yiyecek ve tuvalet kuyruğunda saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını kaydetti.

"Bunun artık iltica başvurusunda bulunanların kayıt işlemi ile bir ilgisi yok. Burada tamamen bir hayatta kalma mücadelesi yaşanıyor" diyen Mijatovic, bir yandan Avrupa Birliği’nin (AB) mali yardımını övücü sözler sarf ederken, diğer yandan kamplarda yaşanan sıkıntıların sadece para ile çözülemeyeceğini belirtti. Yunan hükümetinin, sığınmacılar için sağlanan olanakların daha etkin kullanılabilmesi için bürokratik engelleri kaldırması gerektiğini belirten Dunja Mijatovic, AB ülkelerinin de sığınmacıların Yunanistan’dan diğer ülkelere dağıtılması için sorumluluk almaları ve çareler bulmaları gerektiğini ifade etti.

Yunanistan’ın sırtındaki yükün azaltılarak, bu ülkeye yapısal değişiklikler yapma fırsatı tanınması gerektiğini de vurgulayan Mijatovic, AB ile Yunanistan’ın bir araya gelerek, sığınmacı kamplarının bulunduğu yerlerdeki yerel idarelerin nasıl desteklenebileceği konusunda görüş alışverişinde bulunması gerektiğini savundu. Mijatovic ayrıca söz konusu yerel idarelerle ilgili olarak, "Uzun yıllardır cömert bir biçimde çok sayıda sığınmacıyı barındırıyorlar ancak bu devam ettirilemeyecek durumla ilgili öfkeleri de görmezden gelinecek gibi değil" dedi.

Merkezi Fransa’nın Strasbourg kentinde olan Avrupa Konseyi’nin sorumlulukları arasında, üye ülkelerde insan haklarının korunması ile ilgili konular da yer alıyor.

Haberler


Yunanistan ile Türkiye arasında turizm ilişkileri hareketleniyor

Meriç ilinde 10 bin euroluk yerleşim teşviki ilgi görmedi

Rusya – Ukrayna arasındaki barış müzakereleri için gözler Türkiye’ye çevrildi

İTB’de Anneler Günü coşkusu

Terör örgütü PKK fesih kararını açıkladı, silahlar bırakıldı

ABD - Çin karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün için düşürecek

Gümülcine’de “Yapay Zeka Çağı” konferansı düzenleniyor

BTAYTD Kadınlar Kolundan Anneler Günü etkinliği

Bir yılda 1,5 milyon Türk turist Yunanistan’ı ziyaret etti

Pakistan ve Hindistan ateşkes konusunda anlaştı

DEB Partisi EFA’nın yönetim kuruluna seçildi

İlayda Ünal, Hanımeli Derneği yönetimini başkonsolosluk konutunda ağırladı