Anasayfa


02-11-2019
Köylerin popüler tarihi fotoğraflarla sergilendi
Araştırmacı-Yazar İbrahim Baltalı ve Veteriner Cevat Abdurrahman tarafından hazırlanan "Kurcalı ve Büyük Müsellim Köylerinin Popüler Tarihi" adlı fotoğraf sergisi 31 Ekim Perşembe akşamı Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'nde gerçekleşti.
2 Kasım 2019 Cumartesi



BTTÖB’de düzenlenen etkinlik protokol konuşmaları ile başladı.

BTTÖB BAŞKANI AYDIN AHMET

Etkinliğin açılış konuşmasında ilk sözü BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet aldı. Bir toplumun geçmişini bilmesinin önemine değinen başkan Ahmet sözlerine şöyle devam etti: “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın... diye nasihat eden Şeyh Edebali’den, ‘Tarih Kainatın Vicdanıdır’ diyen şair Ömer Hayyam’ a kadar tarihin önemine tüm bilgeler vurgu yapmıştır. Tarih hayatımızın vazgeçilmezidir, nereye baksak onu görür onu yaşarız. Sizce de dünü bilmeyen bugünü anlayabilir mi, bugünü anlamayan yarını inşa edebilirmi? Tarih, elbette ki, tekerrür etmez. Ancak pek çoğu zaman benzer nedenler, benzer sonuçları doğurabilir. Tarihi iyi bilen insan bilmeyene göre ülkesinin ve dünyanın geleceğini daha güzel düşünür ve tahmin eder. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk engin bir tarih bilgisine sahip olmasaydı yüzyıllık öngürülerde bulunabilir ve bu mucizevi başarılara imza atabilir miydi? Milletler, belli bir coğrafyada ömürlerini sürdürürken, asıl hayatlarını, tarihî köklerinden gelen mânevî değerleriyle devam ettirirler. Bunlar, geçmişte ortaya koydukları maddî ve mânevî eserler manzûmesi, zaferler mecmûası, âbide şahsiyetler silsilesi gibi temel değerlerdir. Öyleki toplumun bütün hücreleri, ancak bu köklerden beslendikçe yaşar, gelişir ve meyve verir. Bir millettin istikbâlini müsbet veya menfi yönde şekillendirecek olansa bugünkü genç nesildir. Dolayısıyla genç nesillerin tarihî köklerinden gereken ibret derslerini alarak istikbâle yürümesi hayati bir ihtiyaçtır. Bizler de nereden geldiğimizi, atalarımızı ve maneviyatımızı, kültür değerlerimizi unutmamalı ve yaşamaya, yaşatmaya devam etmeliyiz.”

BTTADK BAŞKANI VE GÜMÜLCİNE MÜFTÜSÜ İBRAHİM ŞERİF

Aydın Ahmet’in ardından sözü alan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında, teknolojinin hızla geliştiği son yıllarda, bundan 50 yıl önce olayların daha farklı bir seyir içinde olduğunu hatırlatarak, bu fotoğraf sergisinde geriye dönük önemli anların hatırlanacağını ifade etti. Fotoğraf sergisinin aynı zamanda yakın tarihe de ışık tutacağını dile getiren İbrahim Şerif, etkinliğin Batı Trakya Türk Azınlığı için önemli olduğunu belirtti. Şerif son olarak, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

TÜRKİYE’NİN GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSU MURAT ÖMEROĞLU

Protokol konuşmalarında sözü son olarak Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu aldı. “Bir fotoğraf bin söze bedeldir” diyen Başkonsolos Ömeroğlu, bunun en güzel örneğinin bu fotoğraf sergisi olduğunu söyledi. Fotoğraflara bakıldığında geçmiş yıllarda yoksulluğun daha fazla olduğunu gördüklerini, bugün itibariyle tüm ekonomik sıkıntılara rağmen durumun o günlere göre daha iyi olduğunu belirten Ömeroğlu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Protokol konuşmaları sonrası, İbrahim Baltalı ve Cevat Abdurrahman, sergilemiş oldukları fotoğraflarla ilgili olarak slayt eşliğinde birer sunum yaptılar.

Etkinliğe katkılarından dolayı Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu tarafından İbrahim Baltalı’ya ve müftü İbrahim Şerif tarafından Cevat Abdurrahman’a birer plaket takdim edildi.

Programın sonunda etkinliğe katılanlar sergilenmekte olan fotoğrafları yakından incelediler. Sergiyi hazırlayan İbrahim Baltalı ve Cevat Abdurrahman fotoğraflar hakkında katılımcılara bilgiler verdiler.

BTTÖB’de düzenlenen etkinliğe, Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, BTAYTD Başkanı Hüseyin Baltacı, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Rodop Meriç İlleri Selanik Öğretmenler Derneği’ni temsilen Sayman İdris Hasan, Kurcalı Kadınlar Derneği Başkanı Dilek Adalı Osman ve yönetim kurulu üyeleri, Büyük Müsellim Folklor Derneği Başkanı Naim Kazım, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Bulgaristan’dan Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı ve Kırcaali Haber Gazetesi Sahibi Müzekki Ahmet, emekli öğretmenler ve çok sayıda soydaş katıldı.


Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret