Anasayfa


13-11-2019
“Yap ortaya karışık bir soru; azınlık konularından olsun!”
Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Partisi milletvekili Maria Athanasiu, meclise sunduğu soruyla Batı Trakya Türk Azınlığı’nı doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren konuları gündeme getirmiş.
13 Kasım 2019 Çarşamba

Bu konularla ilgili beş bakanlığa yönelik meclise soru sunmuş ve cevap bekliyor.

Bir önceki dönemde, Batı Trakya Türkleri’yle ilgisi olan konuları ırkçı Altın Şafak Partisi meclise getiriyor, sunduğu sorularla da azınlık kurumlarının, temsilcilerinin faaliyet ve çalışmalarını adeta suçlayıcı ve hedef gösterici bir çerçeveye sokuyorlardı.

Bu dönem malumunuz Altın Şafak Partisi parlamentoda yok. Bugüne kadar olan bitene bakacak olursak, Altın Şafak’ın misyonunu Velopulos başkanlığındaki Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) üstlenmiş gibi görünüyor.

Bu çerçevede olsa gerek, adı geçen partinin Atina milletvekili Maria Athanasiu, şöyle “azınlık konularından hazırlanmış ortaya karışık bir soru önergesi” hazırlamış ve beş bakanın yanıtlaması için meclise sunmuş.

Önce İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin “yetkisi olmadığı halde” İmathia ilinin Aleksandria ilçesine din görevlisi görevlendirmesini sormuş. Önümüzdeki aylarda Müftü Ahmet Mete aleyhine bir “makam gaspı” davası daha gelirse şaşmayalım.

Devamında milletvekili Athanasiu, soru yönelttiği bakanlardan Türkiye’nin Batı Trakya’daki çalışmaları hakkında bilgi istemiş. Ve hiç de şaşırmadığımız bir konuya değinmiş; T.C. Ziraat Bankası’nın faaliyetlerine… Bölgede faaliyet gösteren T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla Türkiye’nin Batı Trakya’da alternatif bir ekonomik sistem kurduğu tezini ortaya atmış!
Ardından alternatif okullar kurulması faaliyetlerinin devam ettiğini ve şimdi de ülkenin farklı bölgelerine imamlar tayin edilerek alternatif bir dini sistem kurulmaya çalışıldığını öne sürmüş! Ve bu sistemin, ülkedeki Müslümanların yararından çok komşu ülke Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiğini öne sürmüş!

Milletvekili Maria Athanasiu son olarak da geçtiğimiz günlerde Kozlukebir’de düzenlenen AGROFEST “Tarım – Hayvancılık Festivali”ne değinmiş. Bu etkinlik kapsamında Türkiye’den gelen özel bir ekibin Kozlukebir belediyesi binasında elektronik cihazlarla arama yaptığını dile getirmiş. Ve “Elliniki Lisi”nin vekili bu konular hakkında bakanlardan cevap beklediğini belirtmiş.

Athanasiu’nun sorularını yönelttiği bakanlar da şunlar: Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, İçişleri Bakanı Panayotis Theodorikakos, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos, Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis ve Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos.

Athanasiu’nun azınlık konularından “ortaya karışık soru”suna bakanlardan gelecek yanıtları gerçekten merak ediyoruz!

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı