Anasayfa


26-11-2019
Azınlığın örgütlenme sorunları Viyana’da anlatıldı
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın örgütlenme sorunları ve çözüm önerileri, Viyana’daki AGİT Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısı’nda dile getirildi.
26 Kasım 2019 Salı

21-22 Kasım tarihleri arasında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Viyana’daki merkezinde düzenlediği “Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Hakkı” konulu Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısı’na, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen Onur Mustafa Ahmet ve Pınar Memet katıldı. Toplantıda, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın örgütlenme alanındaki güncel sorunları dile getirildi ve çözüm önerileri sunuldu.

21 Kasım Perşembe günü “Barışçıl Örgütlenme Özgürlüğü Hakkının Herkese Sağlanması: Olumlu Akımlar ve Yasalardaki ve Uygulamalardaki Zorluklar” konulu birinci oturumda söz alan Onur Mustafa Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın barışçıl örgütlenme üzerine yaşadığı sorunları dile getirdi ve İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç Azınlık Gençleri Derneği’nin dava süreçleri hakkında bilgi verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2008 kararlarında ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin (AKBK) 25 Eylül 2019 tarihli son raporundaki kararlarında bu hak ihlallerinin açıkça belirtildiğini vurgulayan Onur Mustafa Ahmet, bu durumun azınlığın kimliği meselesiyle direk bağlantılı olduğunu söyledi.

Yunan devletinin 80’li yıllardan itibaren azınlığı Türk olarak değil, sadece Müslüman olarak tanıdığını ve bu nedenle isminde “Türk” kelimesi bulunan sivil toplum örgütlerini kapattığını, yenilerinin de açılmasına izin vermediğini belirtti.

2017 yılında Yunan Parlamentosu’na getirilen yeni yasaya rağmen, söz konusu ihlallerin çözümü konusunda hiçbir gelişme kat edilmediğini ve davaların sürekli ertelendiğini vurgulayan Onur Mustafa Ahmet, İskeçe Türk Birliği’nin yeniden faaliyete geçmesi, diğer iki derneğin açılmasına izin verilmesi ve örgütlenme özgürlüğünün engellenmemesi için Yunan devletine çağrıda bulundu.

Yunanistan delegasyonu ise, Onur Mustafa Ahmet’in konuşmasının genel toplantının konusuyla alakalı olmadığını ve toplantının örgütlenmeyi kapsamadığını ileri sürerek cevap verdi. Yunan delegasyonu, AİHM kararlarının uygulanması için Yunanistan’ın elinden gelen çabayı gösterdiğini, 2017 yılında getirilen yeni yasa çerçevesinde uygulamaların başlatıldığını ve davaların ertelenmesine rağmen 2020 yılında görüşüleceğini savundu.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler