Anasayfa


09-12-2019
Yunan Parlamentosunda İslamiyet tartışması
Yunan Parlamentosunda, aşırı sağ Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Partisi lideri Kiriakos Velopulos’un İslamiyet ve Müslümanlarla ilgili “küçültücü ve hakaret” edici ifadeler kullanması tepkilere neden oldu.
9 Aralık 2019 Pazartesi

Velopulos’un meclis kürsüsünden yaptığı konuşmaya ilk tepki SİRİZA Meclis Grup Temsilcisi Efklidis Çakalotos’tan geldi. Azınlık milletvekilleri İlhan Ahmet ve Hüseyin Zeybek de genel kurulda yaptıkları konuşmalarda Velopulos’un açıklamalarına tepki gösterdiler. Bu arada, bir tepki de KİNAL Meclis Grup Başkanı Andreas Loverdos’tan geldi.

Parlamentoda yeni vergi kanunuyla ilgili konuşmalar sırasında sözü İslamiyet'e getirerek Müslümanlarla ilgili "küçültücü ve hakaret" içeren ifadeler kullanan Velopulos, meclis kürsüden yaptığı konuşmasında, “İslamiyet'in bir din olmadığını, çağ dışı uygulamalar öngören dini içerikli siyasi ideoloji olduğunu ve Batı tipi yaşamla bağdaşmadığını” ileri sürdü.

“NAZİLER, YAHUDİLER HAKKINDA BÖYLE KONUŞUYORDU, UTANMALISINIZ”

Velopulos’a sert tepki gösteren SİRİZA temsilicisi Çakalotos, Yunan Çözümü lideri Velopulos’un aşırı faşist ve ırkçı söylemlerle Yunanistan’daki Müslüman azınlığı ve farklı dine ait diğer vatandaşları hedef haline getirdiğini belirterek özür dilemesi gerektiğini söyledi.

SİRİZA iktidarı döneminde Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Çakalotos, Yunan anayasasının din hürriyetini güvence altına aldığını ve ülkede Müslümanların bulunduğunu kabul ettiğini belirterek, “Naziler, Yahudiler için bu şekilde konuşuyordu. Utanmalısınız.” ifadelerini kullandı.

İLHAN AHMET’TEN TEPKİ

Parlamentoda yeni vergi kanunuyla ilgili konuşmalar sırasında söz alan Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet da konuşmasının başında Velopulos’un sözlerine tepki gösterdi. İlhan Ahmet, Velopulos’un söylemleriyle tüm Müslümanlara, genel olarak İslamiyet ile ilgili asılsız iddialarda bulunarak açıkça hakaret ettiğini söyledi.

İslam dininde aşırılıklara yer bulunmadığını ve sözde İslam adına hareketlerde bulunan bazı tarikatların ve yan dini kuruluşların gerçek İslam'ı ve Kur'an'ı temsil etmediğini vurgulayan İlhan Ahmet şunları kaydetti:

“Sayın Velopulos, tüm dinlerde çeşitli doktrinler, tarikatlar ve yan dini kuruluşlar olduğu gibi, İslam’da da bazı tarikatlar (aşırılıklar içeren) olabilir. Ancak bu İslam değildir, kutsal kitap Kur'an-ı Kerim değildir. Sizin Meclis kürsüsünden iftira etmeye, küfür etmeye ve İslam'ın bir din olmadığını söylemeye hakkınız yok. İslam'ın bir din olmadığını söylerken bunun ne anlama geldiğinin farkında mısınız? Ben de Ortodoksluğun ve Katolikliğin din olmadığını söyleyeyim. Bu mesele bu şekilde nereye varacak? Bu hassas dönemde mecliste ne dediğimizin farkında olmamız lazım.”

HÜSEYİN ZEYBEK’TEN TEPKİ

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek de aşırı sağ Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Partisi lideri Kiriakos Velopulos’un İslamiyet ve Müslümanlarla ilgili "küçültücü ve hakaret" içeren ifadelerine tepki gösterdi.

Meclisteki yeni vergi kanunu oturumundaki konuşmalar sırasında söz alan Hüseyin Zeybek, Kiriakos Velopulos’un sözlerini hatırlatarak, “Sayın Velopulos’un bugünkü konuşmasında İslam dinine karşı ırkçı ve şoven tutumundan bahsetmek istiyorum. Bu tür görüşlerin demokrasinin beşiğinde dile getirilmesi bize eski karanlık günleri hatırlatmaktadır. Bu tür ırkçı yaklaşımları kınıyorum.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın hedef haline getirildiğini hatırlatan Hüseyin Zeybek, “Son dönemlerde görüyoruz ki Batı Trakya Azınlığı bazı çevreler tarafından hedef haline getirilmektedir. Birkaç gün evvel meclis başkan yardımcısı Sayın Athanasiu da bir açıklamasında ‘Midilli adası böyle giderse ikinci bir Rodop olacak’ benzetmesi yapmış ve bu azınlık insanını rencide etmiştir. Unutmayalım ki Batı Trakya Azınlığı fertleri Yunan vatandaşıdır. Bu tür görüşleri kınamanın dışında bütün demokratik güçler hep birlikte karanlığa karşı mücadele edip geçit vermemeliyiz.” dedi.

LOVERDOS’DAN TEPKİ

Öte yandan, KİNAL Meclis Grup Başkanı ve Atina Milletvekili Andreas Loverdos da meclis genel kurulunda söz alarak, İslam dinini ve Müslümanları hedef alan konuşması nedeniyle Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) partisi genel başkanı Velopulos’u kınadı.

Loverdos meclis genel kurulunda, Velopulos’un açıklamalarını “ırkçılık” ve “cinayet” olarak nitelendirdi. Ülkedeki egemen dine mensup olmayan kişileri farklı inançlarından dolayı dışlamanın anayasaya aykırı olduğunu belirten Loverdos, Yunanistan’ın müttefikleri arasında İslam ülkelerinin olduğunu da hatırlatarak, Velopulos’un sözleriyle milli menfaatlere de zarar verdiğini belirtti.
Mecliste yaşanan İslamiyet tartışmaları sırasında iktidar partisi Yeni Demokrasi (ND) ve mecliste grubu bulunan diğer muhalefet partilerinin tartışmada yer almayarak sessiz kalması dikkati çekti.

Öte yandan, meclis dışında bazı kesimlerden de gelen tepkiler üzerine Yunan Çözümü adına açıklama yapan milletvekili Vasilis Viliardos, partisinin lideri Velopulos’un meclisteki konuşmasında “aşırılıktan söz ettiğini, Müslümanların dinini kastetmediğini" iddia etti.


Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup