Anasayfa


08-01-2020
Miçotakis, ABD Başkanı Trump ile görüştü
Başbakan Kiriakos Miçotakis 7 Ocak Salı akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü.
8 Ocak 2020 Çarşamba

Başbakan Kiriakos Miçotakis Yunanistan saati ile 21:00’da Beyaz Saray’a geldi. Başbaşa görüşme öncesinde kısa süreliğine basın mensuplarının sorularını cevaplayan Miçotakis ve Trump, iki ülke ilişkilerinin en iyi dönemlerinden birini yaşadığını ifade etti.

Bir soru üzerine Libya’da yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan Trump, ilgili ülke liderleriyle görüştüğünü, bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile kısa süre önce konuştuğunu aktardı. Trump, "Şu anda birçok ülkenin Libya'da dahli var; Rusya'nın ve diğer ülkelerin. Bu ülkelerle görüşüyoruz. Bizim net bir duruşumuz var. İşe yarayacak bir barış planı üzerinde çalışabilir miyiz diye buna bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konu hakkındaki görüşlerini açıklayan Başbakan Kiriakos Miçotakis, “Türkiye-Libya anlaşması Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ediyor ve bölgede istikrarsızlığa neden oluyor. Desteğinizi umuyoruz.” ifadelerini kullanırken, ABD Başkanı Trump’ın destek konusunda bir yorum yapmaması dikkat çekti.

İki liderin başbaşa yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Kiriakos Miçotakis, görüşmenin son derece olumlu geçtiğini, iki ülkenin bir çok alanda işbirliği konusunda kararlı olduğunu söyledi. Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın F-35 savaş uçakları programına dahil olarak 2024 yılından itibaren söz konusu uçaklardan satın alma niyetinde olduğunu vurguladı. Miçotakis ayrıca iki ülkenin ekonomi ve eğitim alanında da işbirliklerini geliştireceklerini belirtti.

Açıklamasının devamında Miçotakis, ABD Başkanı Trump’a Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Libya konusunda Yunanistan’ın endişelerini açık bir şekilde aktardığını söyleyerek, “Ülke olarak bölgedeki egemenlik haklarımızın ihlal edilmesine müsamaha göstermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.


ANA MUHALEFET SİRİZA’DAN ZİYARETE ELEŞTİRİ

Başbakan Kiriakos Miçotakis ABD ziyaretinin son derece olumlu ve başarılı geçtiğini söylerken, ana muhalefet partisi SİRİZA ziyareti eleştiren bir açıklama yayımladı.

SİRİZA yaptığı açıklama ile Başbakan Miçotakis’in ABD ziyaretini “fiyasko” olarak tanımladı.

Parti tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın iki liderin kameralar önündeki görüşmesi sırasında Miçotakis’i adeta görmezden gelerek tek başına yaklaşık 20 dakika basın mensuplarına açıklamalarda bulunmasının sadece Başbakan Miçotakis’e karşı değil, Yunanistan’a karşı bir “hakaret” olduğunu savundu.

Açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın söz konusu 20 dakikalık konuşmasında, Türkiye’nin belki de son 20 yılın en saldırgan ve tehlikeli hamleleri hakkında tek bir kelime bile etmemesinin ciddi bir sorun olduğu vurgulandı.

SİRİZA’nın açıklamasında, Başbakan Miçotakis’in ABD ziyaretinin diplomatik bir başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.


Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı