Anasayfa


23-03-2015
Batı Trakya’da TOÇEK’in “Düğün”ü var...
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile İskeçe Türk Birliği’ninTiyatro Kolu TOÇEK 20 Mart Cuma günü 2015 sezon oyununu tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenlendi.
23 Mart 2015 Pazartesi

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile İskeçe Türk Birliği’ninTiyatro Kolu TOÇEK 20 Mart Cuma günü 2015 sezon oyununu tanıtmak üzere bir basın toplantısı düzenlendi.

Gümülcine’deki TOÇEK Kültür evinden düzenlenen basın toplantısında TOÇEK Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Şükran Raif 2015 yılı sezonunda sahne alacak ‘Düğün’ adlı oyunu tanıttı.
Yönetmen Şükran Raif oyun ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Batı Trakya'da bir ilk...Bir kadın oyunu,bir kadın çalışması.. 8 kadın oyuncu...Tamamı amatör,tamamı ilk kez tiyatro sahnesinde...farklı meslekler,farklı eğitim durumları,farklı yaş grupları hatta nesil farkı olan ancak ortak noktalarının kadın olduğu sahne önü,sahne arkası toplam 10 azınlık kadını..Bir kadın yönetmen ve tabi bir kadın yazar...

Oyunumuz bu coğrafya ve dünyada kadına tacizin,şiddetin arttığı ve neredeyse hergün kadın cinayetlerinin işlendiği olaylara,kadın duyarlılığımız ve hassasiyetimizle bu insanlık suçuna,bu insanlık ayıbına ve bu cinsiyet ayrımcılığına Batı Trakya Türk Azınlığı'ndan yükselen bir ses ve dünya kamuoyuna,tüm insanlığa,insanlık vicdanına bir sesleniş,konuya dikkat çekme hatta hemcinslerimize yönelik bu gayri insani olaylara bir isyandır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilişkilendirerek sahnelediğimiz oyunumuz,kadın bedeninin onurunun bir çığlığı olarak değerlendirilebilir.

Toçek Tiyatro Topluluğu olarak bu yıl,15 yıldan bu yana sahnelediğimiz klasikleşmiş Türk tiyatro oyunlarından farklı,güncel bir oyunla perde açıyoruz.1999 yılından bu yana söylediğim birşey var,o da öncelikle Batı Trakya'da seyirci kültürü oluşturmanın önemi ve tiyatroyu sevdirme gerekliliğidir.Bugün artık toplumumuzda seyirci kültürünün oluştuğuna,tiyatro olgusunun yerleştiğine inanıyorum.Batı Trakya Türk Azınlığı seyircisinin sahnede pekçok oyunu izlemeye hazır olduğunu düşünüyorum.

Toçek bu yıl seyircisini,Türk aile yapısı,düğün ve gelenekler üstünden başarıyla işlenmiş bir konu ve esas mesaja yumuşak bir geçiş yapan bir oyunla buluşturuyor.Oyunumuzun yazarı Sn.Ayşe Bayramoğlu'na bana ve Toçek'e inandığı,bizlere destek olmak adına oyununu sahnelememe izin verdiği için tüm azınlık seyircisi adına teşekkür ediyorum.

"DÜĞÜN" aile yadigarı köşkün mutfağındaki düğün hazırlığı ile başlıyor. Gelin, gelinin annesi, anneanne, gelinin en yakın arkadaşı, damadın annesi, damadın ablası, evin emektarı ve düğün için tutulmuş bir yardımcı kız. Bu mutfakta buluşan her sınıftan ve yaştan kadının, içlerinde kendini en bağımsız hissedenin bile diğerinden bir farkı yok. Onlar erkek egemen toplumda bir biçimde kendilerine biçilmiş, eş, sevgili, anne, evlat, kız kardeş rolünü oynamakla yükümlüler. Aynı zamanda hem mağdur hem fail olan bu kadınların aslında birer 'kurban' olması kaçınılmaz. Düğün günü, yıllardır içlerinde sakladıkları sırların, hezeyanların ortaya çıktığı, gözyaşlarının aktığı bir hesaplaşma gününe dönüşüyor.

Kısacası " DÜĞÜN" geleneksel ve modern aile yapıları arasında gidip gelen çelişkilerimizi,toplumsal sınıflar içinde kadın özgürlük ve haklarının tasnifini,kadın-erkek ayrımcılığı ve eşitsizliğini,toplum öğretilerini,mahalle baskılarını ve yetiştirilme tarzlarının kişiliklerimizi şekillendirmesi sonucunda olaylara,örf ve adetlere bakış açılarımızla sahnede bize bizi ya da çevremizden birilerini gösteren bir oyun.

Daha sonra oyunda sahne alan oyuncular görüşlerini şu cümlelerle dile getirdiler:

Emine Tahsin: Yönetmen Şükran Raif’e tiyatroya katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.Tiyatro sanatçılığı ve oyunculuğu çok zor bir iş, ama bizler bunun başarıyla gerçekleştirdiğimize inanıyorum.
Ayşe Galip: Tiyatrocu çok küçük yaşlarda çocukluğumdan beri arzu ediyordum. Bizler birer profesyonel tiyatrocu değilizi. Ancak tiyatroda disiplini çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Bizler Batı Trakya Türk kadınına öncü olabiliyorsak ne mutlu bizlere.
Yeşim Hasan: Her oyunun ayrı bir önemi var. Bu oyunda çok susturulmuş bir karakteri canlandırıyorum. Ancak her şeye rağmen çok başarılı olduğumuza inanıyorum.
Necla Çavuş: Ben rolümde çalışan bir kadını canlandırıyorum. Rolüm de bana biraz uygun gibi olduğunu düşünüyorum.
Ferhan Hasan: Kültürel etkinlikleri her zaman seviyorum. Ama tiyatroya apayrı seviyorum. Oyunumuz daha çok sosyal içerikli bir oyun.
Zeynep Tefikoğlu: TOÇEK ailesine sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Çok uzun bir süre çalıştık ve disiplinli bir şekilde çalıştık. İnşallah bunu perdeye yansıtırız. Son sözü seyirciler söyleyecek.
Nedime Kamber: Tiyatroyu çok seviyorum. Yönetmenimiz Şükran Raif’e çok teşekkür ediyorum, çok mutluyum. Elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu oyunda hiç zorlanmadım.
Ufuk Mustafa: İlk defa katılıyorum, hiç deneyimim olmadı. Bu inanılmaz bir his. Şükran Raif’e çok teşekkür ediyorum. Bu gerçekleştirdiğimiz oyunla insanların kafasında bir soru işareti oluşturabiliyorsak, bunun da bizleri bir adım daha ileri götürebileceğine inanıyorum. Oyunumuzu tecavüz ve şiddet sonucu hayatını kaybetmiş hemcinslerimizin hazin anılarına ithaf ediyoruz.

‘DÜĞÜN’ün oyuncu kadrosu şu isimlerden oluşuyor: Necla Çavuş (Şerbet), Ayşe Galip (Ahsen), Nedime Kamber (Neriman), Emine Tahsin (Büyük Hanım), Yeşim Hasan (Nazife), Zeynep Tefikoğlu (Duygu), Ufuk Mustafa (Pelin), Perihan Hasan (Garson Kız)

Yönetmen: Şükran Raif
Müzik Seçimi-Ses: Erdem Ahmet
Suflöz: Tijen Hasan
Dekor: Şükran Raif
Kostüm: TOÇEK
Dış Sesler: Sebahattin Gasil, Turgut Molla, Erdem Ahmet, Barış Sali
Sponsorlar: Sütçü Hakkılar Manifatura, King Food, Foto Joy, Orkide Çiçek Evi, Monty Hair Time, Primavera Pastanesi
Kostüm: TOÇEK

Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı ve Şükran Raif’in yönettiği ‘Düğün’ adlı oyunun ilk gösterimi Gümülcine’de 3-4-5 Nisan tarihlerinde saat: 20:00’da eski Rex Sineması’nda gerçekleştirilecek.

İsekeçe’deki gösterimi ise 18 Nisan Cumartesi günü saat: 20:00’da İskeçe Belediyesi Amfitiyatrosu’nda gerçekleştirilecek.

Ayrıca toplantıya katılanlar arasında BTAYTD Tiyatro Kolu Sorumlusu Mehmet Mehmet de yer aldı.

Haberler


UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi