Anasayfa


13-09-2020
Maskeli eğitim yarın başlıyor!
Maske, hijyen kurallarına riayet ve sınıfların sık sık havalandırılması kurallarının ön plana çıktığı yeni eğitim yılı yarın (14 Eylül Pazartesi) sabah başlıyor.
13 Eylül 2020 Pazar

Koronavirüs salgını nedeniyle endişeli başlayan yeni eğitim yılında, öğrenci, öğretmen ve çalışanların maske kullanımı zorunlu. Maske kullanmayı reddeden öğrenciler okula alınmayacak ve yok yazılacak.

Maske kullanmayı reddeden ve reşit olmayan öğrenciler, velileri gelinceye kadar okulda sosyal mesafeye dikkat edilerek bekletilecek.

Bu arada, Eğitim Bakanlığı yetkililerine göre, küçük yaş gruplarında (4-10 yaş arası) maske kullanımı konusunda bir miktar esneklik olacak. Ayrıca, anaokul öğrencileri ile ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinde maske kullanımı eğitimine ve maske kullanma alışkanlığı kazandırmaya önem verilecek.

NEREDE MASKE KULLANILACAK?
Maske kullanımı tüm iç mekanlarda zorunlu. Dış mekanlarda ise yoğunluk olan durumlarda maske kullanımı zorunlu olacak. Yoğunluğun fazla olduğu durumlarda, örneğin okula geliş ve okuldan çıkış saatleri gibi, dış mekanlarda da öğrenciler maske takacak.

Okul servis araçlarında da maske kullanımı zorunlu.

Sadece sağlık sorunları olan ve doktordan rapor getiren öğrenciler maske kullanımından muaf tutulacak.

Öğrenciler, doğru maske kullanımı konusunda eğitilecek. Okulun ilk gününde öğrencilere devlet tarafından sağlanan maske, ilkokul öğrencilerine ise maskenin yanı sıra su mataraları dağıtılması bekleniyor.

PROTOKOL NELER ÖNGÖRÜYOR?

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Profesörü Vana Papaevangelu’nun Cuma günü yaptığı açıklamalara göre, okullarda uygulanacak protokol şunları öngörüyor:

-Her okulda şüpheli vakaları takip edecek bir sorumlu olacak.
-Sağlık, Eğitim ve Sivil Koruma Bakanlıkları tarafından kurulan müdahele grubu, Bölge Müdürleri ve Eğitim Müdürleri ile sürekli temas halinde olacak.
-Vakaları yönetecek sorumlu, Kovid-19 ile ilişkili devamsızlıkları da tutacak, koronavirüs semptomları gösteren öğrenci ve öğretmenlerin bekletileceği özel alanı oluşturacak.
-Bir öğrenci ya da öğretmenin koronavirüs semptomları göstermesi durumunda hemen iyi havalandırılan bir mekana alınacak. Maske takıyor olacak. Şüpheli vaka ayrıldıktan sonra söz konusuz bölge temizlenecek.
-Semptomların ciddiyetine ve tedavi eden hekimin kararına bağlı olarak, şüpheli olarak değerlendirilen kişiye test uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecek. Test sonucu negatif çıkarsa ateşi düştükten 24 saat sonra okula dönecek. Test sonucu pozitif çıkarsa, 10 gün sonra okula dönecek.
-Koronavirüsten sorumlu kişi aynı zamanda yakın temasların (son 48 saat içinde vakayla temasa geçenler) kaydedilmesinden de sorumlu olacak. Sınıf öğretmenlerinin ders yaptığı ilkokullarda , tüm sınıf yakın temasa geçmiş grup olarak kabul edilecek. Branş öğretmenlerinin ders yaptığı ortaokul ve liselerde ise risk değerlendirmesi ders saatlerine, maskeyi kullanım şekline ve temas süresine göre yapılacak.
-Aynı okul biriminde iki vaka rapor edilmesi durumunda, öğrenci ve velilere bilgi verilecek ve virüsün yayılma boyutu incelenecek. Tüm hijyen önlemleri güçlendirilecek ve herhangi bir test veya bir bölümün kapatılması için değerlendirme yapılacak.
-Bir okulda üç vaka teyid edilirse, çocuklar arasında bir ilişki yoksa (yani kardeş değillerse veya okul dışında temasları yoksa) ve vakalar 14 gün içinde rapor edilirse, okulu kapatmak için bir neden olup olmadığı değerlendirilecektir.

Söz konusu bakanlık kararı 30 Ekim tarihine kadar geçerli.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup