Anasayfa


16-10-2020
Müftülük, medrese ve vakıflar konusu Trakya Kalkınma Komisyonu’nda
Rodop KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet, Trakya Kalkınma Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, müftülük, medrese ve vakıflarla ilgili konuları gündeme getirdi.
16 Ekim 2020 Cuma

İlhan Ahmet’in, KİNAL Partisi’ni temsilen yer aldığı Trakya Kalkınma Komisyonu’nun Çarşamba (14 Ekim) günkü toplantısı, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalaycis’ın katılımıyla gerçekleşti.

Milletvekili İlhan Ahmet’in, “Medreselerdeki encümen heyeti seçimiyle ilgili olarak en son yayımlanan bakanlık kararına göre, okul encümen heyeti başkanlığına atanmış müftünün getirilecek olması ve encümen heyeti üyelerinin de bakanlığın onayıyla belirlenecek olması, encümen heyetini özgürce belirleme iradesine ve yasaya aykırılık teşkil etmektedir. Bu sebeple, söz konusu yasayı iptal etmeyi veya tadil etmeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki sorunu yanıtlayan Kalaycis, medreselerin Yunanistan’da kiliseye bağlı Ortodoks dini okulları statüsünde olduğunu belirterek, bu prosedüre göre müftünün encümen başkanı olmasının doğal işleyiş olduğunu savundu.

Buna karşı söz hakkı alan milletvekili, medreselerin statüsünün azınlık okulu olduğunu hatırlatarak, vakıf idaresine tabi olarak işleyişin buna göre yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Milletvekilinin, müftülerin belirlenmesiyle ilgili sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin sorusunu yanıtlayan genel sekreter, müftü belirlenmesi konusunda seçim yapılmayacağı açıklamasını yineledi.

Vakıf idare heyeti seçimleriyle ilgili olarak verdiği cevapta genel sekreter, dini vakıf statüsündeki bir kurumda açık ve toplu oy kullanılmasıyla ilgili bazı çekincelerinin olduğunu kaydetti.

Komisyon Başkanı Dora Bakoyanni de, iletilen tüm öneri ve görüşlerin değerlendirilmesinin ardından komisyonun nihai teklifinin hazırlanacağını ifade etti.



Haberler


İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor