Anasayfa


16-10-2020
İTB’nin davası Atina’da görüşüldü
İskeçe Türk Birliğinin (İTB), "Yunan mahkemelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına adaptasyonu"na yönelik yasal düzenlemeden sonra resmi statüsünün iadesi için açtığı dava, Yargıtay Mahkemesinde (Arios Pagos) görüşüldü. Yargıtayın 4. Dairesi’nde görüşülen davayla ilgili kararın üç ayda açıklanması bekleniyor.
16 Ekim 2020 Cuma



İskeçe Türk Birliği'nin (İTB) Yargıtay'daki (Arios Pagos) davası bugün (16 Ekim Cuma) Atina’da görüşüldü. Davaya İTB yöneticilerinin yanı sıra üç azınlık milletvekili de katıldı.

Atina'da Yargıtay Mahkemesi'ndeki davaya İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İTB Asbaşkanı İsmet Tüccar, İTB’nin avukatı Ahmet Kara'nın yanı sıra İskeçe milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran ile Rodop milletvekili İlhan Ahmet katıldı.

Yargıtay dördüncü dairesinde görüşülen davada, taraflar dosyalarını mahkemeye sundu. Duruşmada, İTB ve kamu adına Doğu Makedonya Trakya Eyaleti'nin haricinde davaya müdahil olan Trakya Dernekleri Federasyonu da dosyasını sundu.

İTB’den dava ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İskeçe Türk Birliği olarak 12 yıldır uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM) kararının uygulanmasını ve derneğimizin resmi statüsünün en kısa sürede iade edilmesini ve 37 yıl önce yerinden sökülerek alınan dernek tabelasının yerine asılarak haksızlık ve adaletsizliğin son bulmasını talep ettiğimizi hatırlatırız. Yüksek Mahkemenin uluslararası hukuk kuralları ve AİHM kararlarını dikkate alarak karar vermesini beklediğimizi vurgulamak isteriz.”
Batı Trakya’da, isminde "Türk" kelimesi olduğu gerekçesiyle 1983'te mahkeme kararıyla kapatılan İTB, iç hukuk yollarının sonuçsuz kalmasıyla 2005'te konuyu AİHM’e taşımıştı. 2008'de karara bağlanan davada, AİHM, Türk azınlığa ait derneklerin kapatılmasıyla "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesinin ihlal edildiği" görüşüne vararak Yunanistan'ı mahkum etmişti.

Öte yandan Yunan mahkemelerinin, AİHM kararlarına adaptasyonuna yönelik yasal düzenleme, muhalefet partilerinin itirazı üzerine "Milli güvenlik söz konusu olduğunda, karar uygulanmayabilir" ifadesi eklenerek 2017'de Yunan Parlamentosunda onaylanmıştı.



Haberler


"Romeo ve Juliet" Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’