Anasayfa

22-10-2020
ABTTF "Azınlıkları Koruma Paketi" oturumuna katıldı
ABTTF, Avrupa Parlamentosu'nda "Azınlıkları Koruma Paketi" girişiminin ele alındığı halka açık oturuma katıldı.
22 Ekim 2020 Perşembe

Oturumda AB hukukunun Avrupa'da azınlık hakları ile dilsel ve kültürel çeşitliliği nasıl teşvik edebileceği ile ilgili "Azınlıkları Koruma Paketi" girişimindeki tavsiyeler sunuldu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15 Ekim Perşembe günü Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen "Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)" başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi'nin tartışıldığı halka açık oturuma katıldı. AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İç İşleri Komisyonu (LIBE) ile AP Kültür ve Eğitim Komisyonu (CULT) tarafından AP Dilekçeler Komisyonu (PETI) ile ortaklaşa düzenlenen çevrimiçi oturuma ABTTF Brüksel Temsilciliği'nden Deniz Servantie katıldı.

Oturumda ABTTF'nin asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) tarafından 2013 yılında başlatılan girişimde yer alan Avrupa'da azınlık hakları ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin korunması ve teşvik edilmesi ile ilgili somut yasa önerileri MSPI Vatandaşlar Komitesi üyeleri ve FUEN Başkanlık Kurulu üyeleri tarafından AP milletvekilleri ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB Konseyi, AB Temel Haklar Ajansı ve Avrupa Bölgeler Komitesi'nin üst düzey temsilcilerine aktarıldı.

Oturumda MSPI Vatandaşlar Komitesi Temsilcisi ve FUEN Onursal Başkanı Hans Heinrich Hansen, MSPI Vatandaşlar Komitesi üyeleri Karl Heinz Lambertz ve Valentin Inzko ile FUEN Baskan Yardımcıları Angelika Mlinar ve Daniel Alfreider girişim hakkında konuştu.

Oturumun ilk bölümünde konuşmacılar eşitlik ve özellikle AB uyum politikası, AB fonları ve devlet yardımı hususunda azınlıklara destek konularını tartıştı. İkinci bölümde ise dil, eğitim, kültür ve görsel-işitsel medya konuları ele alındı. MSPI, oturumda AP milletvekilleri ile AB organlarının temsilcilerinin büyük çoğunluğundan olumlu geri dönüş aldı.

AZINLIKLARI KORUMA PAKETİ (MSPI) NEDİR?

MSPI için 1 milyon 300 binin üzerinde imza toplanmış ve MSPI, AB Komisyonu'nun belirlediği koşulları yerine getirerek başarıya ulaşan beşinci Avrupa Vatandaşları Girişimi olmuştu. MSPI, Avrupa'daki ulusal ve dilsel azınlıkların haklarını geliştirmeyi ve AB düzeyinde azınlık koruma mekanizmasının oluşturulmasını amaçlamakta ve AB'ye bu konuda elindeki araçları kullanma ve bir dizi yasal tasarruf alma çağrısında bulunmaktadır.

Halka açık oturumun ardından MSPI, AP Genel Kurulu'nda da görüşülecek ve girişim hakkında oylama yapılacak. Bundan sonraki süreçte AB Komisyonu'nun girişimde yer alan somut yasa önerileri hakkında karar vermesi gerekiyor.



Haberler


Tempi tren faciası davası başlıyor: 36 sanık hakim karşısında

Gümülcine’de silahlı soygun girişimi: Bir kişi yakalandı, bir şüpheli aranıyor

Alkol ve sigara satışında dijital yaş doğrulama sistemi

Midilli’de şap alarmı: Hayvancılık ürünlerine kapsamlı yasaklar getirildi

Atina’da emekliler zam talebiyle sokağa çıktı

Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor