Anasayfa


19-07-2021
Kuzey Makedonya'daki kimlik kartları ve pasaportlarda Türkçe ibareler yer alacak
Kuzey Makedonya hükümeti ve İçişleri Bakanlığı tarafından Diller Yasası ve Prespa Anlaşması uyarınca sunulan teklif üzerine Kimlik Kartı Yasası’nda değişikliğe gidildi.
19 Temmuz 2021 Pazartesi

Söz konusu yasayla, kimlik kartlarında resmi dil ve uluslararası dil ile birlikte nüfusu yüzde 20’nin altında olmasına rağmen Anayasa’da yer alan milletlerin ana dillerinde ibarelerin yer almasının önü açıldı.

Yasada, kimlik kartı ve pasaportların geçerlilik süresi 12 Şubat 2024 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar tüm vatandaşlar eski kimlik ve pasaportlarını değiştirmek zorundalar.

‘BU YASA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’
Kuzey Makedonya’daki Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve Milletvekili Beycan İlyas bu yasa değişikliği hakkında yaptığı açıklamada, “Bu yasayla birlikte kimlik kartlarında kendi alfabemizin kullanımı dışında ek olarak doğum tarihi, vatandaşlık, doğum yeri gibi Türkçe ibarelerin yer alacak olması bizim için çok önemli.” dedi.

Beycan İlyas, pasaport basımında teknik bir sorun meydana geldiğini ve İçişleri Bakanı ile temas kurarak bu sorunu giderdiklerini söyledi. İlyas, “Pasaportlardaki vatandaşlık ibaresi kısmında Makedonca ‘Makedonsko’, uluslararası dilde ‘Macedonian’ fakat Türkçe kısmında ‘Makedon’ yazılmış. Bu ibare milliyet göstergesi olduğu için hemen rahatsızlığımızı dile getirdik. Bununla kalmayıp üniversitelerimizdeki dil uzmanlarıyla da konu hakkında istişarelerde bulunduk. Bu terimin ‘Makedonya’ olarak değiştirilmesi uygun görüldü. Pasaportta yer alan teknik sorunu gördükten sonra hemen İçişleri Bakanıyla irtibata geçtik. Kendileri de burada bir tercüme sıkıntısı olduğunu ve hatanın onlardan kaynaklandığını kabul etti. Yazılım güncellemesinin ardından bu sorun ortadan kalkacak.” dedi.

TDP Genel Başkanı İlyas şunları dile getirdi: “Lütfen kimlik kartı ve pasaport başvurusu yaparken başvuru belgesini kendi dilinde doldurup, kendi alfabemizdeki harfleri kullanma konusunda hassasiyet göstersinler. Çalışan veya kurum tarafından hassasiyet gösterilmemesi durumunda her vatandaşın belgeyi kabul etmeme hakkı vardır. Belgeyi hatalı gerekçesiyle geri çevirebilirler. Bu Anayasal hakkımızdır, ısrarcı olmalıyız.”

Haberler


Mecliste yumruklu saldırı!

Topiros belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı