Anasayfa


13-10-2021
‘Yunanistan, ülkesinde etnik azınlık tanımayan tek Avrupa devleti’
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras, Birleşmiş Milletler’deki (BM) toplantıda yaptığı konuşmada Yunanistan’ın ülkesindeki etnik azınlıkları tanımayan tek Avrupa devleti olduğunu vurguladı.
13 Ekim 2021 Çarşamba

Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilcisi Panayotis Dimitras, Birleşmiş Milletler’deki (BM) toplantıda yaptığı konuşmada Yunanistan’ın ülkesindeki etnik azınlıkları tanımayan tek Avrupa devleti olduğunu vurguladı.

Dimitras, 6 – 7 Ekim tarihlerinde yapılan BM Periyodik İnceleme Yunanistan Ön Oturumu’nda konuştu. Yunanistan’daki insan hakları ihlalleri hakkında bilgi veren Dimitras, en önemli konulardan birinin ırkçılık içeren suçların cezasız kalması olduğunu kaydetti.

Dimitras konuşmasında, “Belki de Yunanistan'daki en büyük insan hakları sorunu, ırkçılıkla ilgili suçların yaygın olması ve bu tür fiillerin neredeyse hiç kovuşturulmaması ve cezalandırılmaması. 2015'ten bu yana ırkçı söylemler de dahil olmak üzere ırkçılıkla ilgili suçlar konusunda yaklaşık 1000 şikayette bulunuldu. Ancak çok azı iddia edilen faillerin yargılanmasına yol açtı ve daha da azı mahkumiyetle sonuçlandı.” ifadeleri yer aldı.
Bu konuda mevzuat yetersizliğine dikkat çeken Dimitras, “Bu nedenle BM’nin 2015 tavsiyesinden memnunuz. Ek olarak, suçların ırkçı saikinin soruşturulması ve buna müteakip ağır cezalar, çok açık ve net vakalarda bile savcılardan talepte bulunduğumuz durumlarda dahi nadiren uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın sınırları içerisindeki etnik azınlıkları tanımayan tek Avrupa ülkesi olduğunu vurgulayan Dimirtas, “Bir başka önemli sorun ise Yunanistan'ın herhangi bir etnik veya ulusal azınlığı tanımayan, bu tür iddialarda bulunanları da yabancı ülkelerin ajanı olarak gören tek Avrupa devleti olmasıdır. AİHM'in Yunanistan'ı Türk ve Makedon azınlıkların örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğine dair kararları, Haziran 2021'de Yargıtay (Arios Pagos) mahkemesi tarafından reddedilmiştir.” dedi.

Dimitras, ülke genelinde çok sayıda Müslüman yaşamasına rağmen, Batı Trakya dışında bir Müslüman mezarlığı olmadığına da dikkat çekti.
Dimitras konuşmasında, Batı Trakya’da seçilmiş müftülerle ilgili Yunanistan’ı mahkum eden AİHM kararlarına rağmen söz konusu kişilerin “yetki gaspı” gerekçesiyle yargılarnmaya devam edildiklerini hatırlattı.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor