Anasayfa

04-02-2023
Bacakidis'ten Yenice'deki Ahmet Paşa Kervansarayı hakkında araştırma
İskeçeli araştırmacı tarihçi Yorgos Bacakidis, 8 Şubat Çarşamba günü İskeçe'de gerçekleşecek etkinlikte Yenice'deki Ahmet Paşa Kervansarayı hakkında bilgi verecek.
4 Şubat 2023 Cumartesi

İskeçeli araştırmacı tarihçi Yorgos Bacakidis, 8 Şubat Çarşamba günü İskeçe'de gerçekleşecek etkinlikte Yenice'deki Ahmet Paşa Kervansarayı hakkında bilgi verecek.

Bacakidis'in, "İskeçe Yenice'de Ahmet Paşa Hanı (Kervansarayı) ve 411 yıl sonra kitabesinin gizli sırları" başlıklı konuşması, İskeçe'deki eski tütün depoları binasında (Kapnapothiki "P" - Virginia Çuderu Salonu) saat 19.00'da başlayacak.

Yorgos Bacakidis, İskeçe'de önemli eserler bırakan ve şehir meydanındaki saat kulesini yaptıran Hacı Emin Ağa hakkında 2020 yılında bir kitap yayımlamıştı.

Bir dönem İskeçe Esnaf Federasyonu başkanlığı görevinde de bulunan Bacakidis, karnaval etkinlikleri öncesinde Türkiyeli turistlerin yararlanması amacıyla bastırdığı Türkçe broşürde de, İskeçe'nin tarihi saat kulesi ile meydanda bulunan ancak daha sonraki yıllarda yıktırılan çeşme, hamam ve medreseyle ilgili bilgi vermişti.

İskeçe'nin 13 km. güneydoğusunda bulunan Yenice (Yenisea), Osmanlı döneminde Yenice-i Karasu ismiyle biliniyordu. Osmanlı mimarisinin bölgedeki en büyük ve en önemli eserlerine ev sahipliği yapan Yenice'de, Evliye Çelebi'nin "Önündeki mermer sütunlu galerisiyle üstü kurşun kaplı, kubbeli, zarif bir cami, bir medrese, bir mektep, bir hamam, büyük ve geniş bir kervansaray..." sözleriyle tarif ettiği eserlerin sahibi Ekmekçioğlu Defterdar Ahmet Paşa'dır.

Gümülcineli araştırmacı - yazar İsmail Bıçakçı "Yunanistan'da Türk Mimari Eserleri" isimli kitabında Ahmet Paşa hakkında şu bilgileri vermektedir:
"... Ahmet Paşa, tarihçi Jozef Von Hammer'in yazdığına göre, I. Sultan Ahmet döneminde önce defterdar olmuş, sonra başdefterdarlığa (Maliye Bakanlığına) yükselmiştir. 1618 yılında Sultan Osman II. döneminin ilk senesinde vefat etmiştir. Kendisi çok zengin olduğu gibi, büyük bir hayırseverdir. Bu cömert insan, İstanbul, Trakya ve Makedonya'da pek çok camiler ve toplum yararına birçok müesseseler yapmakta büyük rol oynamıştır. Bilindiği gibi Gümülcine'de de bir cami (günümüzdeki Yeni Cami), bir medrese, bir hamam, bir kütüphane yaptırmıştır. Hamam dışında, hepsi ayakta durmaktadır."

İsmail Bıçakçı'nın verdiği bilgilere göre, Fere'deki Nefes Baba tekkesi ile bir türbe, Selanik'te bir cami ile bir Mevlevihane de Ahmet Paşa'nın yaptırdığı eserler arasında yer almaktadır.

Haberler


AB’nin doğu sınır bölgeleri için ittifak girişimi

13 YDP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı

FUEN’den Yunanistan’a sert eleştiri

AB üyesi ülkeler arasında kamu borcu sıralamasında Yunanistan birinci

Miçotakis, Rama ile Atina’da görüştü

“Kan Ver Hayat Kurtar” kampanyasına yoğun ilgi

GTGB 10. Çocuk Şenliğine hazırlanıyor

ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti

AB’de göçmen sayısı 2025’te 64,2 milyona ulaştı

Egnatia Otoyolu’nda trafik düzenlemesi

Celal Bayar Azınlık Lisesi bir başarıya daha imza attı

MUSTAFA’YA SON VEDA