30-04-2025
‘Yunanistan, Batı Trakyadaki Türk azınlığı asimilasyona zorluyor’
Antalya Diplomasi Forumu’nda TRT World’e konuşan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Türk azınlığın sorunlarını anlattı.

Antalya Diplomasi Forumu’nda TRT World’e konuşan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Türk azınlığın sorunlarını anlattı.
TRT Global’de, Karya Naz Balkız imzasıyla İngilizce olarak yayımlanan haberde, Asafoğlu ve Baltacı’nın TRT Word’e yaptıkları açıklamalara yer verildi. DEB Partisi Başkanı Asafoğlu ile BTAYTD Başkanı Baltacı, “Biz burada yaşıyoruz, varız, sorunlarımız var ve Türk’üz.” diyerek azınlığın kimlik mücadelesine dikkat çekti.
DEB Partisinin 9 Haziran 2024’te yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Batı Trakya’daki üç ilin ikisinde çoğunluğu elde ettiğini hatırlatan Asafoğlu ancak partinin Yunanistan’daki yüzde 3’lük ülke genel barajını aşamadığı için Avrupa Parlamentosuna temsilci gönderemediğini belirtti.
Asafoğlu, seçim sonuçlarının ardından aşırı sağcı partilerin DEB Partisine dava açtığını, partinin kapatılması ve seçimlerin tekrar edilmesi yönünde taleplerin gündeme geldiğini belirtti. Asafoğlu, “Bu, Türk azınlığı sindirme ve sesini kesme çabasının açık göstergesidir,” dedi.
KİMLİK MÜCADELESİ VE YASAL ENGELLER
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı da, “Yunan devleti Türk kimliğini bir tehdit olarak görüyor.” diyerek, Türk ibaresinin yıllardır dernek isimlerinde yasaklandığını hatırlattı.
Haberde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) derneklerle ilgili yasağı ifade özgürlüğüne aykırı bulmuş olmasına rağmen Yunanistan’ın 2017’de çıkardığı bir yasayla AİHM kararlarını “ulusal güvenlik” gerekçesiyle uygulamama yolunu seçtiği kaydedildi.
Asafoğlu ve Baltacı yalnızca siyasi aktörlerin değil, Türk belediye başkanlarının ve kurum yöneticilerinin de ağır yargı ve mali baskılara maruz kaldığını ifade etti.
EĞİTİM VE EKONOMİK HAKLAR
1923 Lozan Antlaşması ile tanınan dini ve kültürel özerklik haklarının da uygulanmadığını belirten DEB ve BTAYTD başkanları, Batı Trakya’nın Yunanistan’ın en yoksul bölgesi haline geldiğini söyledi. Baltacı, “İşsizlik tavan yaptı, aileler dağılmak zorunda kalıyor. Toprak sahipliğimiz yüzde 84’ten yüzde 23’e düştü.” diyerek durumu özetledi.
İskeçe’deki Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesinin harabe haline geldiğini de belirten Baltacı, “Atina yeni okul için yıllardır adım atmıyor.” dedi.
Haberde, Yunanistan’da Türk azınlığa ait okul sayısının 1926 yılında 307 iken bugün 86’ya düştüğü belirtilerek, eğitim kurumlarının yeterince desteklenmemesi, azınlık çocuklarının Türkçe eğitimden uzaklaştırılması ve dolaylı yollarla asimilasyona zorlandıkları yönünde ciddi endişelerin bulunduğu vurgulandı.
DEB Partisi Başkanı Asafoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde gelişen diplomatik diyaloğun Batı Trakya’daki azınlık haklarına yansımadığını ifade ederek, “Batı Trakya Türkleri, kimliklerini özgürce ifade ederek, insanca yaşamak ve Avrupa vatandaşı olmak istiyor.” dedi.