Anasayfa


22-10-2016
AGİT’in “Hoşgörü ve Farklılık” konferansında Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları anlatıldı
Batı Trakya Türklerinin sorunları ve sorunlara çözüm önerileri, Almanya’da yapılan AGİT toplantısında dile getirildi.
22 Ekim 2016 Cumartesi



Konuyla iligili olarak Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nden yapılan açıklama şöyle:

“19-20 Ekim 2016 tarihlerinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 2016 dönem başkanlığını yapan Almanya’nın, Berlin şehrinde Federal Dışişleri Ofisinde düzenlediği “Hoşgörü ve Farklılık” konulu konferansa, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’ni temsilen Onur Mustafa Ahmet katıldı. Konferansta panellerde, yan etkinliklerde ve çalışma gruplarında, Batı Trakya Türklerinin ayırımcılık, nefret suçları ve örgütlenme özgürlüğü alanlarında yaşadığı sorunlar dile getirildi ve bu sorunlara çözümler önerildi.

19 Ekim Çarşamba günü konferansa sadece sivil toplum kuruluşları katıldı. Sabahı, konferansın “Devlet ve Devletdışı Aktörler ve Onların Hoşgörü ve Farklılığı Tanıtımdaki Rolleri” konulu açılış oturumu gerçekleştirildi. Konferansta 4 konuşmacı kendi alanlarında görüşlerini dile getirdiler ve ardından katılımcılara, farklı ülkelerin sivil toplum kuruluşları temsilcilerine sözü bıraktılar. Birçok temsilci konu hakkında kendi sorunlarını anlattı, konuşmacılara sorular sordu ve hatta AGİT’e yönelik öneriler getirdi. Burada söz alan Onur Mustafa Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığının Avrupa’daki hem en eski Türk hem de en eski Müslüman topluluğu olduğunu vurguladı ve özellikle son yıllarda Avrupa’da yaşanan ayrımcılık, islamofobi ve nefret suçları üzerine vakaları Türk Azınlığının onyıllardır yaşadığını belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığının birçok alanda edindiği bu olumsuz deneyimlerin, AGİT tarafından yerinde tespit edilip meselelere çözüm yollarıyla geniş çapta raporlandığı takdirde, sadece Azınlığın değil, Avrupa’daki birçok Müslüman topluluklarının meselelerine de çözüm yollarını aralayabileceğini söyledi. Bu çerçevede, AGİT yetkililerini Batı Trakya’yı ziyaret etmeleri ve Azınlık kurumlarıyla görüşmeleri için öneri getirdi.

Öğlen arasının ardından, 4 farklı çalışma grubu aynı anda salonlarda toplantı düzenledi. 1. çalışma grubunun toplantısı “Hoşgörü ve Farklılık için Eğitim”, 2. çalışma grubunun toplantısı “Sosyal Medyada Nefret ile Mücadele – Görüş Özgürlüğü ile İfade arasındaki İlişkileri Keşfetme”, 3. çalışma grubunun toplantısı “Ayırımcılığa Karşı Etkili Korunma Önlemleri”, 4. çalışma grubunun toplantısı “Ortak Yasal Savunma için Çok-Toplumlu Sivil Toplum İttifakları” üzerine gerçekleştirildi. Bunlardan 3. çalışma grubunun toplantısına katılan Onur Mustafa Ahmet, ayırımcılık üzerine Azınlığın din alanında, örgütleşmede, nefret suçlarında, hukukta, eğitimde ve genel azınlık haklarında yaşadığı son güncel vakalardan bahsetti. İskeçe Türk Birliği vakasını da anlatan Onur Mustafa Ahmet, 2008 yılından beri Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına saygı duymadığını ve İskeçe Türk Birliği’nin yeniden açılmasını sürekli ertelediğini vurguladı. Avrupa yetkililerinin bu konuda bir şey yapmadığı takdirde, Yunanistan’ın bu kararı uygulamaya hiç de niyetli olmadığının altını çizdi. Ayırımcılığı önlemek adına verdiği önerilerden en önemlisi, ayırımcılığa yönelik daha etkin gözetleme ve denetim mekanizmalarının kurulması ve gözlemlemelerin yerinde yapılıp raporlanması oldu. Bu öneri, çalışma grubunun hazırladığı rapora da dahil edildi. Bu çalışma grubuna katılan diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de kendi önerilerini dile getirdiler ve bütün öneriler arasından en önemlileri rapora yazıldı. Bu rapor, ülke delegasyonlarının yükümlülükleri ve onlara yönelik öneriler olarak, sonraki gün ülke delegasyonlarına sunulmak üzere hazırlandı. Çalışma grupları sona erdiğinde, 4 grubun da raporları, gerçekleştirilen son oturumdaki tanıtımlarla herkese sunuldu ve konferansın ilk günü tamamlandı.

20 Ekim Perşembe günü konferansa sivil toplum kuruluşlarının yanında devlet delegasyonları ve kuruluşları da katıldı. Sabahki açılışta Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier konuşma yaptı ve Almanya’nın AGİT başkanlığını yürüttüğü 2016 yılında, son dönemdeki gelişmelerden dolayı da bu konferansın önemini vurguladı. Bakanın konuşmasının ardından, müzik profesörü Daniel Borenboim Suriyeli, Lübnanlı, İranlı, İsrailli ve Filistinli müzisyenlerden oluşan klasik müzik senfoni orkestrasıyla katılımcılara hem sanatsal hem de konferansın tam da konusu üzerine mesaj veren bir performans sergiledi. Gerçekleştirilen “Hoşgörü ve Sosyal Kaynaşmaya Temel olarak İnsan Haklarına ve Temel Özgürlüklere Saygı” konulu oturumda konuşmacılar ülkelerin genel durumlarından bahsetti ve katılımcı ülke delegasyonlarına söz hakkı verildi.

Öğlen molasının ardından, aynı anda 2 panel gerçekleştirildi. 1. Panelde “Farklılık ve Hoşgörü için Eğitim: Müşterekliği Desteklemek ve Ayırımcılıkla Mücadele”, 2. Panelde de “Hoşgörü ve Konuşma Özgürlüğü: ‘Nefret Konuşmasına’ Karşılık Vermek ve İnternette Ayırımcılıkla Mücadele” üzerine fikir alışverişleri yapıldı ve burada da öneriler masaya yatırıldı. Konferansın kapanış oturumunda 2 panelin ve genel konferansın değerlendirmesi yapıldı ve konferans sona erdi. Konferansın ardından, Alman Dış İşleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bütün katılımcılara Zeiss-Grob Planetarium’da resepsiyon düzenledi.

Onur Mustafa Ahmet, konferansın ikinci gününde, konferansa katılan AGİT Müslümanlara Karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Özel Temsilcisi Prof. Bülent Şenay ve FUEN Asbaşkanı Olga Martens ile görüşmeler gerçekleştirdi.”

Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi