Anasayfa


01-11-2016
Atina'da cami inşaatı hala başlamadı
Avrupa'nın tek camisiz başkenti Atina'da, ihalesi yapılmasına rağmen cami inşaatına başlanmadı.
1 Kasım 2016 Salı

Arsası ise caminin yapımını engellemek isteyen aşırı sağcı bir grup tarafından işgal ediliyor.

Başkent Atina'da, inşaatına yıllardır başlanamayan cami projesinin yapım aşamasına geçilmesi beklenirken, aşırı sağcı bir grubun cami arsasındaki işgali aylardır devam ediyor.

Yıllardır hukuki ve bürokratik engellerle bir türlü başlanamayan, kısa bir süre önce ilgili yasa tasarısının, parlamentoda onaylanmasıyla inşaat aşamasına gelinen cami projesi için ayrılan arsa, üç ayı aşkın süredir, alanda evsizlere hizmet etmek üzere bulunduklarını savunan yaklaşık 30 kişilik aşırı sağcı grup tarafından işgal ediliyor.

ARSAYI İŞGAL EDEN GRUBUN LİDERİ EMEKLİ KOMANDO

Caminin yapılacağı Votanikos banliyösünde Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait arsayı işgal eden aşırı sağcı grubun 74 yaşındaki lideri Yannis İoannidis, AA muhabirine, cami yapılmasına izin vermeyeceklerini iddia etti.

Geçmişte Yunan ordusunda komando olarak görev yaptığını ve hiçbir siyasi gruba bağlı olmadığını dile getiren İoannidis, kimsenin kendilerini alandan çıkarmaya çalışmadığını, buradaki hangarı yalnızca evsizler için aşevi ve barınak olarak kullandıklarını söyledi.
İoannidis, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı üslerin ortasında bir cami inşa edilmesiyle ilgili "akılalmaz" ifadesini kullanarak, bölgenin "radikal kaçak göçmenler" için merkez haline dönüştürülmek istendiğini ileri sürdü.

Yaklaşık 10 yıl önce çıkarılan bir kanunla yapımı kararlaştırılan, ancak itirazlar nedeniyle inşaatına başlanamayan cami projesi için Ağustos ayında meclisten geçen yasayla devlet tarafından karşılanacak 887 bin euroluk finansman onaylandı. Caminin inşası için ilgili bakanlık ve müteahhit firmalar arasında anlaşma bulunmasına rağmen, aradan geçen yaklaşık üç aylık sürede inşaata henüz başlanmadı.

BAKAN FİLİS MEVCUT DURUMU “UTANÇ VERİCİ” OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

SİRİZA liderliğindeki hükümet yetkilileri, yapılacak caminin, ülkede Müslümanların insan haklarının bir gereği olduğunu belirtiyor. Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis, kentte derme çatma mescitleri "utanç kaynağı" olarak niteleyerek, cami inşasıyla radikalleşmelerinin önüne geçilebileceğini ifade etmişti.

Hükümet, Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde bölgedeki 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik bir ibadethane yapmayı planlıyor.

Şehirde cami inşası için alınan ilk kararın üzerinden geçen 40 yıllık süreye rağmen aşırı milliyetçi çevreler ve bir kısım fanatik din adamları tarafından gösterilen tepkilerin etkisiyle proje sürekli askıya alınıyor. Atina’da Müslümanlar ibadetlerini garajlarda ve bodrum katlarında kendi imkanlarıyla kurdukları mescitlerde yerine getiriyor.

Haberler


"Romeo ve Juliet" Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’