03-11-2016
AB Bakanı Ömer Çelik'ten Batı Trakya Türkleriyle ilgili önemli mesajlar
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Atina ziyaretinde Batı Trakya Türk Azınlığı'yla ilgili önemli mesajlar verdi.
2 - 3 Kasım tarihlerinde Atina'yı ziyaret eden Bakan Çelik buradaki temaslarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
BATI TRAKYA TÜRKLERİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ MESAJLAR
AB Bakanı Çelik, Batı Trakya Türk azınlık temsilcileriyle görüştüğünü belirterek, çift dilli azınlık okulları, Türk isminin kullanılması ve müftülerle ilgili önemli mesajlar verdi. Bakan Ömer Çelik, "Biz Yunan makamlarından, çift dilli eğitim veren okulların açılması, Türk isminin kullanılmasının önündeki engellerin kalkması konusunda ve seçilmiş müftülerin saygınlığının korunmasına ilişkin hassasiyetlerimize saygı duyulmasını bekliyoruz" dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Batı Trakya Türk toplumu içerisinde fitne çıkarmak için faaliyetler yürütebileceğini kaydeden Ömer Çelik, "FETÖ’nün Batı Trakya’daki Türk toplumunu bölmek için nasıl faaliyetler yürüttüğünü biliyoruz. Bugün itibariyle arkadaşlarımızdan da bilgi aldım. Bu konudaki hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Oradaki toplumumuz içerisinde fitne çıkarmak için faaliyetler yürütmeleri söz konusu olabilir" diye konuştu.
BAŞBAKAN ÇİPRAS'LA GÖRÜŞME
Çelik, Başbakan Aleksis Çipras ile görüşmesinde Başbakan Binali Yıldırım’ın bir mesajını ilettiğini belirterek, "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı daha önce İzmir’de gerçekleşmişti. Sıra Yunanistan tarafında yapılmasında. Sayın Başbakanımız bunun bir an önce yapılmasını arzu ettiğini iletti. Sayın Çipras da kendilerinin de bunu arzu ettiğini, bunun için Selanik’i düşündüklerini, tarihle ilgili arkadaşların çalışması gerektiğini söyledi." ifadelerini kullandı.
Darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan askerlerin bir an evvel iade edilmesinin beklendiğini vurgulayan Çelik, "Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerden 7’sinin yaptığı iltica başvurusu reddedildi. Bir tane kalmıştı. O bir tanesinin de iltica başvurusunun sonuçlanması bu birkaç gün içerisinde gerçekleşecektir." dedi.
Çelik, "Ondan sonra temyiz aşaması söz konusu olacak. Biz sayın Çipras’a, Yunanistan hükümetinin Türkiye’nin maruz kaldığı bu darbe girişimi sonrası Türkiye’ye verdiği desteğe teşekkür ettiğimizi bir defa daha ilettik. Bu 8 askerin, Yunanistan’daki makamlar tarafından bu işin başından beri birer mülteci olarak değil darbeci olarak nitelendirildiğini biliyoruz. Tabii kararı yargı verecektir." dedi.
"TÜRKİYE'DEKİ AZINLIK HAKLARININ STANDARDI HİÇBİR AVRUPA ÜLKESİNDE YOK"
Çelik, Batı Trakya’daki Türk azınlığının entegrasyon çerçevesinde etnik dini kimliklerini korunması konusunda Türkiye’nin hassasiyet gösterdiğini söyledi.
ÇİFT DİLLİ OKULLAR, TÜRK İSMİNİN KULLANILMASI, SEÇİLMİŞ MÜFTÜLER
Atina’daki temasları kapsamında Batı Trakya’daki seçilmiş müftülerle bir araya geldiğini belirten Çelik, "Bilinen sorunların üzerinden geçtik. Azınlıklar söz konusu olduğunda, Türkiye'deki hakların verilme biçimi ve hakların standardı hiçbir Avrupa ülkesinde yoktur. Bunu öz güvenle iddia ediyorum. Geçmişte haksız yere el konulan mallar, mülkiyet hakları iade edilmiştir. Vakıflar konusunda iyileştirmeler yapılmıştır. Gökçeada’da sadece 4 öğrenci için okul açılmıştır. Biz Yunan makamlarından, çift dilli eğitim veren okulların açılması, Türk isminin kullanılmasının önündeki engellerin kalkması konusunda ve seçilmiş müftülerin saygınlığının korunmasına ilişkin hassasiyetlerimize saygı duyulmasını bekliyoruz." diye konuştu
ATİNA'DA CAMİ
Atina’da inşa edilmesi planlanan cami konusunda yasa çıktığını ve belli bir ilerleme kaydedildiğini dile getiren Çelik, "Fakat birtakım ırkçı kesimler caminin arazisini işgal etmişler. Bir Avrupa başkentinde kilise ve havra olması gibi caminin de olması doğaldır. Doğal olmayan, bu kadar entegrasyonun gerçekleştiği bir dönemde bir Avrupa başkentinde cami olmamasıdır. Kimsenin etnik ve dini kimliğini, toplumsal barışını tehdit etmez. Tam tersine, toplumsal barışa ve diyaloğa hizmet eder. Türkiye’deki Hristiyan eserlerinin korunması ve restorasyonu konusunda hükümetimizin hassasiyeti ortadadır. Türkiye’nin bu konuda sahip olduğu standartlara sahip olan bir ülke yoktur. Atina’daki cami meselesi de ırkçıların istismarına terk edilmemelidir. Bu (cami), bir Avrupa başkenti olan Atina’ya yakışan bir şeydir." dedi.
"FETÖ, BATI TRAKYA'YI BÖLMEYE ÇALIŞIYOR"
Darbeci askerler haricinde Yunanistan’a kaçan FETÖ mensubu sivillerin durumuna ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çelik, "FETÖ’nün Batı Trakya’daki Türk toplumunu bölmek için nasıl faaliyetler yürüttüğünü biliyoruz. Bugün itibariyle arkadaşlarımızdan da bilgi aldım. Bu konudaki hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Oradaki toplumumuz içerisinde fitne çıkarmak için faaliyetler yürütmeleri söz konusu olabilir. Dikkatli olmalıyız. FETÖ sadece Türkiye değil bulunduğu her ülke için tehdittir. Sadece Batı Trakya değil, Atina’da Yunanistan’ın diğer kesimlerinde de faaliyet yürütmeleri konusunda biz hassasız." dedi.