Anasayfa


10-11-2016
Atatürk doğduğu topraklarda özlemle anıldı...
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, 78. Ölüm yıldönümünde doğduğu topraklarda da anıldı.
10 Kasım 2016 Perşembe



Atatürk’ün vefat ettiği 10 Kasım’da Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda anma töreni düzenlendi. Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen anma törenine Batı Trakya genelinden çok sayıda soydaş katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk, doğduğu ve çocukluk yıllarıyla gençlik yıllarının bir kısmını geçirdiği baba ocağı Selanik’teki evinde de anıldı. Selanik’teki anma etkinliğine Türkiye’den çok sayıda misafir katıldı.

Gümülcine’deki anma törenine katılan soydaşlar O’nun son nefesini verdiği saat 09:05’ten önce başkonsolosluğa gelmeye başladı.

Bu yılki anma etkinliğinde Mustafa Kemal Atatürk’e ve onun yaşamına ait fotoğraflar başkonsolosluk bahçesinde sergilendi. Sergi, konuklardan büyük beğeni topladı.

Gümülcine’de Atatürk için düzenlenen anma törenine; evsahibi Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve başkonsolosluk çalışanlarının yanısıra, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı İsmet Tüccar, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, Topiros Belediye Başkan Yardımcısı Sunay Hüseyinoğlu, BİHLİMDER Başkanı Mehmet Emin Ahmet, Rodop eski milletvekili Ahmet Hacıosman, Kozlukebir Belediyesi Gelecek Listesi Başkanı ve eski belediye başkanı İbrahim Şerif, emekli öğretmenler, din görevlilerinin yanısıra çok sayıda soydaş katıldı.

Tören Atatürk’ün vefat ettiği saat 09:05’te bir dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İTB VE GTGB’DEN ATATÜRK VURGUSU

Bu yılki anma töreninde Batı Trakya Türklerinin en eski dernekleri olan İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği yöneticileri Atatürk’le ilgili birer konuşma yaptı.

KORAY HASAN: “ATATÜRK TOPLUMUN HER KESİMİNİ KUCAKLAYAN BİR HALK ADAMIYDI”

İlk olarak konuşan Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan “Bıraktığı ölümsüz eserlerin varisi olmakla daima gurur duyduğumuz Anavatan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78. yılında onu her zamankinden daha iyi anlamak ve hatırlamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.” konuşmasına başladı. Atatürk’ün 57 yıllık hayatı boyunca Türk milletine kazandırdıklarının doğru bir şekilde anlaşılması gerektiğini vurgulayan Koray Hasan, “Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21.Yüzyılda, ileriyi görebilen, daha ileriye gitmeyi amaçlayan, yeni nesiller yetiştirmek Mustafa Kemal gibi düşünmenin ilk adımıdır. Atatürk, toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı, çünkü halkı için uğraşmış halktan biri gibi davranmıştır. Mustafa Kemal, bir suikast girişiminden sonra şu sözleri söylemiştir; ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

“HER ZAMAN BARIŞI İSTEMİŞTİR”

Atatürk’ün barışa verdiği büyük öneme vurgu yapan GTGB Başkanı Hasan şöyle konuştu: “Atatürk, bütün dünyanın barış içinde yaşamasını istemiştir. Bugünlerde dünyamıza baktığımızda, tüm uluslararası kuruluşların barış yollarını aramasına rağmen kan, gözyaşı, savaş, kıyım kol gezmektedir. Atatürk, ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü bundan yaklaşık 90 yıl önce belirtmiş ve bütün dünyanın kardeşliğini dostluğunu istemiştir. Dünyada, uluslar arasında karşılıklı anlayışın, sürekli barışın öncülüğünü yapmıştır. Yaşamı boyunca insanlar arasında hiç bir renk, din, ırk, ayrımı gözetmemiştir. Ulusumuzun kurtarıcısı, laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, eşsiz devlet adamı Atatürk, dün olduğu gibi, bundan böyle de yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, ilke ve devrimleri geleceğe yön vermeyi sürdürecektir.”

İSMET TÜCCAR: “O, DÜNYAYI AYDINLATACAK BİR GÜNEŞ OLMUŞTUR”

Gümülcine Başkonsolosluğu’nda Atatürk’ü anmak amacıyla düzenlenen etkinlikte ikinci konuşmayı İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı İsmet Tüccar yaptı. Tüccar konuşmasına şu ifadeleyle başladı: “Türk Milletinin önderi ve yol göstericisi, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, hemşerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete intikalinin 78. yıldönümünde rahmetle, saygıyla ve minnetle anıyoruz.”

İTB Asbaşkanı İsmet Tüccar konuşmasına şöyle devam etti: “Atatürk, sadece büyük bir asker değil, milletine en karanlık dönemde ışık olabilmiş, umut olabilmiş ve sönmeyen son ocaktan tüm dünyayı aydınlatacak adeta bir güneş olmuştur. Söylediği her söz en az bir kitap değerinde ve derinliğinde, yaptığı her iş bir devrim niteliğinde olmuştur. Onun yaptıklarını yücelterek, onu ilâhlaştırmak değil tabii ki amacımız. Fakat yapılanların gerçek değerini görerek, hayata geçirdiği devrimlerinin zorluğunu ve önemini doğru bir şekilde analiz ederek, Mustafa Kemal denen ve Türk Milleti denen, içimizdeki büyük cevheri anlayabilmektir amacımız.”

“MUSTAFA KEMAL’E HER ZAMAN VEFA BORÇLUYUZ”

Mustafa Kemal Atatürk’ün en zor şartlarda ilhan kaynağı olabileceğini ve asla ümitsizliğe düşülmesine izin vermediğini ifade eden İsmet Tüccar, “Onun hayata geçirdiği değerleri ve yenilikleri Batı Trakya’ya taşımayı hedef olarak koyan bir derneğin, İskeçe Türk Birliği’nin yöneticisi olmaktan gurur duyuyoruz. Batı Trakya’da Türk kültürünü ayakta tutmak ve bu kültürümüzü gençlerimize aktarabilmek; engin Türk kültürünü yaşatabilmek ve bunu yaparken de her zaman barış ve demokrasiyi en üstte tutan bir dernek olarak ve elbette ki bir toplum olarak, hemşehrimiz Mustafa Kemal’e her zaman vefa borçluyuz. Genç nesillerimizi onun çağdaş değerleri, onun iradesinin bir nebzesi ile yoğurabilirsek ne mutlu bizlere. Bu duygu ve düşüncelerle Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun. Bu vesileyle Batı Trakya Türkleri için mücadele eden ve ebediyete intikal etmiş olan tüm büyüklerimize, vatan ve millet için şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimize ve 15 Temmuz’da, ipi başkalarının elinde olan hainlerin, darbe girişimi sırasında silâhsız bir şekilde, silâha , topa ve tüfeğe karşı bedenini ortaya koyarak vatanını, milletini ve geleceğini savunan demokrasi şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Türk Dünyasına başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

BAŞKONSOLOS ALİ RIZA AKINCI

Atatürk’ü anma etkinliğinde son konuşmayı Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı yaptı. Akıncı, Atatürk’ün 20. yüzyılın en büyük liderlerinden biri olduğunu vurguladı. “Komutan bir mareşal olarak askeri başarıları ile, bir devlet adamı olarak gösterdiği kurucu irade ve felsefesiyle ve bir milli lider olarak geride bıraktığı eserleriyle tarih boyunca anılmaya devam edilecek” diyen Başkonsolos Akıncı, şöyle devam etti: “Atatürk’ün bir çok özelliğinden ve fikrinden söz etmek mümkün, buna tabii ki vaktimiz yok ama ben birkaç tanesi üzerinde, güncel olarak her an etkisini, büyüklüğünü hissettiğimiz bazı ilkeleri üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle milli irade. 1920’de çok zor şartlarda kurduğumuz Gazi Meclisimizin duvarında biliyorsunuz, ‘Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ sözü yer alır ve bu bizim devletimizin ve milletimizin kurucu felsefesidir. Bunun ne kadar önemli bir ilke olduğunu 15 Temmuz gecesi birlikte anladık. Devletin kendisine verdiği yetkiyi, topu, tüfeği, tankı, savaş uçağını milletin iradesine karşı kullanmak isteyen bir çetenin, ‘O irade size ait değil bize aittir, sizin adınıza biz karar veririz’ demek isteyen bir grubun müdahalesini milletimiz kahramanca göğüsledi. Bu tarih kitaplarına geçmeyi hak eden, üzerine filmler, destanlar, şiirler yazılmayı hak eden bir kahramanlık sayfasıdır. Yine Atatürk’ün bize bıraktığı bir başka ilke askerin, ordunun mutlak surette siyasetin dışında kalması gerektiği düşüncesi. İstiklâl Harbi’mizi Kurtuluş Savaşı’mızı birlikte yaptığımız kahraman komutanlara ya üniformayla göreve devam etme, ya da sivil bir şekilde siyasete devam etme seçeneği sunmuştu Atatürk. Bunun da ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Çünkü onlar Balkan Savaşlarında ordunun siyasetle eski nesil, yeni nesil, mektepli, alaylı gibi bölünmesi nedeniyle ne kadar zaafa uğradıklarını bizzat yaşamışlardı.”

“TÜRKİYE TÜM SIKINTILARA VE ÇALKANTILARA RAĞMEN DİMDİK AYAKTA”

Atatürk’ün dünya siyaseti açısından uzak görüşlü ve ilkeli bir tavır takındığını belirten Başkonsolos Akıncı, bu tavrı “Yurtta sulh, cihanda sulh” anlayışıyla somutlaştırdığını söyldi. Akıncı “Gerçekten bunu birebir yaşıyoruz bunu. Bütün güney sınırlarımız boyunca devletler çatırdıyor, yüzbinlerce, milyonlarca insanlar acılar yaşıyor, niçin? Buradaki bazı makro planların gerçekleşmesi için. Ve, Türkiye Cumhuriyeti bütün bu zorluklara, çalkantılara ve fırtınalara rağmen kendi bölgesinin bir istikrar adacığıdır. 3 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Bütün bu sıkıntılara rağmen ekonomisi güçlü, devlet kurumları istikrarlı. Biz, bir millet olarak böylesine zor bir coğrafyada dimdik ayaktayız; öyle de kalmaya devam edeceğiz.” dedi. Ali Rıza Akıncı konuşmasını “Ben, sözlerimi sizlere teşekkür ederek tamamlamak istiyorum. Her zaman olduğu gibi bütün törenlerimizde yer alma hassasiyeti gösteriyorsunuz. Bu duyguları ve düşünceleri, yeni nesillere de hep birlikte aktaralım” sözleriyle tamamladı.

ÇOCUKLARDAN ATATÜRK ŞİİRİ

Konuşmalardan sonra çocuklar tarafından Atatürk’le ilgili şiirler okundu. Azra Karapaça “Atatürk’ün Resmi”, Şevval Çalışkan “Atam Sen Rahat Et” ve Ozan Hasan’ın okuduğu “Atatürk” isimli şiirlerden sonra anma töreni sona erdi.

SELANİK’TEKİ ANMA TÖRENİNE YOĞUN KATILIM

Bu arada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, doğduğu Selanik’te de törenlerle anıldı. Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğu’nun yanındaki Atatürk Evi’nde gerkeştirilen anma töreni son yıllarda en yoğun katılımlardan birine sahne oldu. Mustafa Kemal Atatürk için Selanik’teki Atatürk Evi'nde anma töreni düzenlendi. Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan'ın ev sahipliğindeki törene, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin öğrenci ve vatandaş katıldı.

Başkonsolos Okan, törende yaptığı konuşmada "Atatürk'ü ziyaret etmenin hakikati, onun doğduğu evi ya da Anıtkabir'i ziyaret etmek değildi. Atatürk'ü ziyaret etmek onu görmek demek, sevgili Atamızı gönlümüze alıp, o harika insanı gönül dünyamızda, düşünce alemimizde yaşatıp, her an, her nefeste ve her yerde onu tefekkür etmektir." ifadelerini kullandı.

Okan'ın konuşmasının ardından tören, öğrencilerin okudukları şiirler ve söyledikleri marşlarla devam etti. Gün boyunca ziyarete açık olacak Atatürk Evi'ni yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Selanik’teki anma törenine Batı Trakya’dan da katılım oldu.

Selanik’te gerçekleştirilen törene, İstanbul’daki Batı Trakya Eğitim ve Sağlık Vakfı’ndan da kalabalık bir ekip katıldı.

Haberler


Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret