Anasayfa


06-03-2017
Balkanlardaki her soydaşa ayda 53 TL’ye sağlık hizmeti
Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yalnızca Türkiye'de birinci derece yakını olanların değil, aylık 53 liralık genel sağlık sigortası primini ödeyen Balkanlardaki bütün soydaşların Türkiye'deki her türlü sağlık hizmetinden yararlanabileceklerini belirterek, yasal düzenlemenin bu hafta yürürlüğe girmesinin beklendiğini söyledi.
6 Mart 2017 Pazartesi



Bir süredir Türkiye'nin farklı illerinde gerçekleştirilen Rümeli-Balkan Çalıştaylarının finali Bursa'da yapıldı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Yıldırım Beyazıt Salonu'ndaki organinazyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanı sıra, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay, Vatandaşlık Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Ergin Sarıibrahim, SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, İŞKUR Bursa İl Müdürü Eren Türkmen başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun temsilcisi yer aldı. Moderatörlüğünü BALGÖÇ Başkanı Yüksel Özkan'ın yaptığı çalıştaya, Batı Trakya Türklerini temsilen Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi'nden Başkan Dr. Ali Emin Latif, İkinci Başkan Hasan Ali Çavuş, STK'lardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç Ahmet Serdar, Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Ramadan Eminoğlu ve Veznedar Gökhan Çobanoğlu hazır bulunurken; BTTDD Genel Merkezi Teşkilat Başkanı Musa Yurt tarafından temsil edildi.

PASAPORT SÜRESİ KADAR İKAMET

Kürsüye ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu çıktı. Çalıştaylar zincirinin finalini Bursa'da yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, gündeme gelen konuların hep aynı olduğunu söyledi. Soydaşların temel sorunlarının başında kısa süreli ikametlerin yaşattığı sıkıntıların geldiğini dile getiren Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı ile görüştüklerini ve bundan sonra pasaport süresi kadar ikamet tezkeresi verileceğini açıkladı. Müezzinoğlu, ''5 yıllık pasaport varsa 5 yıllık ikamet tezkeresi verilecek ve dolayısıyla ikide bir ikamet tezkeresi için gün almak, sıra almak, bedel ödemekten insanımızı kurtaracağız'' dedi.

BALKANLARA BÜYÜK MÜJDE

Sağlık Bakanı olduğu dönemde Balkanlardaki yılda 400 hastaya başkonsolosluk ve büyükelçilikler kanalıyla Türkiye'de tedavi imkanı sağlayacak yasal düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Müezzinoğlu, bu düzenlemenin de yeterli olmadığını vurguladı. Müezzinoğlu, şöyle devam etti: ''Balkanlardaki soydaşlarımız Türkiye'ye geldiğinde sağlık turizmindeki bir yabancıya uygulanan sağlık hizmeti statüsü ona uygulanıyor ve onun gönlünü incitiyor ve imkanlarını zorluyor. Şimdi yeni bir yasal düzenleme yaptık. TBMM'den geçti, şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızın onayında. Bu hafta içinde onaylanacak ve inşallah Resmi Gazete'de yayımlanacak. Türkiye'de genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan vatandaşlarımızı aylık 53 liralık bir genel sağlık sigortası primi ödeyerek genel sigortası prim kapsamı içine onları alırken dedik ki bu kapsamın içine Balkanlar'daki soydaşlarımızı da alalım. Bundan sonra artık aylık 53 liralık genel sağlık sigortası primini ödeyen Balkanlardaki soydaşlarımız da Türkiye'deki her türlü sağlık hizmetinden yararlanabilecek.''

YÖS SINAVLARI VE HARÇLARLA İLGİLİ SORUNLAR DİLE GETİRİLDİ

Çalıştayda önemli konular masaya yatırılırken, BTTDD Bursa Şubesi yöneticileri Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ve soydaşların ödediği üniversite harçlarını gündeme taşıdı. BTTDD 2. Başkanı Hasan Ali Çavuş, 2010 yılından bu yana merkezi YÖS sınavının yerini, her üniversitenin kendi yaptığı sınavlara bıraktığını belirterek, bu noktada soydaşlara ayrılan kontenjanlar ve öğrenci harçları ile ilgili sorunların ortaya çıktığını vurguladı. Türkiye'nin önemli üniversiteleri Boğaziçi, ÖDTÜ ve İTÜ'nün YÖS sınavı yapmadığı için buraların neredeyse soydaşlara kapılarını kapattığını anlatan Ali Çavuş, Yıldız Teknik, Ankara ve 19 Mayıs Üniversitelerinin ise 7 bin liradan başlayıp 20 bin liralara kadar çıkan yıllık harç bedelleri talep ettiklerini kaydetti. Ali Çavuş, söz konusu sorunların birinci ağızdan dile getirilmesi noktasında çalıştayların çok önemli olduğuna işaret ederek, bu buluşmayı sağlayan Bakan Müezzinoğlu ve milletvekillerine teşekkür etti.

YÜKSEK HARCA ÇÖZÜM SİNYALİ

Daha sonra söz AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, soydaşların üniversiteye kabullerinin iki ayaklı olduğunu dile getirerek, özellikle Balkanlar'da eğitim görmüş öğrenciler için Edirne Trakya, Çanakkale 18 Mart ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile buralardaki Kredi Yurt Kurumu'nun özel kontenjanlar açtığını vurguladı. Türk Akraba Toplulukları yetkilileri de, soydaşların ödediği üniversite harçları ile ilgili düzenleme üzerinde çalışıldığını ifade ederek, ''Soydaşlara harçsız eğitim gündemde'' şeklinde görüş belirtti. Toplantıda hazır bulunan AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı da, 19 Mayıs Üniversitesi'nin yabancı uyruklu Türk soylu öğrencilere yönelik yüksek harç uygulamasından haberdar olmadığının altını çizerek, sorunun çözümü için hemen harekete geçeceğini açıkladı.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup