Anasayfa


21-09-2017
Adalet Bakanı Kontonis: “AİHM kararlarına gözlerimizi kapatamayız”
Adalet Bakanı Stavros Kontonis, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına gözlerini kapatamayacağını söyledi.
21 Eylül 2017 Perşembe

21 Eylül Perşembe günü Real FM radyo istasyonunda gazeteci Nikos Hacinikolau’nun programına katılarak soruları yanıtlayan Adalet Bakanı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan mahkemeleri tarafından uygulanmasına imkan tanıyacak yasa değişikliği tasarısıyla ilgili konuştu. “Bu yasa değişikliği taslağının meclis gündemine hiç gelmemesi mümkünmüydü?” şeklinde soruyu yanıtlayan bakan Kontonis, “Hayır değildi. Yunanistan olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlara gözlerimizi kapatamayız.” dedi.

Kamuoyunda “İskeçe Türk Birliği’ni resmileştirecek yasa” olarak anılan yasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak şunları söyledi: “AİHM’nin kararlarına Yunanistan olarak gözlerimizi kapatamayız. Çünkü bu davayla ilgili olarak 10 yıldır bunu yapıyoruz. Unutulmamalıdır ki bu karar yeni bir karar değil. On yıllık bir karar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını dikkate almıyoruz deyemeyiz. AİHM’nin verdiği tüm kararlar için bunlara uyulması ve saygı duyulması gerekir. Çünkü bu çerçevede çalışacağımıza dair söz verdik. Bu durumda da bu kararı görmezlikten gelemeyiz. Zira Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başka kararlarına bizler atıfta bulunuyoruz. Yunanistan olarak AİHM’nin örneğin Türkiye’yle ilgili kararlarına atıfta bulunuyoruz. Mesela Loizidu davası kararı gibi. İşimize geldiği zaman AİHM kararlarına atıfta bulunup, işimize gelmediği kararlarda görmezden gelemeyiz. Yasa değişikliği teklifi şunu getiriyor. Eğer bir Yunanistan vatandaşı AİHM’nde kendi lehinde bir karar çıkmışsa, tekrar Yunanistan mahkemelerine başvuru yapabilir ve Yunan mahkemeleri bunu tekrar ele alabilir. Yunan mahkemesi açısından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının bir bağlayıcılığı yok. fakat elbette ki Yunanistan mahkemesi bunu yeniden ele alırken, AİHM kararını dikkate alacak.”

“YASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ 15 GÜN KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLDÜ, KİMSE İTİRAZ ETMEDİ”
Gazeteci Hacinikolau’nun “Yasa değişikliği teklifi meclise gelmeden önce iktidar ortağınız Panos Kammenos’la görüşmediniz mi?” sorusunu da yanıtlayan Bakan Kontonis, “Hükümet bir tasarı getirirken gizlenmiyor. Bu düzenleme meclis komisyonuna 6 Eylül tarihinde geldi. 13 Eylül tarihinde tekrar komisyonda görüşüldü. Bu süre içinde hiç kimse olumsuz bir şey demedi. Milletvekillerine gerekli bütün açıklamaları da yaptım. Adalet Bakanlığı bu yasa değişikli teklifini 15 gün meclis komisyonunda tuttu. İki toplantıda ele alındı. Herhangi bir sorun yoktu. En ufak bir itiraz olmadı. Fakat bir süre sonra bazı haberler yayınlanmaya başladı. Muhtemelen bazı kişilerde bir korku yarattı. Bu da sadece meclis içindeki faşistlerin ve neonazilerin değirmenine su taşıdı.” dedi.

POTAMİ Partisi’nin yasa değişikliği teklifini destekleyeceği bilgisine sahip olduklarını belirten Adalet Bakanı Kontonis, muhalefetin “yasanın getirdiklerini destekliyoruz fakat oy vermeyeceğiz şeklinde bir yaklaşımını anlamak mümkün değil” diye konuştu.

“YASA DEĞİŞİKLİĞİ AİHM KARARLARINI YUNAN ADALETİNİN DEĞERLENDİRMESİNE SUNUYOR”
“Böyle bir yasal düzenleme Trakya’daki azınlığın kimliğiyle ilgili sorunlar yaratıyor mu, yaratmıyor mu?” şeklinde bir soruyu yanıtlayan Bakan Kontonis, “Genel bir düzenlemeyi azınlık meselesine dönüştürmek doğru değil. Yasa değişikliği, şu kararı uygulayacaksın, bunu tanıyacaksın demiyor. Her türlü AİHM kararı, Yunan adaletinin değerlendirilmesine sunuluyor. Fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına gözlerimizi kapatamayız. Bu kararlar işimize geliyor ve gelmiyor diye çöpe atamayız.” diye konuştu.



Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler