Anasayfa

03-11-2017
Çavuşoğlu Batı Trakya’da coşkuyla karşılandı
Her insanın ömründe unutamayacağı bazı anlar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ben de bugün unutamayacağım bir günü yaşamaktayım. Tamamen sizin bağrınızdan çıkmış, burada doğmuş, burada büyümüş, geçmişteki hatıraları ile burayı her daim iliklerine kadar hisseden bir arkadaşınız, bir kardeşiniz olarak bugün burada sizlerle kucaklaşmayı yaşamak benim için gerçekten çok büyük onur ve gurur meselesi." dedi.
3 Kasım 2017 Cuma



Aslen Batı Trakyalı olan Türkiye Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgesinde ve geniş bir coğrafi alanda çok önemli güç kaynağı olduğunu belirterek, "Türkiye, stratejik konumu, komşuları, kardeşleri ve kendi içindeki dinamikleri ile çok büyük bir gönül coğrafyasına hitap etmektedir." dedi.

Atina'daki temaslarının ardından Batı Trakya'ya geçen Çavuşoğlu, Gümülcine ve İskeçe’de Türk derneklerini ve seçilmiş müftüleri ziyaret ederek Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Çavuşoğlu Gümülcine'de ilk olarak Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ndeki (BİHLİMDER) kahvaltıya katıldı.
Kahvaltının ardından BİHLİMDER Başkanı Mehmetemin Ahmet kısa bir konuşma yaparak, kendileriyle birlikte kahvaltı eden Çavuşoğlu'na teşekkür etti. Ayrıca, Çavuşoğlu'nun BİHLİMDER üyesi olduğunu da hatırlattı.

BİHLİMDER üyeleriyle birarada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, kendisinin de derneğin kurucu üyeleri arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye Başbakan Yardımcısı daha sonra Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'i makamında ziyaret etti. Çavuşoğlu müftülük binası önünde Müftü İbrahim Şerif, Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, erkek ve kadın din görevliler tarafından çiceklerle karşılandı. Yaklaşık yarım saat süren görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, azınlık konularında fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Müftülükteki görüşmenin ardından Çavuşoğlu, Gümülcine Türk Gençler Birliği'nde (GTGB) hemşehrileri ile hasret giderdi.

GTGB'ye gelişinde çok sayıda soydaş tarafından kapıda karşılanan Çavuşoğlu konuşmasına, "Sizlere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını getirdim" diyerek başladı. Her insanın ömründe unutamayacağı bazı anlar bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ben de bugün unutamayacağım bir günü yaşamaktayım. Tamamen sizin bağrınızdan çıkmış, burada doğmuş, burada büyümüş, geçmişteki hatıraları ile burayı her daim iliklerine kadar hisseden bir arkadaşınız, bir kardeşiniz olarak bugün burada sizlerle kucaklaşmayı yaşamak benim için gerçekten çok büyük onur ve gurur meselesi." dedi.

Yunanistan'da yaşayan Türk azınlığının haklarına da değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Sizler Lozan Barış Antlaşması ile İstanbul'daki Rum azınlığa mütekabil olarak Batı Trakya'da Yunanistan devletine emanet edilmişsiniz. Ve burada o tarihten itibaren yaşamınızı idame ettirmektesiniz. Bu süreç içerisinde inişli çıkışlı günleriniz olması pek ala mümkündür. Ama şunu özelikle ifade etmek istiyorum ki Batı Trakya Türk toplumu olarak, Müslüman Türk azınlığı olarak, sizlerin Yunanistan'da yaşamanız ve Yunan vatandaşı olmanız vesilesiyle bu ülkeye iyi birer vatandaş olmak zorundasınız. Bu ülkeye olan sorumluluklarınız konusunda herkes daha fazla, herkesten daha fazla özen ve itina göstermek zorundasınız. Biz istiyoruz ki, burada, yaşadığınız Yunanistan devletinde iyi bir vatandaş olarak hayatınızı idame ettirmeniz. Ve bunun neticesinde de eşit vatandaş olarak bundan sonra sizlerin ve sizden sonra gelecek olan nesillerin de bu ülkedeki varlığını sürdürmenizdir. Azınlık hakları olarak da bir takım haklarınız vardır. Bunlarla ilgili bir kısım sorunlar yaşandığı da bizim tarafımızdan malumdur. Ancak hayat devam ediyor. Her ne olursa olsun hukukun ve meşruiyetin çerçevesinde talep ve isteklerini hem buradaki devlet yetkililerine dile getirmeye devam edeceksiniz hem de Türkiye'ye geldiğinizde bizlerden olan beklentilerinizi ifade etmeye devam edeceksiniz. Bize düşen Müslüman Türk azınlığın burada rahat huzur içerisinde bir yaşam sürdürmesi ve bunu devam ettirmesidir."

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Yunanistan'ın uzun süreden beri ekonomik kriz içerisinde bulunduğunu, bundan Türk azınlığın da etkilendiğini söyledi.

Türkiye'nin son 10-20 yılda önemli mesafeler kat ettiğini ve bu konuda komşusu Yunanistan'a yardımcı olmaya hazır olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın bugün ağır ekonomik krizlerden geçtiğini biliyoruz. Ve bu krizlerden sizlerin de ziyadesiyle etkilendiğinin farkındayız. Ama her ne olursa olsun, biz Yunanistan'ın bundan sonraki süreçte atacağı adımlarla beraber, komşuluk ilişkileri çerçevesinde gerçekleştireceği iyi ilişkilerle beraber bu ekonomik krizleri kısa sürede aşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle Yunanistan devleti ile yapacağımız her türlü ikili anlaşma ve iş birlikleri çerçevesinde bizim de Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, GTGB'nin ardından beraberindeki heyet ile Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi'ne gitti. Lise bahçesinde okul yararına düzenlenen kermesi gezen Çavuşoğlu, öğrencilerin stantlarda sattığı tüm ürünleri satın aldı.

Okul binasını gezerek öğrencilerle sohbet eden Çavuşoğlu, okuldaki öğretmenlerden Celal Bayar Azınlık Lisesi hakkında bilgi edindi.

Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İskeçe bölgesine hareket etti.


İSKEÇE TEMASLARI

Çavuşoğlu İskeçe temasları çerçevesinde ilk olarak Cuma namazı için İskeçe Çınar Camii’ne gitti. Çavuşoğlu Cuma namazı çıkışı cemaatle ve kendisini cami dışında bekleyen soydaşlarla sohbet etti.

Hakan Çavuşoğlu İskeçe'de ilk olarak İskeçe Çınar Camii'ne geldi. Çavuşoğlu burada soydaşların büyük ilgisiyle karşılandı. Çınar Camii'nde soydaşlarla birlikte Cuma namazı kılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu cami çıkışında kendisini bekleyen soydaşlarla selamlaştı ve sohbet etti. Çavuşoğlu'yla konuşan İskeçeli kadınlar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'I İskeçe'ye davet ettiler. Hakan Çavuşoğlu burada Çınar Camii'nin yakınında ikamet eden Yunanlı bir bayanla da uzun süre sohbet etti. Çavuşoğlu'nun bayanla Yunanca konuşması gazetecilerin de dikkatini çekti.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret etti. Burada İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek ve İskeçeli din görevlileri tarafından karşılanan Çavuşoğlu ve beraberindeki heyete öğle yemeği de verildi. Çavuşoğlu burada müftülük sorunu hakkında da bilgi aldı.

Türkiye Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve beraberindeki müftülük ziyaretinden sonra İskeçe Türk Birliği'ne (İTB) geçti. Çavuşoğlu ve beraberindekiler burada İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, dernek yöneticileri ve geleneksel kıyafetli çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. Toplanan kalabalık İTB'ye sığmadı.
Hakan Çavuşoğlu'na hitaben "Memleketinize hoşgeldiniz" diye konuşmasına başlayan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, 90 yılını tamamlayan İskeçe Türk Birliği'nin 34 yılının hukuk mücadelesiyle geçtiğini belirterek bu mücadelenin adaletin tecelli etmesiyle sona ereceğine olan inançlarını vurguladı. Ahmetoğlu, İTB'nin de tüm azınlık gibi Türkiye ile Yunanistan arasında barış ve dostluğun hakim olmasını istediğini söyledi.


Türkiye’nin, azınlık toplumunun yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirten Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mahzun olmayın, yeise kapılmayın, geleceğe ümitle bakın. Geçmişte iyi günlerimiz oldu, sıkıntılı günlerimiz de oldu. Netice itibarıyla bugün bölgesinde, son 10 yılda yapmış olduğu atılımlarla, değişim ve dönüşüm projeleriyle ve her şeyden önemlisi demokratik standartlarıyla güçlü bir Türkiye var yanınızda. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Batı Trakya Türk toplumuna her zaman yardımcı oluyor, azınlık mensuplarına yüksek eğitim ve meslek sahibi olma imkan ve fırsatları sunuyor. Batı Trakya Türk azınlığı, hak arama mücadelesinde karşılaştığı zorlukları aşmada yasal ve meşru yollarla çözme yoluna gitmeli. Hangi haksızlık ya da huzursuzluk olursa olsun, bizim rotamızın mutlaka meşru ve hukuki çerçevede olması gerekir. Asla meşru olmayana, hukuki olmayana tevessül edemeyiz çünkü ülkeniz, vatandaşı olduğunuz Yunanistan’dır ve burası bizim ortak paydamızdır."

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değindi. İş birliği ve dostluğun geliştirilmesine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Yunanistan ile yapabileceğimiz iş birliği ve dostluk ilişkisi bölgesel anlamda çok güçlü bir durum ortaya çıkaracak ve iki ülkede yaşayan vatandaşların da standardını yükseltebilecek." ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan’ın geçmişte inişli çıkışlı günleri, dalgalı seyreden ilişkilerinin de olduğunu belirtti.

Bazen gerginlikler yaşandığını, kimi zaman da dostluk boyutunun zirveye ulaştığını anlatan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Türkiye ve Yunanistan’ın bu coğrafya havzasında değiştiremeyeceği bir gerçek var, o da şudur; iki ülke yan yanadır ve komşudur. Esas olan komşuluk ve dostluk ilişkilerini pekiştirerek, birbirleri arasında var olan potansiyeli ortaya çıkararak, bu bölgenin iki güçlü ülkesi olarak kendi toplumlarına ve vatandaşlarına huzur içerisinde müreffeh bir yaşam sunmaları potansiyelidir."

FERİBOT SEFERLERİ

Komşu iki ülke arasında yüksek düzeyde ikili temasların artarak sürdüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, bu durumun karşılıklı iyi niyetin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

Türk hükümetinin temennisinin bu iyi niyetin somut adımlarla geliştirilmesi yönünde olduğunu bildiren Çavuşoğlu, "İnşallah, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un davetlisi olarak Yunanistan’a gelecek olan Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti, bundan önce yapılan bütün üst düzey temasların tamamlayıcı fonksiyonu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan tarafından gelecek yıl şubat ayında gerçekleştirilmesi planlanan yüksek düzeyde iş birliği toplantısıyla ilgili Türk hükümetinin belirli hedefleri olduğunu aktardı. Bu hedeflere ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, "Örneğin, İzmir’den Selanik’e yolcu ve yük taşımacılığına ilişkin feribot seferleri, İstanbul’dan Selanik’e hızlı tren seferleri ve aynı şekilde Kipi ve İpsala gümrük kapıları arasındaki köprünün yapılması hususları. Bu projelere ilişkin çalışmalar devam ediyor." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, daha sonra İskeçe’deki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi'ni ziyaret ederek okuldaki Türk ve Yunan öğretmenlerden lisenin faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

Haberler


Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor

SİRİZA seçimlerinde İskeçe’de Famellos bir oy farkla birinci

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Demircikte etkinlik

Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor

Yassıköy Belediyesi kanal ve hendekleri temizliyor

Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması