Anasayfa


18-11-2017
ABD Yunanistan Din Özgürlüğü Raporu’na ABTTF’den paralel rapor
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı Yunanistan 2016 Uluslararası Din Özgürlüğü Raporu’na yönelik paralel bir rapor hazırladı.
18 Kasım 2017 Cumartesi

ABD’nin yetkili makamlarına ilettiği paralel raporunda ABTTF, müftü sorunu ve “240 İmam Yasası” başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun din özgürlüğü alanında yaşadığı sorunları ayrıntılarıyla dile getirdi.

ABTTF: Seçilmiş müftüler “makamı işgal” gerekçesi ile emniyete ifadeye çağrılıyorlar, yargı önüne çıkarılıyorlar

Paralel raporunda ABTTF, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun kendi dini liderlerini seçme hakkını gasp ettiğini belirterek devlet eliyle müftülerin atanmasını eleştirdi. Son dönemde Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’ye yönelik adli kovuşturmalar yolu ile siyasi baskı uygulandığını belirten ABTTF, seçilmiş müftülerin “müftülük makamını işgal” gerekçesi ile çok kez emniyete ifade vermeye çağrıldıklarını not etti. Bu kapsamda ABTTF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin 2016’da Gökçepınar köyündeki cenaze töreninde cenaze namazını kıldırması nedeniyle Mete hakkında dava açıldığını kaydetti.

Batı Trakya Türk toplumunun itirazlarına rağmen 240 İmam Yasası ısrarla uygulanıyor

“240 İmam Yasası” olarak bilinen 4115/2013 sayı ve tarihli yasa ile devlet okullarında Yunanca dilinde İslam din dersinin verilmesi konusundaki eleştirilere yer verilmeyen ABD raporuna yanıt olarak ABTTF, 240 İmam Yasası’nın Batı Trakya Türk toplumunun dini alandaki özerk yapısına ciddi bir müdahale olduğunu belirtti. ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun itirazına rağmen din görevlisi adı altında imamların eğitildiğini ve ders kitaplarının hazırlandığını belirtti, son olarak Ağustos 2017’de 120 imamın daha işe alınması için ilan verildiğini kaydetti.

Yunan hükümetinin çeşitli ibadet yerleri için izin verdiğini belirten ABD raporuna karşılık ABTTF, Batı Trakya dışındaki tarihi camilerin dini bayramlarda ibadete açılması talebinin reddedildiğini kaydetti. İlaveten ABTTF, Batı Trakya Türk toplumu üyeleri tarafından kurulan dernekler bünyesindeki mescitlerin çalışma izni olmadıkları gerekçesiyle kapatıldıklarını belirtti.

Batı Trakya Türk toplumuna yönelik nefret söylemi tehlike arz ediyor

Batı Trakya Türk toplumunun lideri ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet’in 21. ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenine Altın Şafak’ın saldırısına atıfta bulunan ABD raporuna ilaveten ABTTF, 2016’da Batı Trakya Türk toplumuna karşı nefret temelli saldırıları not etti. Güncel gelişmelerin bir parçası olarak ABTTF, Eylül 2017’de Selanik Ticaret Fuarı’nda Yunanistan Merkez Birliği Partisi Vasilis Leventis’in açıklamasının Yunanistan’da siyasi alanda Batı Trakya Türk toplumuna olan bakışı özetlediğini kaydetti. Bölgede nefret söyleminin artışa geçtiğini belirten ABTTF, Ekim’de Yüksek Düzeyli Devriye Grubu isimli bir örgütün İskeçe Türk Birliği yöneticilerini hedef gösterdiğini not etti.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret