22-11-2017
THAE ve YAKA IKE şirketi kiraz sempozyumu düzenledi
Tarım - Hayvancılık Araştırma Enstitüsü ile YAKA IKE şirketi ortaklaşa kiraz sempozyumu düzenledi
Kiraz üretimini Batı Trakya'da farklı bölgelere genişletmek ve mevcut kiraz üreticilerini bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen kiraz sempozyumu 21 Kasım Salı günü, Rodop ili Kozlukebir Belediyesi'ne bağlı olan Kozlukebir köyündeki eski belediye binasında yapıldı.
Tarım - Hayvancılık Araştırma Enstitüsü ile YAKA IKE şirketinin ortaklaşa düzenlediği kiraz sempozyumuna konuşmacı olarak, Tarım-Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nden ziraat mühendisleri Salih Topal ve Bülent Salih ile YAKA IKE şirketi ziraat mühendisi Erol Abdullah katıldı.
Sempozyum, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet'in yaptığı selamlama konuşmasıyla başladı. Ahmet, katılımcılara başarılar diledi ve konuşmasının sonunda Levent Sadık Ahmet tarafından kendisine plaket takdim edildi.
YAKA IKE şirketi sahibi Levent Sadık Ahmet, şirket hakkında bilgi verdi ve yıllardan bu yana alternatif tarımdan bahsedildiğini, kendilerinin de bu konuda çalışmaları olduğunu ve kiraz üzerinde karar verdiklerini, 3 milyon evronun üzerinde bir şirket kurduklarını, geçen yıl üç vardiya halinde 81 kişiye iş imkanı sağladıklarını ifade eden Ahmet konuşmasının devamında "Yatırımlar bunlar ile bitmiyor. Toprak analizleri yaptık. Doğru budama için uzmanlar getirdik. Doğru gübrelemeyi gösterdik. İlaçlama konusunda bilgi verdik. Doğru ürün toplamayı anlattık. Köylerimizi ziyaret ederek insanlarımızı bilgilendirdik. Bir çok kalite sertifikamız olduğundan dolayı devamlı olarak kalite denetimine tabi tutulmaktayız. Geçen yıl dolu dolayısıyla çok zor anlar yaşadık ve üreticilerle birlikte üzüldük. ELGA'yı zarar ziyan tespiti için davet ettik ve hemen geldiler. Biz, şirket olarak her zaman üreticimizin yanındayız. Toplu olarak çalışmak her zaman fayda sağlamaktadır. Ziraat Bankası ile sözleşmeli tarım konusunda şirket olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. 3-4 üretici bir araya gelerek bankalarla sözleşmeli tarım sistemine geçilebilmektedir. Bankalar ekim maliyetleri konusunda esnek destekler sağlamaktadır." dedi.
Daha sonra konuşmacı olarak sempozyuma katılan ziraat mühendisleri Salih Topal, Bülent Salih ve Erol Abdullah; Batı Trakya'da kiraz üretimi, kirazda genel sorunlar, yeni bahçe kurulumu, ilk ekim maliyetleri, ağaçların bakımı, fidan seçimi, fidan cinsleri, İlkbahar - Yaz - Sonbahar-Kış bakımları, ilaçlama, gübreleme ve budama konularında katılımcılara bilgiler verdiler ve etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladılar.