30-11-2017
THAE ve YAKA IKE şirketi Sirkeli köyünde kiraz sempozyumu düzenledi
Tarım - Hayvancılık Araştırma Enstitüsü (THAE) ile YAKA IKE şirketi ortaklaşa kiraz sempozyumu düzenledi.
Kiraz üretimini Batı Trakya'da farklı bölgelere genişletmek ve mevcut kiraz üreticilerini bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen kiraz sempozyumu 29 Kasım Çarşamba günü Sirkeli köyünde belediye binası salonunda yapıldı.
Kiraz üretimini Batı Trakya'da farklı bölgelere genişletmek ve mevcut kiraz üreticilerini bilgilendirmek amacıyla yapılan sempozyum Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet'in yaptığı selamlama konuşmasıyla başladı.
Ahmet yaptığı konuşmada bu organizasyonda emeği gecenlere ve katılımcılara teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Daha sonra Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş yaptığı konuşmada YAKA IKE şirketi ve Tarım - Hayvancılık Araştırma Enstitüsü üyelerine böyle bir orgazisyonu gerçekleştirdiklerinden dolayı teşekkür etti ve bu tür çalısmaların bölgenin ve Azınlığın ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.
YAKA IKE şirketi sahibi Levent Sadık Ahmet, YAKA IKE Kiraz Şoklama ve Paketleme Tesisi'n çalışmalarından bahsetti. Yapmış oldukları modern tesis sayesinde Avrupa çapında ilk üç sırada yer aldıklarını vurgulayan Sadık Ahmet, Avrupa'daki bazı ülkelerin yanı sıra, bu yıl Gümülcine kirazını Singapur ve Honkong gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi. Kiraz üzerine bölge genelinde yapılan çalışmalara da değinen Sadık Ahmet, bölgede kısıtlı arazilerin olabileceğini, ancak gelişen dünya konjoktürünü de göz önünde bulundurarak modern tarıma geçilmesi gerektiğini vurguladı. Şu anda YAKA şirketinin 300 sertifikalı kiraz üreticisinin olduğunu kaydeden Sadık Ahmet, tesiste üretilen tüm kirazların tüketiciye ulaşım noktasına kadar hangi üreticiye ait olduklarını rahatlıkla bildiklerini ve bunun kendileri açısından önemli olduğunu ifade etti.
YAKA IKE Kiraz Şoklama ve Paketleme Tesisi'nde yer alan makine ve ekipmanlarından da bahseden Sadık Ahmet, tesisin ilk yılda kiraz üreticisine son 20 yılın en yüksek fiyatını verdiklerini ve bu sabit fiyat seviyesini 12 gün boyunca aynı seviyede tuttuklarının altını çizdi. Sadık Ahmet, "Biz üreticilerimizi desteklemek zorundayız, biz başkasının sermayesiyle iş yapan bir şirket değiliz. Biz kendi cebimize güvenerek iş yapıyoruz. Kendi cebimize güvenerek bu fabrikayı yaptık. Ne ona, ne buna güvenmedik. Biz her zaman kendimize güvendik" dedi.
Levent Sadık Ahmet konuşmasının devamında, Sirkeli ve Kozlukebir bölgelerinde kiraz üretimine geçmek isteyen üreticilerin bir araya gelerek Ziraat Bankası'ndan ilk 1yıl ödemeksizin kredi kolaylılığının sağlandığını hatırlatı ve sözlerine şöyle devam etti "Artık üreticilerin yolunu açmak durumundayız. Kiraz ekmek için yüzlerce dönüm araziye gerek yok. Kiraz iki dönüme de ekilebilir, arazi boş duracağına bu daha da az olabilir. Öyleyse malımızın kıymetini bilelim ve buradan para kazanalım. Bizler şu kangren haline gelmiş olan düşüncelerden kurtulmamız gerekir. Eğer kazanmak, ileriye gitmek ve daha müreffeh yaşamak istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Ben sizlerin bağrından kopmuş olan biriyim. Ailemden dolayı sizlere karşı sorumluluklarım çok büyük. Batı Trakya'da gelmiş geçmiş en büyük yatırımı yapma şansı bana kısmet oldu. Gece gündüz çalışıyorum ve gücümün yettiği sürece buna devam edeceğim. Benden sadece doğruları dinleyeceksiniz" diyerek tamamladı.
Son olarak kiraz ekimi ve üreticiliğiyle ilgili olarak ziraat mühendisleri Salih Topal ve Erol Abdullah birer sunum yaptılar. Sempozyumun sonunda ziraat mühendisleri katılımcılardan gelen soruları cevapladılar.
Sempozyuma YAKA IKE Kiraz Şoklama ve Paketleme Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sadık Ahmet, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Gümülcine Ziraat Bankası Müdürü Yardımcısı Bülent Köryusuf, Ziraat Bankası Memuru Terhan İsmail, THAE Koordinatörü Onur Mustafa ve THAE ziraat mühendisleri üyeleri ile bölge halkı katıldı.