Anasayfa

22-02-2018
BTTÖB'nden "Uluslararası Ana Dili Günü" açıklaması
Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), "Uluslararası Ana Dili Günü" dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Türkçe - Yunanca eğitim verecek "Azınlık Anaokulları" talebi tekrar dile getirildi.
22 Şubat 2018 Perşembe

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet imzasıyla yayınlanan yazılı açıklama şöyle:

"Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 21 Şubat'ı, 1999'dan beri Uluslararası Ana Dili Günü ilan etti. Uluslararası uzlaşıyı, kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek için her 21 Şubat'ta ana diline dikkat çekmek için dünyada çeşitli etkinlikler yapılıyor. UNESCO raporuna göre dünyada 2 bin 500 dil kaybolma tehlikesi yaşıyor. Ana dil en başta anne çocuk arasındaki iletişimin sağlanması, duygu ve düşüncelerin ifade edilebilmesi, toplum içi iletişimin kurulabilmesi açısından önemlidir. Ana dil iletişim dışında kültürel taşıyıcılık da yapar. Aile ve yakın çevreden öğrenilen masallar, ninniler, türküler de ana dil ile nesilden nesile aktarılır. Bu nedenle ana dilin öğrenilmesi ve günlük yaşamda kullanılabilir duruma gelmesi önemlidir. Özetle Ana Dil:

- Kişinin anneden, aileden ve çevresinden kural ve bilinçli öğrenim süreci olmaksızın öğrendiği dildir. Daha sonra sözlü ve yazılı eğitimle geliştirilir.
- Kişinin ait olduğu kültürü kavrayabilmesini, yaşatabilmesini, geleceğe taşıyabilmesini ve zenginleştirebilmesini sağlar. Her kültür ancak kendi dili ile vardır ve bu dille anlamlıdır.
- Kişinin geçmişi ile geleceği arasındaki bağı kurar ve kişiyi kendi köklerine taşır.
- Kişinin kimliğinin ve kişiliğinin oluşmasında belirleyicidir.
- Kişinin dünyayı, tabiatı ve çevresini anlamasını sağlar.
- Kişinin düşüncelerini en derin duygularla ifade edebilmesini, hayatı anlamlandırabilmesini sağlar.
- Kişi öğrendiği ve hâkim olduğu ana dili sayesinde diğer yabancı dilleri daha hızlı öğrenir.
Yani dil, insanın dünyaya açılan penceresidir. Bir insanın ana dilinden kopması veya koparılması onun yalnızca ailesi, milleti ile bağlarının kopması değil, aynı zamanda dünya ile bağlarının kopması demektir. Dillerini kaybeden milletlerin millet olarak ayakta kalabilmeleri imkânsızdır. Ana dilinden kopan bireyde pek çok milli değerlerinden de kopmuş olur. Yazı dili, o dilde eğitim yapılmak suretiyle öğrenilir ve geliştirilir. Ana dil eğitiminden mahrum olan halkların dillerini geliştirmeleri, kültürlerini öğrenip gelecek nesillere aktarmaları son derece zor, hatta imkânsızdır. Sosyologların, psikologların, eğitimcilerin ve eğitimle ilgili tüm çevrelerin ortak bulguları, insanların duygu ve düşüncelerini en iyi kendi diliyle aktardığı yönündedir. Özellikle çocukların ana dillerinden koparılmalarının onlara yapılabilecek en büyük işkence olduğu yine herkesin ortak görüşüdür! "Dilini kaybeden dinini, milliyetini, şahsiyetini kaybeder." Her halkın, dolayısıyla her bireyin ana dilini kullanmaya ve ana diliyle eğitim görmeye hakkı vardır. Bu evrensel bir insanlık hakkıdır. Bu sebeple Batı Trakya Türk Azınlığı olarak çift dilli Türkçe Yunanca eğitim verecek anaokullarını talep ediyor ve her fırsatta bu talebimizi yineliyoruz. Ana dilin gelişiminde önemli rol oynayacak bu okulların ilkokullarda olduğu gibi bir müfredata dayalı, geliştirmeye ve zenginleştirmeye dönük yapılması arzumuzdur."



Haberler


Ahmet Yesevi Üniversitesi Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde tanıtıldı

Türk-Yunan İş Forumu, İstanbul Ticaret Odasında düzenlendi

Mustafa Trampa: ‘Küçük Davutlu camii kararı vicdanları yaralamıştır’

Mustafçova Belediyesinden İskeçe Müftülüğüne ziyaret

GAT Hukuk Grubu, Strasburg’da eğitim gezisine katıldı

Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneğinden Strazburg’a çalışma ziyareti

Davutlu Mütevelli Heyeti Başkanına 9 ay hapis cezası!

Patrik Vartholomeos Atina’da

Yunanistan ve Mısır’dan Avrupa’ya enerji köprüsü

Geleneksel Kiraz Festivali 30 Mayıs’ta başlıyor

BTAYTD Kadınlar Kolundan nezaket ziyaretleri

Sosyal turizm başvuruları başladı