Anasayfa

27-02-2018
Avrupa'daki azınlıkları konu alan tiyatro projesinde Batı Trakya Türkleri tanıtıldı
İtalya'nın özerk Güney Tirol bölgesinde, "Biz. Bugün! Yarın! Avrupa." isimli belgesel nitelikteki tiyatro projesinde, Batı Trakya Türk Azınlığı'nı gazeteci Hülya Emin temsil etti. Proje kapsamında Avrupa'dan 10 azınlık temsilcisi sahneye çıktı.
27 Şubat 2018 Salı



Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı, Avrupa'daki azınlıklar ve özerk bölgeler konulu belgesel nitelikli tiyatro projesinde yer aldı. Avrupa Parlamentosu'nun himayesinde İtalya'nın Güney Tirol Özerk Bölgesi'ndeki Almanca dilinde faaliyet gösteren en büyük tiyatro olan Bozen/Bolzano Birleşik Sahneleri tarafından yürütülen "Biz. Bugün! Yarın! Avrupa. Avrupa Bağlamında Azınlıklar ve Otonomiler" isimli oyunun galası 21 Şubat Çarşamba akşamı Bozen/Bolzano şehrinde yapıldı. Proje için seçilen Avrupa'daki on azınlıktan biri olan Batı Trakya Türkleri'nden Gündem Gazetesi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin de İngilizce olarak Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını ve azınlık mensubu olarak kendi deneyim ve gözlemlerini seyirciyle paylaştı.

İtalya'nın kuzeyinde İtalyanca adıyla Bolzano, Almanca adıyla Bozen olarak bilinen şehirde gerçekleşen tiyatro gösterisi 5 gün sürdü ve toplam 7 performans sergilendi.

Oyuna basının yanı sıra bölge halkı da büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 3 bin kişinin seyrettiği oyunda seyirci olarak 16-19 yaş grubu arasında 1600 öğrencinin de yer alması dikkat çekti. Oyun, 25 Şubat Pazar günkü gösteriyle sona erdi.

Belgesel nitelikteki tiyatro oyununda Yunanistan'ın dışında, Katalonya, Estonya, İtalya, Finlandiya, İskoçya, Romanya, Korsika ve Belçika'dan azınlık temsilcileri yer aldı.

Gösteride yer alan gazeteci Hülya Emin, kendisi için ayrılan 10 dakikalık bölümde Yunanistan'ın azınlıklar politikasını anlattı ve Batı Trakya Türklerinin etnik kimliğinin bu politika tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bölgede Türk - Yunan halkı arasındaki ilişkilere de değinen Hülya Emin, gündelik hayatta sorun olmadığını, ancak resmi ideolojinin sıradan insanlar üzerinde olumsuz etki yaratabildiğini örnekler vererek anlattı. Azınlığın kültürel varlığını sürdürebilmesinin zorluklarını dile getiren Hülye Emin, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği'nin AİHM kararına rağmen kurulamadığına dikkat çekti. Türkiye'nin ve Yunanistan'ın Lozan Barış Antlaşması gereği iki ülkede yaşayan azınlıklar için garantör ülke olduğunu hatırlatan Hülya Emin, ikili ilişkilerin azınlık üzerindeki etkisine de değindi.

Projede yer alan azınlık temsilcileri 18 Şubat Pazar günü Bozen/Bolzano şehrine ulaştı. 19 Şubat Pazartesi akşamı tiyatro yöneticileri ile bir araya gelen azınlık temsilcileri, yoğun prova çalışmalarının ardından 21 Şubat Çarşamba saat 20.00'de sahneye çıktı. Perşembe ve Cuma günü iki kez sahnelenen oyun, Cumartesi ve Pazar akşamları da seyirciyle buluştu.

Yönetmenliğini Alexander Kratzer'in yaptığı oyunda, kukla sanatçısı Manuella Linshalm'ın yanı sıra moderatör olarak Markus Warasin ve Johan Haggman yer aldı.

Tiyatronun gösterimi öncesinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu'nun (ABTTF) aracılığı ile projenin yönetmeni, yazarı ve kameramandan oluşan üç kişilik ekip 23-26 Ocak 2018 tarihlerinde Batı Trakya'yı ziyaret etti. Proje ekibi, ABTTF'nin ziyaret öncesinde kendilerine ilettiği isimler çerçevesinde Batı Trakya Türk toplumuna mensup değişik yaş ve meslek grubundan Hülya Emin, Şükran Raif, Halime Pencal ve Adnan Abdullah ile ayrı ayrı röportaj yaptı. Bu röportajlar da, Avrupa'daki diğer azınlık temsilcileri ile yapılan röportajlar ile birleştirilerek belgesel film haline getirildi ve yayımlandı.

Alman azınlığının yaşadığı İtalya'nın Güney Tirol Özerk Bölgesi'ndeki tiyatro seyircisine Avrupa'nın diğer azınlıklarının ve bölgelerinin sorunlarını, endişelerini ve farklılıklarını tanıma fırsatı sunmayı amaçlayan proje çerçevesinde çekilen ve Batı Trakya Türk toplumunun da anlatıldığı belgesel filmi izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=4e4EHevGZyE




Haberler


Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor

SİRİZA seçimlerinde İskeçe’de Famellos bir oy farkla birinci

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Demircikte etkinlik

Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor

Yassıköy Belediyesi kanal ve hendekleri temizliyor

Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması