Anasayfa

05-03-2018
Yasanın kabulünden iki ay sonra "Müftülükler ve Şeriat" paneli
Batı Trakya'da uygulanan İslam hukukunun sınırlandırılmasını öngören yasanın kabul edilmesinden yaklaşık iki ay sonra "Müftülükler ve Şeriat" konulu panel düzenlendi.
5 Mart 2018 Pazartesi

Gümülcine'de gerçekleştirilen paneli, azınlık kamuoyunda "240 İmam Yasası" olarak bilinen yasa kapsamında görev yapan ve İslam dinini devlet okullarında Türk çocuklarına Yunanca olarak öğreten din öğreticileri (ierodidaskalos) tarafından kurulan "İslam Dini Öğretmenler Derneği" organize etti.

Panele; devlet tarafından Batı Trakya'da müftülüklere tayin edilen Cemali Meço, M. Emin Şinikoğlu ve Hamza Osman'ın yanısıra Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis, İslam Dini Öğretmenler Derneği Başkanı Mehmet Mustafa, hukukçu Stergios Yalaoglu ve hukukçu Yorgos Dudos konuşmacı olarak katıldı.

Hatırlanacağı üzere Başbakan Aleksis Çipras Gümülcine ziyareti sırasında, tayinli müftülerin de izlediği konuşmasında İslam hukukunun sınırlandırılacağını ilan etmiş, Ocak ayı başında da sözkonusu yasa mecliste kabul edilmişti.

YASANIN KABUL EDİLMESİNİN ÜZERİNDEN İKİ AY SONRA PANEL DÜZENLENDİ
Müftülerin aile ve miras hukukuyla ilgili yargı yetkilerinin sınırlandıran yasanın mecliste kabul edimesinin üzerinden iki aylık bir süre geçmesinin ardından yapılan panelde tayinli müftülerin İslam hukukuna dayanan yetkilerin korunmasını istemeleri dikkat çekti.

"İÇERİÄžİ HAKKINDA TAM OLARAK BİLGİ SAHİBİ DEÄžİLİZ"
Panelde ilk konuşmayı yapan tayinli Gümülcine müftüsü Cemali Meço, aile ve miras konularında özgürlüklere sahip olduklarını belirterek, İslam'ın Avrupa genelinde çarpıtıldığını söyledi. Meço konuşmasında İslam hukukunun sınırlandırılmasını öngören yasal düzenlemeyle ilgili olarak "İçeriği hakkında tam olarak bilgi sahibi değiliz. Fakat öğreneceğiz." ifadelerini kullanması dikkat çekti.

İskeçe tayinli müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu ise Din İşleri Genel Sekreteri'nden kendilerini bir masa etrafında toplayarak, hükümetin şeriatla ilgili yapmak istediği değişiklikleri görüşmek istediklerini dile getirdi.

Dimetoka müftü naibi olarak tayin edilen Osman Hamza ise hükümetten müftülükleri kurumsal olarak desteklemesini istedi. Hamza, Yunanistan'ın din ve inanç özgürlüğü konusunda örnek teşkil ettiğini de iddia etti.

İskeçeli avukat Stergios Yalaoglu da panelde yaptığı konuşmada şeriatın (müftülerin yargı yetkileri) bölgedeki Müslüman ve Hristiyanlar arasındaki barış ve huzur ortamına olumlu katkı yaptığını kaydetti. Yalaoglu; "Bu nedenle iptal edilmesi konusunda emin değilim" ifadesini kullandı.



Haberler


Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor

SİRİZA seçimlerinde İskeçe’de Famellos bir oy farkla birinci

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Demircikte etkinlik

Kasselakis partisinin adını açıkladı

Rodop’ta SİRİZA üyeleri Sokratis Famellos’u tercih etti

Bulgaristan, Şengen Bölgesi’ne tam katılıma hazırlanıyor

Yassıköy Belediyesi kanal ve hendekleri temizliyor

Milletvekili Ferhat’tan yurt dışı emeklileri için soru önergesi

Batı Trakya’da Öğretmenler Günü kutlaması