Anasayfa

09-05-2018
ABD 2017 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı
Halit Habipoğlu: "Geçmiş yıllarda olduğu gibi raporda Batı Trakya Türkleri'nin sorunlarına eksik ve yüzeysel bir şekilde değinilirken, Batı Trakya Türk toplumunun görüşüne yer verilmeyerek resmi devlet tezi tekrar ediliyor."
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, dünya çapında yaklaşık 200 ülkedeki insan haklarının durumuna ilişkin 2017 raporunu yayımladı. Raporun Yunanistan'la ilgili bölümünde Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarına "Trakya'daki Müslüman Azınlık" tanımlaması ile kısmen atıfta bulunuluyor.

Raporda, anayasa ve yasaların ülkedeki azınlıklara mensup kişilere karşı ayrımcılığı yasaklamasına rağmen aralarında Yunanistan'ın resmi olarak "Trakya'daki Müslüman Azınlık" olarak tanıdığı Batı Trakya Türk toplumunun da ayrımcılığa uğradığı ifade ediliyor. Hükümetin bireyin kendini tanımlama hakkını tanımasına karşın kendini bir azınlık grubunun mensubu olarak tanımlayan birçok kişinin kimliğini özgürce ifade etmede ve kültürünü devam ettirmede zorluklarla karşılaştığı belirtilen raporda, isminde "Türk" ve "Türkçe" kelimeleri geçen derneklerin mahkemeler tarafından kayıt edilmediği kaydediliyor. Raporda, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın nüfusu geçen yılki raporda olduğu gibi yaklaşık 100-120 bin olarak veriliyor.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara ilişkin olarak ise geçen yıl olduğu gibi Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu'nun (ECRI) Yunanistan hakkındaki beşinci raporuna atıfta bulunularak, Trakya bölgesinde Türk toplumuna mensup çocuklar için Yunanca ve Türkçe dillerinde çift dilli eğitim veren yalnızca iki ortaokul bulunduğu not ediliyor.

Raporda, geçen yılki raporda yer alan ifadeler aynen tekrar edilerek hükümetin Batı Trakya Türk toplumu için aile ve medeni hukuk konularında "hükümet tarafından atanmış resmi müftüler" tarafından uygulanan İslami hukuku tanıdığı belirtilerek, "evlendirilen Müslümanların şer'i hükümlere tabi oldukları, ancak isterlerse medeni hukuka göre de nikah kıyma hakkına sahip oldukları ve asliye hukuk mahkemelerine başvurabilecekleri" not ediliyor. Raporda, ülkedeki mevzuata göre mahkemelerin Yunan anayasası veya uluslararası insan hakları antlaşmaları ile çelişen tayinli müftü tarafından alınmış kararları uygulamaması gerektiği ayrıca belirtiliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı Yunanistan 2017 İnsan Hakları Raporu'nda geçen yılın raporunda yer alan ifadeler neredeyse aynen tekrar ediliyor. Batı Trakya Türkleri'nin sorunlarına eksik ve yüzeysel bir
şekilde değinilen raporda, Batı Trakya Türk toplumunun görüşüne yer verilmeyerek resmi devlet tezi tekrar ediliyor. ABTTF olarak geçmiş yıllarda olduğu üzere yine paralel bir rapor hazırlayarak raporda geçen tüm konu başlıklarına dair Batı Trakya Türk toplumunun görüşünü ilgili makamlara ileteceğiz." açıklamasında bulundu.

ABD 2017 Yunanistan İnsan Hakları Raporu'nun tam metnini okumak için:
http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2017&dlid=277171




Haberler


YTB Başkanı Eren, Atina’da eğitim gören gençlerle bir araya geldi

NATO Genel Sekreteri Rutte’nin Atina ziyareti

YTB Başkanı Abdullah Eren Atina’da resmi temaslarda bulundu

Yunan Silahlı Kuvvetleri için mobil uygulama geliyor

Son ankete göre YDP’deki düşüş devam ediyor

Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar

Kadına yönelik şiddet, toplumun her ekonomik grubu ve eğitim seviyesinden ferdini etkiliyor

GAT’tan kadına yönelik şiddet için farkındalık videoları

Mustafaoğlu: ‘Eşitlikçi bir dünya için kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyalım’

Şapçı Konferans Merkezi bakıma alınıyor