Anasayfa

14-11-2018
Makedon azınlığın partisi üçüncü kongresini yaptı
Yunanistan'da yaşayan Makedon azınlığının siyasi partisi olan Gökkuşağı Partisi üçüncü olağan kongresini gerçekleştirdi.
14 Kasım 2018 Çarşamba

11 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen kongre Florina'ya bağlı Ekşisu (Ksino Nero) kasabasında yapıldı.

Parti tarafından yayımlanan basın açıklamasında, parti merkez konseyinin yüzde 40 oranında yenilendiği ifade edilirken, kongrede siyasi hareketin geçmişi, bugünü ve geleceğinin masaya yatırılarak değerlendirildiği belirtildi.

Gökkuşağı Partisi kongresinde, siyasi konjonktür ve ekonomik şartların elvermesi halinde 2019 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma kararı alındı. Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili olarak partinin yeni seçilen organlarına 2019 yılı başında durum değerlendirmesi yaparak nihai kararı alma yetkisi verildi.

DEMOKRATİK GÜÇLERE ÇAÄžRI

Kongrede, önümüzdeki seçimlerde, milli kimlik ve dilsel farklılığa saygı duyacak ve koruyacak demokratik bir Yunanistan'ı hayal eden ülkedeki tüm demokratik güçlere etnik Makedonlarla birlikte hareket etme çağrısı yapıldı.

Yunanistan'da yaşayan Makedon azınlığın siyasi partisi Gökkuşağı Partisi'nin üçüncü kongresinde görüşülerek oybirliğiyle kabul edilen diğer başlıklar şöyle:

- Etnik Makedon azınlığının tanınması.
- Makedon dilinin konuşulduğu bölgelerde devlet okullarına Makedonca'nın dahil edilmesi.
- İç savaşın son yarasının kapanması amacıyla Makedon göçmenlerin şartsız bir şekilde Yunanistan'a dönmelerine izin verilmesi.
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uygulanarak "Makedon Kültür Evi" derneğinin resmi olarak tanınması.
- Milli ve dilsel farklılığın, ayrımcılık vesilesi olarak değil, Avrupa Birliği'ndeki örneklerinde olduğu gibi kalkınma, barış içinde yaşam ve refahı arttırmak için araç olarak kullanılması teşvik edilmelidir.

Gökkuşağı Partisi'nin açıklamasında; sıkı polis kontrolüne rağmen kongreye katılan üyelere, OAKKE partisine, Liberal İttifak Partisi'ne, Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen Avrupa Hür İttifakı'na (EFA) ve Coppieters Foundation vakfına kongreye katılımların ve destekleri için teşekkür edildi.

Gökkuşağı Partisi'nin basın açıklaması, "Mücadelemiz daha güçlü bir şekilde devam ediyor" ifadesiyle son buldu.

Haberler


Seçek’te 672 yıllık gelenek coşkuyla yaşatıldı

Atina yakınlarında yangın söndürme çalışmaları sırasında iki helikopter çarpıştı

Refika Habipoğlu son yolculuğuna uğurlandı

73 orman yangınıyla mücadele sürüyor

Geleneksel Şahin Vakfı Kermesi başladı

Rodop ilinde yangın riski en yüksek seviyede

GAT Festivali 2 Ağustos’ta

AB ülkelerinde bu yıl orman yangınlarında kayıp 435 bin hektarı buldu

Irmak Arıcı’nın yerine Güliz Ayla sahne alacak

Elektronik fatura 1 Ekim’den itibaren tüm işletmeler için zorunlu olacak

BAKEŞ’ten yeni kitap: ’Kum Saatine Sıkışan Hayatlar’

Gümülcineli Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlandı