Anasayfa

16-01-2019
Çipras’tan meclise güvenoyu çağrısı
Çipras: "Parlamentodan, bu ülkeyi krizden çıkaran bu hükümete güvenoyunu tazelemesini istiyorum"
16 Ocak 2019 Çarşamba

Başbakan Aleksis Çipras, koalisyonun çökmesinin ardından hükümette kalmak için meclisten güvenoyu istedi.

Çipras, mecliste dün (15 Ocak) başlayan güvenoyu görüşmelerinde milletvekillerine seslendi.

Hükümetin görevine devam etmesi gerektiğini anlatan Çipras, "Önümüzde öncelikle tamamlamamız gereken Anayasa değişiklikleri var." diye konuştu.

Çipras, asgari ücrette artış, Ortodoks Kilisesi ile anlaşmanın tamamlanması gibi önemli girişimleri yerine getirmek istediklerini ifade ederek, "Parlamentodan, bu ülkeyi krizden ve memorandumlardan çıkaran bu hükümete güvenoyunu tazelemesini istiyorum." dedi.

Makedonya ile "isim sorununa" yönelik varılan ve hükümette ayrılığa yol açan Prespa Anlaşması’na değinen Çipras, hükümetten ayrılan Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin Başkanı Panos Kammenos’un kararına saygı duyduğunu söyledi.

Çipras, anlaşma ile ülkesinin Balkanlar’da ve uluslararası toplumda gücünün artacağını belirterek, "Ben doğru olanı, milletime faydalı ve vatansever olanı yaptım." dedi.

- "KURGULANMIŞ AYRILIK"

Ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND) lideri Kiriakis Miçotakis ise SİRİZA ve eski ortağı ANEL arasındaki ayrılığın iki partinin siyasi çıkarlarına uygun olarak kurgulanmış olduğunu ileri sürdü.

Miçotakis, hükümete güvenoyu vereceklerini açıklayan milletvekillerine seslenerek, "Kim hükümete güvenoyu verirse Prespa Anlaşması’na destek vermiş sayılır. Bu anlaşma büyük bir milli yenilgidir." ifadelerini kullandı.

Erken seçime gidilmesi gerektiğini ve hükümetin halk desteğinden yoksun olduğunu belirten Miçotakis, uzayacak bir belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini savundu.

ÇİPRAS'IN GÜVENOYU ALMASI BEKLENİYOR
Çarşamba gecesi gerçekleşmesi planlanan oylamada Başbakan Çipras’ın liderliğindeki hükümetin, meclisten güvenoyu alması bekleniyor.

Toplam 300 sandalyeli mecliste 151 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyan Çipras’ın liderlik ettiği sol ittifak SİRİZA’nın 145 milletvekili bulunuyor.

Koalisyondan ayrılan ANEL’in 7 vekilinden 4’ü ise hükümete güvenoyunda destek vereceğini açıkladı. Turizm Bakanı Elena Kundura’nın da bulunduğu iki milletvekili ise partiden ihraç edildi.

Diğer yandan, biri bağımsız diğeri de Potami partisinden iki vekil daha "evet" oyu kullanacağını duyurdu.

Anayasa’ya göre, bir hükümetin güvenoyu alabilmesi için mecliste bulunan vekillerin salt çoğunluğunun oylarını alması gerekiyor.

Haberler


Maronya – Taşlık sahil yolu projesinde inceleme: Tamamlanma süresi uzayabilir

Çınar Camii davasında kritik gün

Erdoğan–Vartholomeos görüşmesinde Heybeliada Ruhban Okulu için ’yeşil ışık’ iddiası

Caner İmam’dan İlhan Ahmet’e yanıt: ’Spor projesi başvurusu yapıldı’

PosoKanei uygulaması hizmete girdi: Vatandaşlar market fiyatlarını karşılaştırabilecek

BTAYTD’den Eyalet Başkanı Topsidis’e nezaket ziyareti

Tine ve Kırlangıç adalarında su sıkıntısı için olağanüstü hal ilan edildi  

Zeybek’ten Tarım Bakanlığın yanıtına tepki

Çörekköy Sınır Kapısı için 15 milyon euroluk modernizasyon projesi

İskeçe’de suya zam kararı meclisten geçti

İskeçe Çınar Camii davası 18 Haziran Perşembe günü

Kızılhaçtan balon balığı uyarısı