Anasayfa

28-01-2019
Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı
Lozan Barış Antlaşması kapsamında imzalanan Türkiye - Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Karadeniz’e atılan karanfillerle anıldı.
28 Ocak 2019 Pazartesi

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunca mübadelenin 96. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında Yunanistan’dan gelenlerin de katılımıyla mübadiller, Samsun'da Kurtuluş Yolu’nda Bandırma Vapuru’nu simgeleyen ve o dönem Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede toplandı.

Türkiye ile Yunanistan milli marşlarının okunmasının ardından 71 mübadil kuruluşu adına hazırlanan ortak bildiri okundu.

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy, burada yaptığı konuşmada, mübadelenin, Lozan Barış Antlaşması’nın ek maddesi gereği Türkiye’deki Ortodoks Rumlarla Yunanistan’daki Türklerin takas anlaşması olduğunu söyledi.

Mübadelenin bitmeyen bir acı olduğunu belirten Altınsoy, "Bundan 96 yıl önce 2 milyon insan, doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Bu nedenle her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz. Her yıl çoğalarak bu etkinliklere katılım sağlanıyor. Bu etkinlikleri tarihimizi, kültürümüzü, örf, adet, gelenek, göreneklerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz." dedi.

Mübadiller, daha sonra "Vardar Ovası" türküsü eşliğinde Karadeniz’e karanfil bıraktı.

Etkinliğe Kavala kentinden giden 32 davetli katıldı.


Kaynak: AA

Haberler


Mucize Tiyatrosunda yeni kayıt dönemi başlıyor

Son 70 yılın en soğuk 1 Mayıs’ı

BTTDD’de “Beyaz Liste”nin Genel Başkan adayı Batuhan Kaşifoğlu oldu

Çipras’tan yeni parti adımı: Manifesto yayımlandı

Metron Analysis anketinde YDP 2,5 puan kayıpta

Kosova ve K. Makedonya Türkleri AP’de tanıtıldı

Din Görevlileri Derneğinden Başkonsolos Aykut Ünal ve müftü İbrahim Şerif’e ziyaret

Success Yabancı Dil Kursundan Londra çıkarması: Öğrenciler hem öğrendi hem eğlendi

IEA: Dünya tarihinin en büyük enerji krizlerinden biriyle karşı karşıya

Eyalet Gençlik Meclisi ilk toplantısını yapıyor

Politico: Avrupa yakıt stoklarını bilmiyor, koordinasyon eksikliği risk yaratıyor

Gümülcine’de bazı yollar asfalt çalışması nedeniyle kapatılacak