Anasayfa

28-01-2019
Mübadiller atalarını denize karanfil bırakarak andı
Lozan Barış Antlaşması kapsamında imzalanan Türkiye - Yunanistan Nüfus Mübadelesi’nin ardından göç yolunda hayatını kaybeden mübadiller, Karadeniz’e atılan karanfillerle anıldı.
28 Ocak 2019 Pazartesi

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunca mübadelenin 96. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında Yunanistan’dan gelenlerin de katılımıyla mübadiller, Samsun'da Kurtuluş Yolu’nda Bandırma Vapuru’nu simgeleyen ve o dönem Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede toplandı.

Türkiye ile Yunanistan milli marşlarının okunmasının ardından 71 mübadil kuruluşu adına hazırlanan ortak bildiri okundu.

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy, burada yaptığı konuşmada, mübadelenin, Lozan Barış Antlaşması’nın ek maddesi gereği Türkiye’deki Ortodoks Rumlarla Yunanistan’daki Türklerin takas anlaşması olduğunu söyledi.

Mübadelenin bitmeyen bir acı olduğunu belirten Altınsoy, "Bundan 96 yıl önce 2 milyon insan, doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Bu nedenle her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz. Her yıl çoğalarak bu etkinliklere katılım sağlanıyor. Bu etkinlikleri tarihimizi, kültürümüzü, örf, adet, gelenek, göreneklerimizi gelecek nesillere aktarmak için yapıyoruz." dedi.

Mübadiller, daha sonra "Vardar Ovası" türküsü eşliğinde Karadeniz’e karanfil bıraktı.

Etkinliğe Kavala kentinden giden 32 davetli katıldı.


Kaynak: AA

Haberler


Seçek’te 672 yıllık gelenek coşkuyla yaşatıldı

Atina yakınlarında yangın söndürme çalışmaları sırasında iki helikopter çarpıştı

Refika Habipoğlu son yolculuğuna uğurlandı

73 orman yangınıyla mücadele sürüyor

Geleneksel Şahin Vakfı Kermesi başladı

Rodop ilinde yangın riski en yüksek seviyede

GAT Festivali 2 Ağustos’ta

AB ülkelerinde bu yıl orman yangınlarında kayıp 435 bin hektarı buldu

Irmak Arıcı’nın yerine Güliz Ayla sahne alacak

Elektronik fatura 1 Ekim’den itibaren tüm işletmeler için zorunlu olacak

BAKEŞ’ten yeni kitap: ’Kum Saatine Sıkışan Hayatlar’

Gümülcineli Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlandı