Anasayfa


06-02-2019
Çipras’dan Heybeliada Ruhban Okulu çağrısı
Başbakan Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’ndaki konuşmasında okulun yeniden açılması çağrısında bulunarak "Umuyorum bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Sayın Erdoğan ile birlikte gireceğiz' diye konuştu.
6 Şubat 2019 Çarşamba

Türkiye'deki resmi temaslarını sürdüren Başbakan Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu ve Aya Triada Manastırı'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Türkiye'deki resmi temaslarını sürdüren Başbakan Aleksis Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu ve Aya Triada Manastırı'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Çipras burada yaptığı konuşmada, "Umuyorum bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Sayın Erdoğan ile birlikte gireceğiz' dedi.

Heybeliada Ruhban Okulu'na Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'la birlikte gelen Çipras'ı Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis karşıladı.
Yerli ve yabancı basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği program kapsamında, okul içerisinde bulunan Aya Triada Manastırı'ndaki ayine katılan Çipras, daha sonra İbrahim Kalın'la birlikte okul arazisinde incelemelerde bulundu. Aya Triada Manastırı'nın kuruluş yıldönümü olan 6 Şubat'a denk gelen ziyaret nedeniyle Aleksis Çipras, İbrahim Kalın ve Patrik Bartholomeos birlikte okulun bahçesine fidan dikti. Okulun manzarasını da inceleyen Çipras, eskiden sınıf olarak kullanılan bölümleri ve zengin kitap varlığıyla bilinen kütüphaneyi de gezdi.

“BİR SONRAKİ ZİYARETİMDE BU KAPIDAN SAYIN ERDOĞAN'LA BİRLİKTE GİRMEYİ UMUYORUM”

Aleksis Çipras, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve beraberindekiler daha sonra okulun üst katına çıkarak burada bulunanlara ve basın mensuplarına açıklama yaptı. Başbakan Çipras, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Umuyorum ki bir sonraki ziyaretimde bu kapıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte gireceğiz. Bu okulu tekrar açmak vesilesiyle güçlü bir dostluk ve barış mesajı verelim. Bugün içerisinde bulunduğumuz bina sadece iki ülke arasındaki uluslararası bir mesele değil, medeniyetler bazında bir konudur. Farklılıklarımız var fakat karşılıklı iyi niyet ve diyalog içerisindeyiz. Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve Türkiye'de yaşayan Rumlar, iki ülke arasında köprü olmalı."

“AZINLIKLARIMIZIN HAKLARI PAZARLIK KONUSU DEĞİLDİR”

Heybeliada’da kendisini karşılayan Türk vatandaşlarının kendilerine sevgi gösterisinde bulunmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çipras, “Bizlerin burada bulunması kutuplaşma değil, umut vesilesi oldu. Onlarca, yüzlerce Türk vatandaşı gemiden inerken daha bizlere doğru geldi ve sevilerini ifade ettiler. İşte bu samimi sevgi inşa etmek istediğimiz Türk – Yunan dostluğunun kalbidir.” dedi. Çipras şöyle devam etti: “Buradan vermek istediğimiz mesaj şudur; Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi kutuplaşma ve kavga, çekişme sebebi olmayacaktır. Halklarımız arasında saygı ve dostluk mesajı olacaktır. Bunu söylüyorum çünkü dinler ve azınlıklarımızın hakları ve talepleri, yani Türkiye’deki Rum azınlığı ve Yunanistan’daki Müslüman azınlığı, müzakere ve pazarlık konusu olamaz. Onların haklarının korunması hükümetlerimizin asli sorumluluğudur.”

PATRİK VARTHOLOMEOS

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise konuşmasında, "Osmanlı döneminde açılan bir okulun Cumhuriyet döneminde kapanması ve yarım asra yakın süredir kapalı kalması üzücüdür. Bu konudaki umutlarımızı sürdürüyoruz. Yarım asra yakındır kapalı olan ilahiyat okulumuz, inanç özgürlüğü ve insan haklarını esas alan Avrupa ailesinin bir üyesi olarak Yunanistan ve Türkiye arasında hep gündemde oldu. Yunanistan okulumuzun yeniden açılmasını her zaman destekledi ve bu konuda Sayın Başbakan'a minnettarız. Okulumuzun kapılarını yeniden açılması için dua ediyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Çipras, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ortodoks temsilciler birlikte öğle yemeğine geçti.

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu