Anasayfa

09-02-2019
Yunan meclisi Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliğini onayladı
Mecliste yapılan oylamada, Kuzey Makedonya’nın NATO’ya katılımına ilişkin protokol, 140’a karşı 153 "evet" oyuyla kabul edildi.
9 Şubat 2019 Cumartesi

İsim konusunda varılan anlaşmanın ardından Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğine ilişkin protokol onaylandı. Toplam 300 sandalyeli mecliste 294 milletvekilinin katıldığı oylamada protokol, 153 milletvekilinin "evet" oyuyla geçti. Oylamada, 140 milletvekili "hayır" oyu kullandı. İktidardaki SİRIZA vekillerinin yanı sıra Potami partisinin desteğini alan protokole, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi ve hükümetin eski ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) karşı çıktı. Oylama sonunda 13 oy farkla geçen protokol sayesinde, yaklaşık 28 yıllık "isim sorunu"nu, ülkenin adını "Kuzey Makedonya" olarak değiştirerek çözecek anlaşma kapsamında son adım atılmış oldu. Başbakan Aleksis Çipras, milletvekillerine yaptığı konuşmada, anlaşmanın geçmesine vesile olan vekillere teşekkür ederek, "Tehdit ve şantajlara rağmen, vatanperverlik görevimizi yerine getirdiğimize inanıyorum." ifadesini kullandı.

Bugünkü kararın ülkenin geleceğini bağladığını belirten YDP lideri Kiriakos Miçotakis ise halkın çoğunluğunun anlaşmaya karşı olduğunu savundu ve anlaşmayı "ulusal yenilgi" olarak niteledi. Balkanlar’ın iki komşu ülkesi Yunanistan ile Makedonya arasında, Makedonya’nın eski Yugoslavya’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana devam eden isim sorunu, iki ülke başbakanlarının katılımıyla 17 Haziran’da imzalanan Prespa Anlaşması ile çözüme kavuşmuştu. Makedonya’nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşmayla ilgili önce komşu ülkede ardından Yunanistan’da gerekli yasal süreçlerin tamamlanmasıyla tarihi meselenin çözümünde sona gelinmişti.

Haberler


Karacaoğlan köyünde yaklaşık 2 bin kişi iftar sofrasında buluştu

Demircik köyünde iftar coşkusu

BİHLİMDER’de iftar programı

Sirkeli’de Ramazan bereketi

Sosyal yardım ödemeleri 31 Mart’ta yapılacak

İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’dan Kadir Gecesi mesajı

Batı Trakya’da azınlık okullarına kayıt çağrısı

‘Büyük Selimiye İftarı’ bir kez daha Balkanlar’ı bir araya getirdi

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti

Mehrikoz iftarına yoğun katılım

EODY uyardı: Kızamık hâlâ yayılıyor, aşı hayati önem taşıyor

Milletvekili Konstantinopulos PASOK meclis grubundan ihraç edildi